Liaudiški patarimai, kaip nuvalyti druską nuo batų

Ne paslaptis - kad ir kokias apsaugos ir impregnavimo priemones avalynei naudosi, šaltuoju metų laiku gatvėse barstoma druska už jas galingesnė!

Tad gręžiamės į tėvelius bei senelius ir klausome, kaip druskos dėmes valydavo jie.

1. Parėję iš lauko nuvalykite batus šiltu vandeniu suvilgytu skudurėliu. Paskui apsukite drėgnus batus servetėlėmis ar tualetiniu popieriumi ir palikite džiūti.

Shutterstock nuotr.
Kai tik batai pradės džiūti, paviršiun ims lįsti druska, kurią sugers popierius. Kai batai išdžius, ištepkite juos batams skirtu kremu (anuomet net tepdavo vaikišku kremu ir, sako, nesigailėdavo).

2. Paruoškite stiprų acto tirpalą (3 acto dalys + viena dalis vandens) ir gautu tirpalu patrinkite nuo druskos susidariusias baltas dėmes ant batų. Jos išnyks.

3. Dar viena liaudiška priemonė kovojant su baltomis druskos dėmėmis – ricinos aliejus. Grįžę namo kruopščiai šiltu vandeniu suvilgyta šluoste kruopščiai nuvalykite batus. Išdžiūvusius ištepkite ricina. Jei baltos dėmės nepranyks, procedūrą pakartokite dar kelis kartus.

Shutterstock nuotr.
4. Išnaikinti druskos dėmes nuo zomšinių batų kur kas sudėtingiau nei nuo odinių. Pastatykite puodą su vandeniu ant ugnies ir užvirus vandeniui palaikykite batus virš garų. Po to batus patrinkite sausu šepetėliu.

5. Zomšiniams batams padės ir amoniako spiritinis tirpalas. Patrinkite juo suteptas vietas, paskui ten užberkite manų kruopų. Kruopos sutrauks į save druską, ir jūsų avalynė vėl taps švari.

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis