PATARIMAI: Ko negalima plauti indaplovėje?

Indaplovė nėra tas įrenginių tipas, be kurių sunku įsivaizduoti gyvenimą. Nes juk kur kas reikalingesnių – šaldytuvas ar skalbimo mašina.

Tačiau pasak Varle.lt specialistų, nepaisant to, indaplovės sparčiai kyla prioritetinių buitinės technikos įrenginių sąrašuose ir tampa vis populiaresnės tarp namų gyventojų. Ar tai turėtų stebinti? Tikriausiai ne, nes investavimas į šio tipo įrenginį leidžia išnaudoti laiką kur kas maloniau nei stovint prie purvinų indų kriauklės.

Tačiau norint, kad indaplovė tarnautų ilgus metus, ja reikia atitinkamai rūpintis. Varle.lt buitinės technikos specialistai pataria, kaip prižiūrėti indaplovę ir ko jokiais būdais negalima joje plauti.

Indaplovė – technikos stebuklas, kurį įvertins visi, kuriems kasdieniame gyvenime itin svarbus patogumo ir laiko klausimas.

Indaplovė labai palengvina buitį. Jei dar turėtų funkcijas „įkrauk“ ir „išimk“, be abejonės, taptų patogiausiu virtuvės įrenginiu. Deja, kol kas mes turime ja rūpintis ir kreipti dėmesį į tai, ką į ją dedame, nes tai turi įtakos ne tik indaplovei, bet ir joje plaunamiems indams.

Juodasis sąrašas indų, kurių negalima plauti indaplovėje

Reklamos užsakovas

1. Krištolinės taurės

Yra netinkamos plauti indaplovėje. Maisto likučiai gali įbrėžti stiklą, o pernelyg aukšta temperatūra lemti ir įskilimus. Tokias taures geriausia plauti rankomis ir nuvalyti minkštu (tinka lininiai audiniai) rankšluosčiu.

2. Termo puodeliai

Tokių talpyklų vakuuminis uždarumas bus pažeistas, jei per jį pateks vanduo. Tam, kad to neįvyktų, termo puodelius plaukite rankiniu būdu.

3. Žalvariniai indai

Žalvarinių daiktų niekada nereikėtų plauti indaplovėje. Karštas vanduo nuplaus nuo jų natūralų apsauginį sluoksnį, todėl tokie indai greitai praras blizgesį.

4. Trapus stiklas

Nereikėtų dėti į indaplovę ir trapaus stiklo gaminių. Net vandens slėgis gali lemti tokių indų įbrėžimus.

5. Neprisvylančios dangos ir anoduoto aliuminio indai

Plaunant indus indaplovėje tokia danga išsitrins ir bus pažeista. Paprasčiau kalbant, indaplovėje tokių indų danga praras savo „neprisvylančias“ savybes.

6. Emaliuoti indai

Tokie indai yra labai linkę skilti, todėl plaukite juos rankiniu būdu, minkšta kempine ir visada nusausinkite minkšta šluoste.

7. Mediniai daiktai

Nereikėtų dėti į indaplovę medinių daiktų: indų, pjaustymo lentų, medinių šaukštų ar lazdelių. Indaplovėje plaunami mediniai daiktai įskyla, išbrinksta, jų apimtis išsiplečia ir jie jau nebūna tinkami naudoti.

8. Ketaus keptuvės

Šie daiktai rūdija, o ketus, iš kurio yra pagaminti, indaplovėje skilinėja. Dėl šitos priežasties ketaus keptuvės turėtų būti plaunamos rankiniu būdu. Taip pat jas plaunant reikėtų vengti stiprių cheminių priemonių.

9. Porcelianas ir pietų servizai

Ne visi pietų servizai tinkami plauti indaplovėje. Jei porcelianą, kitus puošnius indus nuolat plausite indaplovėje, jie greitai praras savo puošnią išvaizdą, išbluks. Indaplovė tikrai nėra geriausia vieta porcelianui ir šventiniams indams.

10. Variniai puodai ir keptuvės

Indaplovėje plaunami variniai indai gali prarasti savo spalvą ir net kiek deformuotis, todėl geriausia juos plauti rankiniu būdu.

11. Peiliai

Aštrios indaplovės dalys gali subraižyti ar lemti, kad peiliai praras savo aštrumą.

Tačiau jei turime plastmasinių indų, kurie yra tinkami plauti indaplovėje, patariama juos padėti toliau nuo „šildytuvo“. Saugiausia tokius daiktus sudėti viršutiniame, o ne apatiniame krepšyje. Nors dabar ši taisyklė nėra geležinė, mat naujausiuose indaplovių modeliuose šildytuvo elementas yra paslėptas ir įkomponuotas saugiu atstumu nuo apatinio krepšio.

Vis dėlto jei nesate tikri, ar konkrečius daiktus arba indus galima dėti į indaplovę, visada papildomai atkreipkite dėmesį į gamintojo nurodytas žymas.

Patarimai efektyvesniam indaplovės išnaudojimui

Reklamos užsakovas

Žinoma, indaplovė – didelė pagalbininkė, kuri taupo jėgas, laiką ir nervus. Daugiau nebėra ginčų dėl to, kas plaus indus, nebevargina šiurkšti rankų oda, bet yra daugiau laiko sau ir mylimiems. Tačiau neretai atsitinka įvairių problemų. Kodėl kartais indaplovė blogai plauna? Varle.lt indpalovių specialistų teigimu, gali būti keletas gana lengvai pašalinamų priežasčių, apie kurias galbūt ir nežinojote, bet nuo šiol niekada nepamiršite.

* Sumažinti ar padidinti skalavimo skysčio kiekį

Jei ant išplautų indų lieka baltų dėmių, labai tikėtina, kad priežastys slypi skalavimo skystyje. Pabandykite pakeisti dozavimo nustatymus: sumažinti ar atvirkščiai, padidinti paduodamo skysčio kiekį. Taip pat tos baltos dėmės gali atsirasti dėl to, kad nesklandžiai uždarytas tos talpyklos dangtelis, todėl patikrinkite jį.

* Patikrinti ploviklio kokybę

Kur kas labiau paplitusi dėmių ant išplautų indų priežastis – naudojamų ploviklio ir skalavimo priemonių kokybė. Tačiau jei esate tikri dėl šių priemonių kokybės, pabandykite padidinti šių priemonių dozavimą.

* Pašalinti iš indaplovės kalkių nuosėdas

Jei jūsų regione vanduo yra kietas, indaplovėje pakankamai greitai atsiras nuosėdų. Žinoma, nuosėdos dengia vidines indaplovės dalis ir nesikaupia ant grotelių indams ar plastmasinių detalių, tačiau jei vanduo kietas ar su rūdimis, būkite tikri, kad susikaupusios nuosėdos neigiamai veiks indaplovės darbo funkcionalumą. Įdėkite į indaplovę priemonę nuo nuosėdų ir įjunkite maksimalios temperatūros režimą. Kartoti šią procedūrą rekomenduojama kas mėnesį.

* Išvalykite filtrus

Dažnai maisto likučiai, kurie kaupiasi ant filtrų trikdo normalų indaplovės veikimą, todėl ir indai ne iki galo išplaunami. Kuo įmanoma dažniau plaukite filtrus. Taip pat vertėtų patikrinti purkštuvą, nes kartais maisto likučiai užkemša angas ir dėl to sutrinka vandens tiekimas.

* Krauti mažiau indų

Maksimalaus indų skaičiaus sudėjimas į indaplovę gali labai apsunkinti plovimo procesą. Geriausia indus sudėti ir išdėstyti indaplovėje pagal schemą, kuri dažnai nurodoma instrukcijoje.

* Pasirinkti kitą plovimo režimą

Jei ant išplautų indų lieka maisto pėdsakų, pasirinkta netinkama plovimo programa. Prieš pasirenkant trumpą, ekonominį režimą siekiant geriausio rezultato, reikėtų pašalinti nuo indų maisto likučius. Tačiau jei nenorite tuo užsiimti, junkite maksimalios trukmės ir temperatūros programą.

Taigi sprendimo būdai nėra sudėtingi. Jei nepadeda vienas, bandykite kitą. Varle.lt specialistai rekomenduoja pažaisti su nustatymais, išbandyti įvairius režimus ir priemones, ir jūsų indai tikrai blizgės švara.

7 auksinės taisyklės, kaip rūpintis indaplove

Reklamos užsakovas

1. Visada naudokite specialią indaplovėms skirtą druską nepriklausomai nuo to, ar naudojate įprastą ploviklį ar trys viename priemonę. Daugumos mūsų namuose vanduo yra kietas arba vidutiniškai kietas. Preparatuose esančios druskos užtenka tam, kad jį suminkštintų. Besiformuojantys akmenys gali sumažinti plovimo efektyvumą arba net pažeisti indaplovę.

2. Porą kartų per metus įjunkite tuščią indaplovę prieš tai nustatydami programą, pasižyminčią aukšta temperatūra. Įpilkite į indaplovę tik nuosėdų šalinimo priemonės.

3. Kas kurį laiką išvalykite indaplovės filtrą. Tai anksčiau ar vėliau, dažniau ar rečiau, bet daryti teks, mat čia kaupiasi maisto likučiai.

4. Karts nuo karto išskalaukite stalo įrankių krepšius po bėgančiu vandeniu (atsukite juos dugnu į viršų). Naudokite stipriausią vandens srovę – taip bus išstumti visi nešvarumai ir ten užstrigę maisto likučiai.

5. Jei ilgesnį laiką nesinaudojote indaplove, o norite, kad ji šviežiai kvepėtų, supurškite jos vidų vyno acto šlakeliu.

6. Indų indaplovėje plovimui naudokite tik tam skirtus ploviklius. Niekada nedėkite muilo ar įprasto indų ploviklio. Tinkamą šiam tikslui ploviklį dozuokite taip, kaip nurodyta ant pakuotės.

7. Kartą per mėnesį papildomai išvalykite visus tarpiklius, durelių sandariklius, vamzdžius ir stipinus.

Užsakymo nr.: PT_75374617

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis