Kabamosios lubos: estetiška ir praktiška kambario detalė

Gerokai svarbesnis vaidmuo, nei daugelis gali pamanyti, kuriant interjerą, tenka luboms, kurių dizainas lemia stilistiką ir nuotaiką jūsų namuose ar biure.

Šių dienų populiariausi straipsniai:
- Douglasą tiesiog pritrenkė žmonos abejingumas
- Ritos (28 m.): pilkos pelytės įvaizdis jau buvo pabodęs
- Nadežda Krupskaja – kilminga, bet nelaiminga Lenino žmona
- 6 gražių plaukų paslaptys
- Ypatingo skonio bulvių apkepas

Pasitelkus fantaziją, patalpoje erdvę galima suskaidyti į atskiras zonas, keičiant lubų aukštį atskirti bendrąsias patalpas nuo privačių, sukurti originalų apšvietimą.

Įsirengti lubas galima ir įprastai – nutinkuoti, nubalinti, nudažyti, išklijuoti tapetais, apdailinti medžio lentomis ar kartono plokštėmis. Tačiau gamintojai siūlo šiuolaikišką funkcionalų ir estetišką sprendimą – kabamąsias lubas.

Kabamosios lubos – tai iš lakštinių kietų ar lanksčių medžiagų sumontuota konstrukcija, skirta patalpos apdailai. Prie metalinio karkaso, pakabinto ant perdangos, tvirtinami jau paruošti apdailos elementai arba gipskartonio plokštės (dažnai lakštų plotis būna 60×60 cm). Tarp perdangos ir plokštumos susidariusiame tarpe (maždaug apie 10–15 cm) slepiami įvairūs komunikacijų tinklai arba ši erdvė užpildoma triukšmą sugeriančia medžiaga.

Vida Press
Kabamųjų lubų rūšys

Rinktis kabamųjų lubų plokštes galima iš įvairių medžiagų, faktūrų ir spalvų. Kabamosios lubos skirstomos į mineralines, gipsines, aliuminines, plienines, medines ir veidrodines pagal tai, iš ko pagaminti jų profiliuočiai ir plokštės.

Mineralinės kabamosios lubos dar vadinamos akustinėmis, yra atsparios ugniai ir drėgmei, gera garso izoliacija, paprastai montuojamos, ekologiškos, nebrangios, tačiau netinka drėgnoms patalpoms.
Gipskartonio plokštės taip pat yra ypač atsparios ugniai, puikiai stabilizuoja drėgmę, todėl pagerina patalpų mikroklimatą, lengvai montuojamos, o keičiant jų spalvą ar renovuojant galima dažyti voleliu akriliniais dažais.

Gipskartonio plokštės gali būti ne tik lygios, bet ir perforuotos, reljefinės, atsparios smūgiams, priešgaisrinės, akustinės, lankstomos, tad įrengiant lubas kartu galima naudoti tiek lygias, tiek reljefines plokštes.

Svarbu: Naudojant kelių skirtingų, bet suderintų rūšių kabamųjų lubų plokštes, galima įrengti išskirtinio dizaino lubas.

Metalinės – plieno ir aliumininių profiliuočių kabamosios lubos turi panašių savybių: patvarios, atsparios drėgmei, lengvai valomos, greitai montuojamos. Tokios lubos nesunkiai permontuojamos.

Shutterstock nuotr.
Įtempiamųjų lubų sistemą sudaro aliumininis arba plastikinis profilis ir PVC plėvelė, pagaminta vinilo pagrindu. Profiliai tvirtinami prie sienų per visą patalpos perimetrą, o medžiaga iš anksto sukarpoma pagal išankstinius matmenis. Į šias lubas galima įmontuoti įvairių formų ir dydžių šviestuvus, ventiliacijos ir gaisro apsaugos sistemas, lubinius karnizus, jos paslepia lubų trūkumus. Jos nebijo drėgmės, todėl puikiai tinka ir vonios kambariams, lengvai plaunamos, nepritraukia dulkių, nedegios, o svarbiausia – namuose leis sukurti ypatingą aplinką.

Verta paminėti ir techninės tekstilės lubų dangas (šių lubų pavadinime dažnai vartojamas žodis „clip“), kurių nederėtų painioti su įtempiamosiomis. Vizualiai matyti, kad ši danga turi audinio struktūrą, techninės tekstilės dangos tamprumas tėra ~4 %, o ir jos tvirtinimo būdas labai skiriasi. Reikėtų atsižvelgti į tai, kad pakartotinai permontuoti dangą gali būti keblu, skirtingai nei įtempiamųjų ar segmentinių kabamųjų lubų, kurių dangą nesudėtinga nuimti ir vėl sumontuoti.

Lubų įrengimas

Kabamosios lubos gana funkcionalios. Jos padeda paslėpti nelygumus ar trūkumus, uždengti komunikacijas, apsisaugoti nuo užpylimo (įtempiamosios lubos), pagerinti akustines ir (arba) šilumines patalpos savybes, sukurti nestandartinį ir praktišką interjero sprendimą.

Shutterstock nuotr.
Komunikacijos, šildymo, ventiliacijos ar garso izoliacijos sistemos sumontuojamos virš kabamųjų lubų taip, kad jų neapkrautų ir nepažeistų nenumatyta jėga. Visų rūšių kabamosiose lubose, net ir lanksčiose įtempiamųjų lubų dangose, gali būti integruojami ortakiai, jutikliai, švieslangiai, garsiakalbiai ir kt.

„Prieš įrengiant kabamąsias lubas, reikia patikslinti, kiek patalpos aukščio prarasite įrengę konstrukciją. Dažnu atveju konstrukcijai įrengti reikia mažiausiai 7 cm, o neretai ir 10–15 cm. Priklausomai nuo gamintojo, įtempiamųjų lubų konstrukcijai įrengti tereikia 1,5–3 cm aukščio. Taip pat svarbus momentas – jūsų esamų lubų horizontalumas. Kabamosios lubos bus tvirtinamos nuo žemiausio perdangos taško arba žemiau slepiamos pastato konstrukcijos dalies ar inžinerijos įrenginio (vėdinimo angų, ortakių, vamzdynų ir kt.). Kartu, naudojant kabamąsias lubas, galima pažeminti bereikalingai aukštas patalpas, taip suteikiant joms jaukumo ir netgi taupant šilumą“, – pasakoja UAB „Skaida-Nf“ vadovas Stasys Černiauskas.

Dažniausiai kabamosios lubos tvirtinamos prie jau parengto karkaso, kuris prie esamų statinio perdangų tvirtinamas tam tikru žingsniu įgręžiant ar prisukant strypus, laikiklius, apkabas. Toks karkasas nėra sunkus, tačiau jo montavimas ir užima didžiąją darbų laiko dalį. Kai karkasas užbaigtas, belieka sudėlioti apdailos plokštes ar įsprausti juostas. Kabamosios lubos gali būti montuojamos su matoma (kai lubų paviršius karkasu suskirstomas stačiakampiais ar kvadratais) arba paslėpta (kai metaliniai profiliuočiai uždengiami kitos medžiagos lubų plokštėmis ar aliumininėmis juostomis) kabinimo sistema.

Shutterstock nuotr.
Montuojant įtempiamąsias lubas, konstrukcija skiriasi ne tik savo mažu aukščiu, bet ir tuo, kad apdailinant patalpą, laikančioji konstrukcija tvirtinama per patalpos perimetrą, o 30–40 m2 patalpą galima apdailinti vientisu apdailos fragmentu. Tik didesniems plotams reikalinga tarpinė jungtis. Sumontavus kabamąsias lubas prarandamas patalpos aukštis, tačiau, naudojant įtempiamųjų arba metalinių lubų dangas, patalpai galima suteikti net aukščio įspūdį.

„Dėl greito ir švaraus montavimo, mažo konstrukcijos aukščio ir didelio dengiamo ploto bei lengvo svorio techninės tekstilės ir įtempiamosios dangos pranašesnės už mineralinių, metalinių segmentų ar plastiko juostų bei medines lubas“, – įsitikinęs S. Černiauskas.

Įrengimo darbai skirstomi į „nešvarius“, triukšmą keliančius (gręžimas, kalimas) ir apdailos darbų (jei naudojamos gipskartonio plokštės – ir dažymo) etapus. Tad darbų eigą reikėtų suplanuoti taip, kad atvykę lubų meistrai nekliūtų už vis dar tebesančių statybinių medžiagų, o įrengtų lubų nebraižytų staliai, negręžiotų santechnikai ar elektrikai, nedegintų suvirintojai.

Po bendrųjų statybos darbų, dažnai pirmąkart nudažius sienas ar suklijavus plyteles jau verta įsileisti ir lubų montuotojus. Lubas galima montuoti tuomet, kai ant remontuojamų lubų išdžiūsta betonas ar glaistas ir paklojamos grindys. Be to, patalpoje jau turi būti įstatytos durys, pritvirtinti radiatoriai. Jei pakanka laiko ir įgūdžių, kabamąsias lubas galima įsirengti ir pačiam.

Apšvietimas

Įrengus kabamąsias lubas, reikia pasirūpinti geru lubų apšvietimu, kuris turi būti ne tik gražus, bet ir funkcionalus. Šiuolaikiniame interjere šviesai tenka ne tik apšviečiamoji, bet ir estetinė dekoratyvinė funkcijos, o pats šviestuvas tapo tikru meninės kūrybos objektu, galinčiu sukurti ypatingą atmosferą namuose.

Shutterstock nuotr.
Tai reikšmingas interjero akcentas, padedantis užbaigti kompozicinę būsto viziją. Tad prieš įsirengiant kabamųjų lubų apšvietimą, pirmiausia derėtų apskaičiuoti, kokia patalpos paskirtis ir kiek šviesos joje reikės. Ir tik tuomet numatyti apšvietimo taškus ir pačių šviestuvų dydžius.

Dažniausiai pasitaikančios klaidos, kai blogai apskaičiuojamas šviesos kiekis ir dažnai pasirenkama per daug šviesos, kuri vėliau gali erzinti. Apšvietimas turi būti kokybiškas, gražus, tinkamai parinktas pagal paskirtį. Todėl labai svarbu iš anksto įvertinti, kiek patalpoje reikės šviestuvų. Šį darbą geriausia patikėti specialistams, kurie pagal patalpų matmenis ir lubų aukštį įvertins, kiek apšvietimo reikia.

Šviestuvai integruojami į kabamųjų lubų konstrukcijų dalis. Po įtempiamosiomis ar techninės tekstilės šviesai laidžiomis dangomis šviestuvai (liuminescencinės lempos, vis dažniau naudojamos LED šviestuvų juostos arba LED moduliai) montuojami visame dangos plote, o šviesa skaidoma tolygiai.

Dizaineriai, kuriantys šviestuvų modelius, vadina juos šviesos objektais, taip pabrėždami jų artumą šiuolaikinio meno koncepcijoms. Šviestuvai yra universalūs papildomi apšvietimo elementai, galintys organiškai įsilieti ne tik į madingų šiuolaikinių privačių namų interjerus ir butus, bet ir klasikinius, lakoniškus biurus ir verslo interjerus.

Shutterstock nuotr.
Šviestuvų įvairovė leidžia išsirinkti optimalų variantą bet kokiai patalpai, kurią papildys dekoratyvinėmis detalėmis ir suteiks individualų prieskonį. Pagal poreikį galima rinktis neutralius arba ryškius, didžiulius arba visai nedidelių matmenų, masinės gamybos ar įmantrius autorinius darbus, vienijančius įvairius dizaino stilius. Gamintojai kuria tūkstančius modelių iš keramikos, krištolo, aukso, bronzos, ryžių popieriaus, kaltinio metalo, veidrodžių, įvairaus stiklo.

Sužinokite portalo naujienas pirmieji ir skaitykite žurnalą "Moteris"! Trims portalo skaitytojams, užpildžiusiems anketą, dovanosime 3 mėn. žurnalo "Moteris" prenumeratą.


Skaitykite Moteris.lt naujienas ir savo išmaniajame telefone. Parsisiųsti programėles: „iPhone“; „Android“. Sekite mūsų naujienas ir Facebooke!

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis