Kada geriausias laikas persodinti kambarines gėles?

Kambarinės gėlės – tikra namų puošmena, tačiau visada svarbu jas tinkamai prižiūrėti. Svarbu ne tik pasirūpinti, kad gėlės būtų reguliariai laistomos, bet taip pat užtikrinti, kad jų persodinimas būtų atliekamas tinkamai. Taigi, kada ir kaip persodinti gėles?

Ar tikrai reikalingas gėlių persodinimas?


Nors dažnai manoma, kad kambarinius augalus būtina persodinti kasmet, tačiau tai nėra tiesa. Įvairių kambarinių augalų persodinimo „kalendorius“ gali skirtis, tad svarbu atsižvelgti į konkrečių augalų priežiūros ypatumus.


Taip pat vertėtų apžiūrėti augalą ir jo vazoną: jei augalo šaknys „lipa“ į viršų, o žemės virsta iš vazono, akivaizdu, kad atėjo laikas augalą persodinti. Jei nieko panašaus nepastebite, ir vazonas vis dar yra pakankamai erdvus, persodinimą galite atidėti kitam pavasariui. Apie persodinimo būtinybę gali signalizuoti gelstantys ir nykstantys augalo lapai. Jei nepamenate, kada keitėte augalo substratą, tai atlikite neatidėliodami.


Kada geriausia persodinti gėles?


* Jaunatis: esant šiai Mėnulio fazei nerekomenduojama imtis jokių rimtesnių persodinimo darbų. Manoma, kad šiuo laikotarpiu augalai netenka jėgų, todėl gali sunkiai prigyti. Per jaunatį geriausia pašalinti senus, sergančius ūglius ar lapus.


* Priešpilnis: teigiama, kad geriausia persodinti augalus likus kelioms dienoms iki pilnaties.


* Pilnatis: šios Mėnulio fazės metu geriausia retinti augalus, kovoti su jų kenkėjais, rauti piktžoles, purenti žemę, ir t.t..

* Delčia: šiuo laikotarpiu augalų šaknys tampa itin pažeidžiamos, tad labai svarbu nepersistengti augalus laistant.

Astrologai rekomenduoja kambarinius augalus persodinti tuomet, kai Mėnulis yra Ožiaragio, Jaučio arba Mergelės ženkluose. Šiuo laikotarpiu augalo stiprybė yra sutelkiama šaknyse, todėl persodinti kambariniai augalai lengviau ir greičiau prigyja. Rekomenduojama neplanuoti persodinimo darbų kelias dienas prieš Mėnulio užtemimą ir po jo.


Shutterstock


Išrinkite tinkamą vazoną


Naujas vazonas turėtų būti tokio dydžio, kad į jį senas lengvai tilptų. Paprastai pakanka pasirinkti vos keliais centimetrais didesnio skersmens vazoną – klaidinga manyti, kad kuo didesnis bus gėlės vazonas, tuo bus geriau. Itin platūs vazonai neatrodys estetiškai, be to, tai neužtikrins spartesnio gėlės vešėjimo. Toks pasirinkimas yra tinkamas tik tada, jei persodinami labai greitai vešintys augalai.


Labai svarbu naująjį vazoną išplauti ir nusausinti, jei bus naudojamas molinis vazonas, jį rekomenduojama palaikyti vandenyje per naktį (vėliau, kai laistysite augalus, molinis vazonas nesugers pernelyg daug drėgmės).

Renkantis tinkamą vazoną labai svarbu atsižvelgti į augalų poreikius: pavyzdžiui, orchidėjoms rinkitės plastikinius ar stiklinius permatomus vazonus (tai leis laiku pastebėti, kada augalą reikės palaistyti), o kitiems augalams patiks moliniai ar iš kitų medžiagų pagaminti vazonai.


Kokią žemę rinktis?


Jei neturite galimybės patys paruošti reikalingo žemių mišinio, keliaukite į specializuotas parduotuves, kuriose rasite ir universalaus grunto, ir tokio, kuris yra pritaikytas konkrečioms gėlių rūšims. Specialistų teigimu, kambarinės gėlės geriausiai veši žemėje, kurios pagrindas sudarytas iš durpių, priemolio, smėlio ir komposto. Kai kurios vazoninės gėlės yra labai lepios, tad ir žemė joms tiks ne bet kokia. Visada svarbu pasidomėti, kokie yra svarbiausi pasirinktų kambarinių gėlių auginimo ypatumai ir tikrai rasite labiausiai tinkančios produkcijos.


Svarbiausios gėlių persodinimo taisyklės


Patarimų, kaip persodinti gėles, rasite tikrai nemažai, tačiau visada svarbu laikytis šių pagrindinių taisyklių:


* Prieš atliekant gėlių persodinamą augalus rekomenduojama gerai palaistyti – tokiu atveju išimdami augalus nepažeisite jų šaknų, kurios gali būti išsausėjusios.

* Jei naujas vazonas gerokai aukštesnis už senąjį, papildomus centimetrus galite užpildyti drenažu (jo sluoksnis gali būti nuo trijų centimetrų iki pusės vazono aukščio).

* Išimkite augalą iš senojo vazono. Pirštai prilaikydami augalo stiebą ir šaknų gumulą apverskite vazoną. Jei tokiu būdu nepavyksta išimti augalo, peiliu perbraukite vidines vazono sieneles (jei naudojote plastikinį vazoną, jį galite tiesiog perpjauti).

* Apžiūrėkite augalo šaknis. Nupjaukite papuvusias vietas, o pjūvio vietą pabarstykite medžio anglies milteliais.

* Jei augalas bus sodinamas į labai didelį vazoną, būtina naudoti drenažą, nes priešingu atveju kambarinė gėlė prastai augs.

* Įdėkite augalą į naująjį vazoną, pasistenkite, kad augalo stiebas būtų vazono centre. Prilaikydami augalą kastuvėliu užberkite žemių (jų lygis turėtų būti 1-2 cm iki vazono krašto). Jei substratas pasiskirsto netolygiai, galite vazoną atsargiai pakratyti ar žemes šiek tiek paspausti pirštais.

* Jei augalo šaknys nebuvo labai nupuvusios, persodintą gėlę palaistykite.

Po gėlių persodinimo..

* Pastatykite augalą į gerai apšviestą vietą, tačiau venkite tiesioginių saulės spindulių. Taip pat labai svarbu, kad parinktoje vietoje nebūtų skersvėjo;

* Tręšti augalus rekomenduojama ne anksčiau nei po 3-4 savaičių. Trąšas naudokite tik tada, kai įsitikinate, kad augalas prigijo.

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis