Orchidėjų dauginimas: kurį būdą rinktis, kad tikrai prigytų?

(1)

Orchidėjos – tai kambarinės gėlės, kurios gerokai skiriasi nuo kitų populiarių augalų, puošiančių namus. Jų laistymas, persodinimas ir dauginimas reikalauja tam tikrų specifinių žinių, kurios užtikrins, kad viską atliksite tinkamai. Taigi, kuo ypatingas orchidėjų dauginimas, ir kaip tai atlikti namuose?

Dauginimas keikiais


Falenopsis ir Dendrobis išaugina keikius – tai ataugos, kuriomis galima dauginti orchidėjas. Keikiai su gabalėliu motininio koto atsargiai atskiriami nuo motininio augalo, ir vieliniu gnybtu tvirtinami prie substrato. Keikiai dažniausiai užauga tuomet, kada orchidėja laikoma gana aukštoje temperatūroje. Atskirti ataugėles galima tuomet, kada keikis užaugina savo šakneles – rekomenduojama palaukti, kada bent viena šaknis taps ne trumpesnė nei 5 cm ilgio. Maži sodinukai gali būti auginami vien tik kiminuose, nes tai padės palaikyti optimalią drėgmę. Mažus sodinukus paprastai tenka dažniau laistyti, nes iš mažų vazonėlių vanduo išgaruoja greičiau. Keikiais gali būti dauginamos simpodinio augimo orchidėjos, kurios kasmet išaugina naujus ūglius.


Viršūnių šaknijimas


Monopodinės orchidėjos (auginančios vieną stiebą) gali būti dauginamos ir šaknijant viršūnes. Šios orchidėjos turi viršūninį augimo tašką, kuris kasmet ilgėja. Ant orchidėjų stiebo yra „miegantys“ pumpurai, iš kurių gali išaugti šaknys arba žiedai. Jei orchidėja auga labai intensyviai, galima nupjauti jos viršutinį stiebą, ir pasodinti į orchidėjoms skirtą substratą. Tikėtina, kad greitai atžala išleis šaknis, ir sėkmingai vystysis toliau. Likęs orchidėjos ūglis, nuo kurio buvo nupjauta viršūnėlė, greitai išaugins naujų ūglių, kuriuos po kurio laiko taip pat bus galima atskirti.


Fotolia nuotr.


Stiebagumbių šaknijimas


Tai – dar vienas galimas orchidėjų dauginimo būdas. Kai stiebagumbių žiedai jau bus nužydėję, juos galėsite atskirti nuo augalo, ir pasodinti į smulkų substratą arba į kiminus. Nauja orchidėja pradės augti iš pumpuro, kuris yra prie stiebagumbio pagrindo. Naujos orchidėjos žiedų teks palaukti – paprastai orchidėja sužydi po maždaug 2-4 metų.


Dauginimas stiebo auginiais


Stiebo auginiais gali būti dauginami Epidendrai ir Dendrobiai. Jei norite dauginti šių rūšių orchidėjas, tam geriausias metas – pavasaris arba vasara. Nupjaukite stiebą ir supjaustykite jį maždaug 5 centimetrų ilgio gabalėliais. Kiekvienoje stiebo dalyje turėtų būti bent du bambliai (stiebo sustorėjimai). Pjūvio vietą užbarstykite medžio anglimi arba siera, kad stiebas nepradėtų pūti. Sodinkite stiebo dalis į drėgnus kiminus ir uždenkite plėvele. Po kelių mėnesių sodinukai turėtų įsitvirtinti.


Fotolia nuotr.


Orchidėjų dauginimas gumbais


Meristeminis orchidėjų dauginimas – tai dauginimas gumbais. Augalo augimo taške yra kelios ląstelės, kurios formuoja meristemą. Steriliai nupjovus meristemą, mėgintuvėliuose galima užauginti identiškų orchidėjų. Sunku patikėti, tačiau iš vienos orchidėjos galima išauginti net 25 000 identiškų augalų. Žinoma, namuose tai padaryti gali būti gana sudėtinga, nes tai pareikalaus ne tik tam tikrų žinių, bet taip pat ir įgūdžių.

Naudingi patarimai



* Orchidėjos, kurių augimo tipas yra simpodinis, dalijamos taip, kad kiekvienas keras turėtų bent tris stiebelius ir kelias sveikas šaknis. Priešingu atveju, tikimybė, kad sodinukas prigis, bus labai menka.

* Jei orchidėja dauginama kereliais, didelius kerus galima padalyti, tačiau įsitikinkite, kad kiekvienas kerelis turės 3-5 sveikus gumbelius.

* Jei orchidėją dauginate dukteriniais ūgliais, juos iš karto sodinkite į atskirus vazonėlius, nes šaknys bus pakankamai ilgos.

* Naujiems sodinukams reikia didesnio drėgmės kiekio, todėl palanku juos sodinti į kiminus, ar tiesiog pakankamai dažnai laistyti.

* Jei auginate Falenopsį, ir neplanuojate jo dauginti, žiedstiebį rekomenduojama nukirpti. Vėliau iš pabudusios akutės gali išaugti gana kreiva šakelė, ant kurios žiedų bus mažiau. Jei norite mažiau žiedų, tačiau greičiau, žiedstiebį nukirpkite. Jei esate kantrūs, ir ateityje norite sulaukti daugiau žiedų, žiedstiebį rekomenduojama nukirpti.

* Iš mažų vazonėlių vanduo išgaruoja greičiau, todėl pasirūpinkite, kad šaknys gautų pakankamai drėgmės.


Fotolia nuotr.


Dauginimas sėklomis – neįmanoma misija


Turbūt pastebėjote, kad jokioje parduotuvėje negalima rasti orchidėjų sėklų. Taip yra dėl to, kad nepakanka vien tik įleisti sėklas į žemę, ir laukti, kada pasirodys daigai. Orchidėjų dauginimas sėklomis ilgus metus buvo tikras mokslininkų galvos skausmas – atrodytų, kad tai, kas labai paprasta, yra be galo sudėtinga. Subrendusios orchidėjos turi tūkstančius (kartais – ir milijonus!) sėklų, kurios gali būti daiginamos. Ir vis dėlto... nieko nepavyks, jei jos nesusijungs su tam tikrų mikroskopinių grybelių rūšimis. Taigi, orchidėjų dauginimas sėklomis namuose gali būti tiesiog neįmanomas.


Fotolia nuotr.


Būkite kantrūs


Orchidėjų dauginimas tikrai nėra paprasta užduotis – kartais tenka daug eksperimentuoti, kol pavyksta užsiauginti tvirtą ir gražią orchidėją. Atminkite, kad orchidėjų dauginimas tikrai nėra toks pats, kaip kitų kambarinių augalų, todėl apsišarvuokite kantrybe, domėkitės, kokie yra įvairių orchidėjų rūšių dauginimo ypatumai, ir jums tikrai pavyks išauginti naują orchidėją. Jei naujiems sodinukams sudarysite tinkamas sąlygas, po kurio laiko tikrai galėsite džiaugtis puikiais rezultatais, tačiau reikės šiek tiek palaukti.

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis