Medis moderniame interjere: 2015-ųjų tendencijos

Medis – pati svarbiausia medžiaga, naudojama paisant interjero apdailos mados tendencijų jau daugiau nei penkerius metus iš eilės. 2015-ieji taip pat bus medžio metai, o pagrindinė neblėstančio jo populiarumo interjere priežastis – ilgaamžiškumo ir jaukumo jausmas, kurį namams suteikia ši natūrali medžiaga.

Šių dienų populiariausi tekstai:
- Sezono favoritai. 10 daiktų, vertų atsidurti tavo spintoje
- Astrologė Rima: paslaptys gali išaiškėti netyčia
- Kūno signalai ir jų priežastys
- Madingiausi 2015-ųjų kirpimai įvairaus ilgio plaukams
- Vištienos suktinukai su dž. slyvomis ir migdolų padažu

Medis draugiškas ne tik žmonės, bet ir aplinkai, todėl jis laikomas ekologiškų interjerų dalimi.

Vida Press

Šiandien yra daugybė būdų, kaip tradicinę medžiagą – medį – interjere panaudoti moderniai. Geriausiai tai žino skandinavai, turintys gilias modernių formų ir natūralių medžiagų derinimo tradicijas, todėl modernius skandinaviškus interjerus galime laikyti pagrindine inspiracija kurdami interjerą iš medžio.

Su kuo dera medis?

Medis tinka praktiškai visų stilių, tipų ir spalvų interjerams, tačiau ypač puikiai dera su baltai tinkuotomis ar dažytomis sienomis. Baltos spalvos ir šviesaus medžio detalių derinys – viena svarbiausių 2015-ųjų dizaino tendencijų, įkvėptų Skandinavijos. Medis taip pat gerai dera su juodomis ar tamsiai pilkomis spalvomis, žemės atspalviais, be to, natūrali mediena sudaro puikų kontrastą su ryškiais, sintetinių spalvų baldais ar interjero aksesuarais.

Vida Press

Medis yra geras pasirinkimas norint pagyvinti ir vizualiai sušildyti šaltą industrinio stiliaus interjerą, pavyzdžiui, medis dera su grubiu pliku betonu ar jo imitacija, nes vizualiai jį sušildo. Lygiai tos pačios taisyklės galioja medžio ir plieno, metalo, chromo, akmens, plytų deriniams.

Vida Press

Madingiausios medžio rūšys

Pats 2015-ųjų madingiausias medis – neapdirbtas. Netašyta, grubi mediena yra interjerų hitas. Taip pat dominuoja visos šviesaus medžio rūšys, tarp kurių mėgstamiausi yra riešutmedis, ąžuolas, vyšnia dėl jų dizaino, patvarumo ir estetinio patrauklumo. Populiarus ir medaus atspalvių medis, egzotiškos medienos rūšys.

Shutterstock nuotr.

Balintas ir baltai dažytas medis – dar viena tendencija, kilusi iš Skandinavijos, dažnai pasitaikanti įvairių dizaino gamintojų siūlomose interjero koncepcijose, kaip ir ryškiomis, intensyviomis spalvomis dažytas medis (mėlyna, turkio, raudona, žalia, geltona), kuris gali būti net šiek tiek apsilupęs, įtrūkęs. Kuo daugiau natūralumo – tuo geriau.

Shutterstock nuotr.

Medinės sienų freskos

Šiuo metu madingiausias medžio naudojimo būdas interjere – viena ar dalis matomiausios kambario sienos dekoruojama medžiu, taip pasirinktą plotą ar jo dalį paverčiant monumentaliu interjero akcentu. Tai lyg freska iš medžio. Šis dekoro sprendimas ypač tinka miegamojo sienai už lovos arba svetainės sienai už sofos ar židinio.

Vida Press

Tokiam sienos dekorui gali būti naudojamas moderniai apdirbtas arba natūralus, grubus ir netašytas, sendintas, dažytas įvairių raštų medis. Medžio rašto imitacijos ant sienų, sieninės medžio plokštės, fototapetai – didžiulis medienos ir jos alternatyvų arsenalas, padedantis interjere atsirasti šiek tiek daugiau gamtos atmosferos nei buvo prieš tai.

Stilingos medinės lubos

Turbūt visi pamenate laikus, kai virtuves ir koridorius buvo madinga iškalti medinėmis lentelėmis nuo grindų iki lubų. Nesakome, kad ši radikali interjero tendencija grįžta atgal – sakome, kad ji grįžta į interjerus būdama gerokai nuosaikesnė ir modernesnė. Imama naudoti kelis medžio komponentus, kurių visų viename interjere naudoti nevertėtų. Tačiau lentelėmis iškalti lubas dabar madinga. Šiuolaikinei lubų apdailai dažnai naudojamos baltos lentos, nes balta spalva sudaro erdvės įspūdį.

Vida Press

Medžio grindys visur, kad ir kur būtumėt!

Net virtuvėje ir vonioje, patikėkite, gerai parinktos medžio rūšys ar laminatas bus pakankamai atsparūs drėgmei ir temperatūrų pokyčiams, nebent namuose nuolat žaidžiate vandens karus ar formuojate dirbtines upes ir vandens įlankas… Tuomet verčiau rinkitės keramines vonios plyteles ir gal net pasistatykite papildomą nutekamąjį vamzdį, kol dar neužliejote kaimynų...

Vida Press

Kalbant apie vonios baldus – lygiai taip pat drąsiai rinkitės medinius. Ypač gerai medis atrodys, jei jūsų vonia yra industrinio stiliaus (pvz., lofte) arba joje vyrauja tamsios spalvos (pvz., juodos keraminės plytelės, žemės atspalviai, minimalizmo stilius).

Eglutės rašto sugrįžimas

Pamenate legendinį eglutės rašto parketą? Atrodo, mados sukasi ratu ir grįžta, nes eglutės raštas ant grindų ir vėl madingas. Paprastai parketlenčių klojimo būdai eglute skirstomi į prancūzišką, kai lentos klojamos 45 laipsnių kampu, ir anglišką – 90 laipsnių kampu. 

Vida Press

Tad jei jaučiate nostalgiją natūralaus medžio parketlentėms, išklotomis eglute, klokite jas drąsiai, formuodami tradicinį eglutės raštą, ir nebijokite, kad pasirodysite senoviški, nes toks klojimo būdas moderniame interjere šiemet ypač madingas. Be to, natūralios medinės grindys – tai nepakeičiamas namų jaukumo elementas.

Mediniai paviršiai ir modulinės lentynos

Iš medžio lentų ir plokščių gali būti formuojami ne tik iki skausmo įprasti mediniai virtuvės stalviršiai, medinės palangės, integruoti buitiniai prietaisai medinėse spintelėse, bet ir įvairūs kiti interjero paviršiai, pavyzdžiui, miegamojo lovos rėmai transformuojami į integruotas spinteles, medis gali būti subtiliai naudojamas vonios kambario detalėms, iš medžio lentų ir modulių gali būti formuojamos modernios lentynų sistemos, blokai ir nišos.

Shutterstock nuotr.

Tačiau jei nuspręsite, kad jums pakaks tik medinio virtuvės stalviršio, nepamirškite, kad dabar madingiausi neapdoroto medžio arba sendinti stalviršiai.

Vida Press

Modernios medžio formos: baldai, šviestuvai, indai

Medžio baldai – tai klasikų klasika, tik moderniam interjerui reikėtų rinktis modernių, o ne klasikinių formų baldus. Jų įvairovė yra tokia milžiniška, kad rekomendacijos beveik nepadės. Renkantis teks žaisti žaidimą „tinka–netinka“ arba remtis kainos ir kokybės santykiu. Kas įdomiau nei baldai iš medienos, tai šviestuvai iš medžio, taip pat į modernias virtuves besiveržiantys mediniai indai.

Vida Press

Moderniuose induose medis dažnai derinamas su stiklu, plienu, keramika, net plastiku ir atrodo išties šiuolaikiškai ir stilingai. Už tokius derinius labiausiai reikėtų padėkoti skandinavų dizaineriams ir dizaino gamintojams, kurie nesustodami kuria medžio ir alternatyvių medžiagų derinius.

Kelmai ir malkos interjere

Kuo giliau į mišką – tuo daugiau medžių… Nepatikėsite, tikri medžiai ar jų dalys – kelmai – integruojasi į modernų interjerą geriau nei jūs galvojate. Pakanka pervesti keletą dizaino žurnalų ar tinklaraščių ir būtinai ten užtiksite bent vieną kitą interjero akcentu tapusį kelmą.

Vida Press

Medžių kelmai arba jų imitacijos, naudojamos vietoje žurnalinių staliukų, miegamojo stalelių, kėdžių, suolų. Malkos į interjerą ateina kaip dekoro elementas – jos talpinamos į nišas, knygų lentynas, eksponuojant rievėtą paviršiaus pusę arba tiesiog pjūvį, iš jų taip pat gali būti formuojami net dekoratyviniai paveikslai. Tiesa, bedekoruojant būtų gerai nepamiršti, kad malkomis galima dar ir pakurti židinį…

Fanera – madinga naujokė

Kadaise pigiu natūralios medienos pakaitalu laikytą fanerą šiuolaikiniai dizaineriai reabilitavo taip, kad sunku patikėti, jog tai vis dar yra ta pati lakštinė klijuotos medienos medžiaga, tik apdirbta taip, kad iš jos pagaminti baldai ir interjero detalės gali puikuotis tarptautinėse dizaino parodose ir geriausiuose interjeruose.

Vida Press

Faneros plokštė – medienos produktas, gaminamas iš tarpusavyje suklijuotų kelių medienos lukšto lakštų. Nuo faneros baldų pramonėje neatsilieka į ją panašios medienos drožlių (MDP) ar medienos plaušų (MPF) plokštės, tačiau fanera yra stiliaus karalienė. Su fanera labai gerus santykius palaiko ir žymūs lietuvių dizaineriai Nauris Kalinauskas bei Mindaugas Žilionis, kurie praplėtė faneros galimybes ir garsina Lietuvos dizaino pramonę pasaulyje būtent iš faneros pagamintais baldais (pvz., N. Kalinausko modulinės lentynos „Plus“, M. Žilionio baldų serija „Bolero“).

Kamštinio ąžuolo medžiaga – ne tik vynui

Ilgą laiką kamštinė medžiaga, pagaminta iš kamštinio ąžuolo žievės, buvo naudojama vyno ir kitų skystiems bei biriems maisto produktams užsandarinti. Tie laikai baigėsi ir prasidėjo nauja kamštinės medžiagos naudojimo era interjere. Šiandien didžiausia kamštinės medžiagos tiekėja yra Portugalija, kuri turi didžiausius kamštinio ąžuolo miškus ir šiuo verslu verčiasi dar nuo Romos imperijos laikų.

Vida Press

Ši natūrali, 100 proc. ekologiška medžiaga puikiai tinka stilingoms interjero detalėms ir net grindų dangai gaminti. Korinė kamštinio ąžuolo žievės struktūra lemia šios medžiagos lengvumą, tamprumą, šilumos ir garso izoliaciją, atsparumą drėgmei ir trinčiai, be to, kamštinė medžiaga nekaupia dulkių, nepelija ir nepūva. Tiesa, natūralaus kamštmedžio nereikėtų painioti su presuotais ir sintetiniais kamščio pakaitalais – šie yra pigesni, tačiau nepasižymi tokiomis savybėmis, kaip ąžuolo kamštis.

Medis + veltinis

Tai naujas ir neįprastas derinys, tačiau dera tikrai puikiai. Tai lyg medis veltinio apkaustuose. Tradicinio veltinio, kaip dizaino ir interjero elemento, renesansas pastebimas jau kelerius metus. Štai švedų dizaino studija „Front“ sukūrė modulinių lentynų sistemą „Tetris“, kurių durelės apvilktos veltinio sluoksniu, o lietuvių dizaineris Arūnas Sukarevičius sukūrė lentynų sekciją „Foldin“, apdovanotą dizaino oskaru vadinamu „Red Dot“ tarptautiniu prizu Vokietijoje.

„Foldin“ rėmas pagamintas iš apvalių medžio masyvo lentjuosčių ir lentynų iš klijuotos faneros bei veltinio derinio, kurie kartu sudaro jaukų ir lengvą baldą, tinkamą beveik visiems interjerams.

Paskutinis dalykas, kurį reikėtų pabrėžti, yra tas, kad medžio dizainas visuomet yra gera investicija ne tik dėl grožio ir jaukumo, o dėl dar vienos paprastos priežasties – medis niekada neišeina iš mados.

www.supernamai.lt

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis