Lakoniškame interjere – gamtos motyvų užuominos

Statant namą daug dėmesio buvo skirta pastato ekonomiškumui ir energetiniam efektyvumui.

Pusė itin ekonomiško dvibučio namo, iškilusio Vilniaus priemiesčio gyvenamųjų namų gyvenvietės pakraštyje, vos prieš metus tapo naujais jaunos vilniečių šeimos namais, kuriuos interjerą projektavusi architektė Justė Žibūdienė pagyvino subtiliomis gamtinių motyvų užuominomis, tarsi susiejančiomis namo vidinę erdvę ir jį supančią aplinką.

Galinė kambario siena, palei kurią į viršų kyla lengva ažūrinės laiptų konstrukcijos linija, dekoruota pilkšvai rusvu atspalviu, sušvelninančiu griežtoką lakonišką erdvę.
Žurnalas "Mano namai" (A.Narmonto nuotr.)
Statydami dviem šeimoms skirtą namą, šeimininkai daug dėmesio skyrė pastato ekonomiškumui ir energetiniam efektyvumui. Vienoje namo pusėje įrengto buto šeimininkas pasakojo siekęs pastatyti vadinamąjį pasyvų namą, kurio energijos poreikis būtų itin mažas.

Bendrajame kambaryje vyrauja baltas koloritas, kurį paįvairina balintų ąžuolo grindų faktūra, pilkšvai rusvi vienos sienos ir baldų atspalviai ir gaivūs žalsvi akcentai.
Žurnalas "Mano namai" (A.Narmonto nuotr.)
Dėl šios priežasties buvo pasirinktas atitinkamas architektūrinis projektas, itin geros kokybės statybos medžiagos, pritaikytos pažangios geoterminio šildymo technologijos, ne tik padedančios efektyviai naudoti energiją, bet ir tausojančios gamtinius išteklius. Tačiau šeimininkai tikina, kad didelės pastangos, sugaištas laikas ir investuotos lėšos jau pradeda grįžti, o ilgainiui tai bus dar labiau pastebima.
Lakoniško dizaino svetainėje priešais praktišką, geros kokybės pilkšvu gobelenu aptrauktą kampinę sofą puikuojasi dviejų stilingų stalelių kompozicija.
Žurnalas "Mano namai" (A.Narmonto nuotr.)
Šiuolaikiško maždaug 150 m2 ploto dviejų aukštų buto, įrengto vienoje namo pusėje, interjerui dekoruoti buvo pasirinkta moderni minimalistinė stilistika. Baltai dažytos bendrojo kambario sienos padėjo sukurti šviesesnės ir erdvesnės patalpos įspūdį, o balinto ąžuolo grindys bei baldų medžio faktūra sukūrė šiltesnę ir jaukesnę kambario atmosferą.
Prieškambario zoną, nuo durų vedančią laiptų link, vizualiai padidina ir pašviesina į sieną atremtas didelis veidrodis.
Žurnalas "Mano namai" (A.Narmonto nuotr.)

Lakoniškoje balto kolorito erdvėje dizainerė įkomponavo funkciškai būtinus baldus: nišoje greta durų buvo įrengta patogi virtuvė su lakoniško dizaino medžio apdailos baro tipo „pusiasaliu“, vizualiai atskiriančiu šią zoną nuo valgomojo.

Gamtinių motyvų idėją išryškina gaivus, pavasariškai šviežias žalias atspalvis, pasikartojantis visose bendrojo kambario zonose – nuo virtuvės iki svetainės.
Žurnalas "Mano namai" (A.Narmonto nuotr.)
Čia pagrindiniu akcentu tapo griežtų linijų medžio apdailos stalas, kurį akcentuoja gaivaus žalsvo kolorito kėdės. Už jo, pagrindinėje bendrojo kambario dalyje, suformuotoje palei didžiulių langų sieną, įrengta kompaktiška svetainės poilsio zona su patogia, praktišku audiniu aptraukta sofa ir TV spintele priešais.

Funkcinės zonos išdėstytos aplink patalpos centre įkomponuotą tūrinę konstrukciją, kurioje iš valgomojo pusės suformuota indauja, iš prieškambario – drabužinė, lentynos iš virtuvės pusės, o viduryje paslėpti vamzdžiai.
Žurnalas "Mano namai" (A.Narmonto nuotr.)
Siekdama suteikti interjerui savitumo ir gyvybės, Justė Žibūdienė kiekvienoje zonoje įterpė subtilių, iš pirmo žvilgsnio ne visada pastebimų gamtinių motyvų užuominų: plytelės, kuriomis išklijuota virtuvės siena virš darbastalio, buvo patobulintos jas dekoravus vos matomu šiek tiek iškilusiu lapų raštu, architektės parinktų baro ir valgomojo kėdžių atlošų forma taip pat primena lapą, virš stalo valgomajame įkomponuotas stilingas šviestuvas, kurio formose galima įžvelgti gėlės žiedą ar pumpurą.
Lakoniška virtuvės dizainą vizualiai sušvelnina medžio apdaila bei gaiviai žalias spintelių koloritas.
Žurnalas "Mano namai" (A.Narmonto nuotr.)

Valgomajam žaismingumo suteikia architektės suprojektuota originali vyno butelių lentyna.
Žurnalas "Mano namai" (A.Narmonto nuotr.)

Šeimininkų pageidavimu pirmajame aukšte architektė suprojektavo nedidelį atskirą darbo kambarį, išsiskiriantį itin lakonišku, skandinaviškai stilistikai būdingu dizainu.

Darbo stalas sumontuotas palei langą per visą sieną, todėl čia patogiai išsitenka ir abu šeimininkai.
Žurnalas "Mano namai" (A.Narmonto nuotr.)
Čia vyrauja baltos spalvos ir medžio faktūros derinys: prie ąžuolinių grindų dera baltas sienų atspalvis, taip pat balti spintos fasadai, toks pat derinys kartojamas ir kėdės bei palei langą suformuoto darbo stalo apdailoje.

Darbo kambaryje vyrauja baltos spalvos ir medžio faktūros derinys: prie ąžuolinių grindų dera baltas sienų ir baldų koloritas, itin būdingas lakoniškai skandinaviškai stilistikai.
Žurnalas "Mano namai" (A.Narmonto nuotr.)
Tai padeda sukurti darbo kambaryje subalansuotą, modernumu ir ramia natūralių medžiagų estetika dvelkiančią aplinką. Šiame kambaryje kuriamą natūralumo įspūdį sustiprina ir gamtinis motyvas – beržų giraitės atvaizdo fototapetas, kuriuo dekoruota viena kambario siena.

Baltų beržų giraitės vaizdo fototapetai ne tik paįvairina darbo kambarį, suteikia natūralumo, gyvybės, bet ir padeda vizualiai padidinti erdvę.
Žurnalas "Mano namai" (A.Narmonto nuotr.)
Šis sprendimas padėjo išspręsti ir mažos kambario erdvės problemą – gilyn nusitęsiančio beržų miško vaizdas vizualiai praplečia erdvę ir sukuria gilumo pojūtį.

Antrajame dvibučio namo aukšte įrengti visų šeimos narių miegamieji: kiekvienam jų architektė parinko savitą atspalvį ir charakterį, tačiau išsaugojo interjere vyraujančią stilistinę koncepciją.

Lova dekoruota ryškaus mėlyno atspalvio lovatiese ir pagalvėlėmis, derančiomis prie šviestuvų, nuleistų nuo lubų iš abiejų lovos pusių.
Žurnalas "Mano namai" (A.Narmonto nuotr.)

Šeimininkų miegamojo sienos dekoruotos beveik baltai, o siena, prie kurios galvūgaliu įkomponuota lova, išryškinta pilkšvai rusvu atspalviu. Patogią lovą su minkštu, audiniu trauktu rėmu architektė papuošė ryškia mėlyno atspalvio lovatiese ir pagalvėlėmis, derančiomis prie šviestuvų, nuleistų nuo lubų iš abiejų lovos pusių.

Greta lovos sumontuota balta stumdomoji plokštuma, už kurios įrengtame nedideliame kambarėlyje įrengta patogi ir talpi drabužinė.
Žurnalas "Mano namai" (A.Narmonto nuotr.)
Erdviame šeimininkų vonios kambaryje, įrengtame greta miegamojo, buvo kuriama rami ir jauki atmosfera.

Erdviame vonios kambaryje architektė suprojektavo visą reikalingą santechnikos įrangą – palei vieną sieną buvo sumontuota vonia ir dušinė, o palei kitą – dviejų praustuvų zona su dideliu, erdvę paplatinančiu veidrodžiu.
Žurnalas "Mano namai" (A.Narmonto nuotr.)
Patalpos grindys išklotos rusvomis keraminėmis plytelėmis, prie jų priderintos ir mozaikos tipo plytelės, kuriomis dekoruotos iškilusios sienų dalys – vonios apvadas, nusitęsiantis iki dušo zonos, praustuvų stalviršis ir siena už jo.

Kiekviena plytelė buvo dekoruojama atskirai ir tik klijuojant ant sienos sudėliotas išbaigtas piešinys.
Žurnalas "Mano namai" (A.Narmonto nuotr.)

Šios patalpos akcentu tapo baltomis plytelėmis išklijuota siena prie vonios – architektės prašymu, plytelės buvo dekoruotos žydinčių augalų piešiniais, kuriuos sukūrė keramikė Agnė Kondrataitė.

Vonios kambarį puošia originalus keramikės Agnės Kondrataitės sukurti ir ant įprastų keraminių plytelių išdegti ryškiažiedžių gėlių atvaizdai, pratęsiantys interjero gamtinių motyvų temą.
Žurnalas "Mano namai" (A.Narmonto nuotr.)

Abiem šeimininkų vaikams – dukrai ir sūnui – antrajame aukšte skirta po atskirtą kambarį, kuriuos projektuodama architektės rinkosi panašius apdailos būdus, pritaikė vienodus savo sukurtus baldus.
Ramią ir jaukią vaikų kambarių atmosferą architektė paįvairino originaliomis priemonėmis: ant baltų mergaitės kambario spintos durų buvo įspausti padidinti kambario šeimininkės piešiniai, o berniuko kambario spinta dekoruota ryškiomis spalvingomis juostomis.
Žurnalas "Mano namai" (A.Narmonto nuotr.)
Tačiau nepaisant to vaikų kambariai turi savo išskirtinumą.
Vaikų kambariuose akcentuojamos žaismingos detalės: ryškūs baldų elementai, ritmiškas ir žaismingas romanečių raštas, ant sienų sukabinti vaikų piešiniai ar naktiniai šviestuvai virš lovų.
Žurnalas "Mano namai" (A.Narmonto nuotr.)
Sienos abiejose patalpose buvo nudažytos derinant baltą ir jaukų rusvą atspalvį – tokiame šviesiame ir švelniame fone puikiai išryškėjo akcentuojamos interjero detalės: ryškūs jaukaus gelsvai žalsvo atspalvio baldų elementai, ritmiškas langus dengiančių romanečių raštas, ant sienų sukabinti vaikų piešiniai ar žaismingi naktiniai šviestuvai virš lovų.
Vaikų kambariuose įkomponuoti tik būtiniausi baldai, kad liktų užtektinai vietos vaikams žaisti.
Žurnalas "Mano namai" (A.Narmonto nuotr.)
Šeimos jaunėlio kambarį architektė paįvairino ryškių juostų ornamentu – juo dekoruotos drabužių spintos durys. Panašūs atspalviai pasikartoja ir kilimo juostose, taip sukurdami vientisumo įspūdį.
Kad mažasis naktį neiškristų iš lovos, Justė suprojektavo prie lovos tvirtinamą gyvatėlę – šis elementas ne tik atlieka tiesioginę funkciją, bet ir suteikia kambariui žaismingumo.
Žurnalas "Mano namai" (A.Narmonto nuotr.)
Baltos dukters kambario spintos durys paįvairintos itin originaliai – ant fasadų buvo perkelti padidinti mėgstančios piešti mergaitės piešiniai, sukuriantys subtilų reljefinį raštą.
Nediduką antrojo aukšto tualeto kambarėlį architektė paįvairino žaismingu veidrodžiu, atspindinčiu mintis...
Žurnalas "Mano namai" (A.Narmonto nuotr.)

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis