Kaip pranešioti ankštą avalynę

Būna taip: matavotės ryte parduotuvėje batelius, nusipirkote, o vakare, kai kojos pabrinksta, vos įkišate į batus - spaudžia. Ar antai nusipirkote šiek tiek mažesnius, bet labai jums patikusius batelius – nutarėte, kad pranešiosite, ištampysite. Tačiau naujieji gražūs bateliai puikuojasi ant lentynos, nes nėra jėgų jų nešioti – pernelyg spaudžia ir graužia.

Skaitomiausi straipsniai:
- V. Pilibaitytė-Mia: mano gyvenimas priklauso jam
- Horoskopas 05.01-08: puikios sąlygos užmegzti romanus
- 10 stilistės A. Gilytės patarimų, kaip visuomet atrodyti žaviai
- Pratimai nukarusiam pilvukui – padeda 100 proc.
- Purus varškės apkepas

Siūlome jums efektyvius, o svarbiausia – išbandytus būdus, kaip pranešioti ir ištampyti ankštą avalynę.

Šie būdai – tinginiams

* Paprasčiausias variantas – jau perkant batus įsigyti ir specialių putų ar purškiklio batų pratampymui. Įpurškite priemonės į bato vidų, iškart apsiaukite batelius ir nenusiimkite tol, kol visiškai išdžius. Pakartokite kelis kartus, ir batai tikrai prasitampys.

* Antras būdas – nunešti batus į avalynės taisyklą. Turbūt visos šios tarnybos turi specialų įrenginį, kuris padės išspręsti šią problemą.

Nepamirškite ir liaudiškų būdų

* Paimkite plastikinį maišelį, įdėkite į batą ir pripilkite į maišelį vandens. Tada jį stipriai užriškite ir padėkite batelius į šaldymo kamerą. Po 8-10 valandų ištraukite, iš batelių išimkite paketėlius su ledu, batelius aukitės ir mėgaukitės. Užšaldamas vanduo plečiasi, tai ir padeda ištempti batus.

* Jums reikės spirito (degtinė ar odekolonas taip pat tiks). Ištrinkite batus iš vidinės pusės, apsiaukite kojinę, paskui batus ir vaikštinėkite po namus. Procedūrą pakartokite kelis kartus. Sako, šis metodas pats efektyviausias.

Tačiau vertėtų nepamiršti ir atsargumo priemonių. Viena, trinti tik vidinę batų pusę, nepažeisti avalynės odos. Antra, zomšinei avalynei verčiau naudoti ne spiritą, o alų. Trečia, būkite atidūs – panaudojus spiritą avalynė gali dažyti kojas, tad galbūt vertėtų kojas prieš aunantis papudruoti.

* Jei nauji batai trina kulnis, galima; 1. užkulnius ištepti muilu, 2. ištrinti žvake, 3. paplakti užkulnį peilio rankena ar „pakalti“ plaktuku. Naudojant paskutinį būdą būkite atsargūs, nesugadinkite avalynės.

NEREKOMENDUOJAMA

* Kategoriškai nepatariama tampyti avalynę šlapiais laikraščiais. O juolab džiovinti sušlapusius batus, prikimšus juos laikraščių ir pastačius prie radiatoriaus. Galbūt tam kartui avalynė ir prasitampys, tačiau išdžiūvusi ji dar labiau susitrauks.

* Taip pat nereikėtų pamiršti, kad aukščiau aprašyti būdai padeda ištampyti batus į plotį, tačiau jei jei jums maži ilgio atžvilgiu, galimybių ištampyti praktiškai nėra. Geriausia tempimui pasiduoda avalynė iš natūralios odos. Btaai iš dirbtinės odos ar zomšo tempiasi gerokai sunkiau.

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis