Faktūrų ir spalvų akcentai baltoje palėpėje

Naujos statybos daugiabutyje įrengto buto interjerą projektavusi dizainerė Gintarė Jarmalavičiūtė įsitikinusi: namai turi derėti prie juos supančios aplinkos ir šeimininkų gyvenimo būdo, todėl palėpės tipo butui, kuriame įsikūrusi jauna, ką tik susituokusi vilniečių pora, pritaikė santūrią modernią stilistiką, erdves dekoravo balta spalva, praskaidrinta ryškiais akcentais, o jaukią nuotaiką kūrė skirtingomis faktūromis.

Projekto autorė – interjero dizainerė Gintarė Jarmalavičiūtė, www.gintareja.lt

Projektuodama naujų daugiabučių kvartale trijų aukštų name įrengtą 70 m2 ploto butą jaunai, ką tik susituokusiai porai, interjero dizainerė Gintarė Jarmalavičiūtė iš pradžių turėjo nuspręsti, kaip patogiai suformuoti netipišką buto erdvę. Šis butas turi atskiras duris į lauką, kurios suformuotas beveik visu aukštu žemiau nei pats butas, tad užėjus į namus iš pradžių patenkama į nediduką prieškambarį, o tada siaurais ilgokais laiptais – į gyvenamąsias patalpas. Palėpės tipo erdvėje suformuotoje patalpoje šeimininkai norėjo įrengti bendrąjį kambarį, virtuvę ir dar du miegamuosius. Įrengti šiems kambariams, kuriuos Gintarė išdėstė abipus durų į bendrąjį kambarį, skyrus maždaug po 10 m2, o tarp jų numačius vietą voniai, bendrajam kambariui liko gana ilga, palyginti siaura patalpa skirtingo aukščio palėpės tipo lubomis bei langais abiejose pusėse. Vienoje šios patalpos pusėje, palei didesnį langą dizainerė suformavo svetainę, kitoje – virtuvę, o šias abi zonas atskyrė ir drauge sujungė valgomojo zona. Interjero stilistiką ir spalvas tarsi padiktavo namo, kuriame įrengtas butas, aplinka bei gyvenamųjų erdvių forma. Dizainerės tikinimu, naujame šiuolaikiškos architektūros name geriausiai tinka modernus, miesto žmogaus poreikius tenkinantis interjeras. Baltą koloritą išrinko patys šeimininkai, o Gintarė tokiam pasiūlymui su džiaugsmu pritarė, nes balta spalva ne tik vizualiai didina bei šviesina ilgą ir siaurą bendrojo kambario erdvę, bet ir puikiai dera modernioje aplinkoje. Tačiau, nors ir rinkdamasi modernų stilių, dizainerė stengėsi išlaikyti jaukumo, šilumos atmosferą: ją kurti padėjo spalva bei faktūra.

Svetainėje virš sofos įrengti keli nedideli šviestuvai reguliuojama šviesos srauto kryptimi, o jaukią, intymią nuotaiką padeda sukurti greta sofos įkomponuotas lakoniško dizaino toršeras.
Žurnalas "Mano namai" (A.Narmonto nuotr.)
Baltai erdvai savotiško skambesio suteikė sodrios vyšninės spalvos minkštieji svetainės baldai – išskirtinio dizaino „Ligne Roset“ sofa ir fotelis. Šią ryškią dėmę kitoje buto pusėje pakartoja virtuvės fasadų atspalvis. Lygias dažytas bendrojo kambario sienų plokštumas dizainerė suskaidė plytų faktūra ir tapetais, taip ne tik sukurdama jaunesnę, šiltesnę atmosferą, bet ir sustiprindama palėpės erdvės įspūdį. Sienai dekoruoti buvo pasirinktos tikros plytos, kurias teko pjaustyti ir klijuoti ant sienos kaip plyteles. Kad pratęstų baltos spalvos temą, dizainerė šias plytas taip pat parinko baltos spalvos. Prie mūro faktūros priderinti tapetai skirtingo šrifto užrašais pabrėžė čia kuriamą jaukumą, suteikė interjerui šiek tiek paslapties.
Virtuvėje suformuotas mini valgomasis dekoruotas „aprašytais“ tapetais, kuriamą jaukumo įspūdį pabrėžia minkštos patogios kėdės, paslėptas LED apšvietimas bei virš stalo nuleisti du modernaus dizaino stilingi šviestuvai.
Žurnalas "Mano namai" (A.Narmonto nuotr.)
Virtuvė buvo suformuota iškart už valgomojo zonos, kur Gintarė suprojektavo funkcionalią pusiau uždarą lentynų pertvarą. Ji šiek tiek paslėpė buitinę zoną, tačiau visiškai jo neuždarė, be to, atvirose ir uždarose lentynose patogu susidėti įvairius daiktus, o juos paimti galima iš abiejų pusių. Kad ilga ir siaura virtuvės patalpa atrodytų kuo jaukesnė, dizainerė čia naudojo tokias pat dekoravimo priemones kaip ir bendrajame kambaryje. Sienos fragmentas, prie kurio pastatytas nedidelis stalas su dviem patogiomis minkštomis kėdėmis, buvo išklijuota tokiais pat „aprašytais“ tapetais iš salono „Retroforma“. Likusi šios sienos dalis uždengta pilkšvomis plokštėmis, po kuriomis vertikaliai sumontuotos LED apšvietimo juostelės, išryškinančios valgymo zoną, suteikiančios jai jaukumo. Tokią pat funkciją atlieka ir du stilingi modernaus dizaino nuo lubų nuleisti virš virtuvės stalo šviestuvai iš salono „Simetria“.

Priešais valgymo zoną, palei kitą sieną su nedideliu langu, buvo suprojektuota virtuvės baldų linija, kur įrengta visa reikalinga buities technika, suformuotas patogus darbastalis.
Žurnalas "Mano namai" (A.Narmonto nuotr.)
Priešais valgymo zoną, palei kitą sieną su nedideliu langu, buvo suprojektuota virtuvės baldų linija, kur įrengta visa reikalinga buities technika, suformuotas patogus darbastalis.
Virtuvėje buvo svarbūs funkcionalumo, praktiškumo aspektai – į tai atsižvelgiant buvo projektuojami ir baldai.
Žurnalas "Mano namai" (A.Narmonto nuotr.)
Baldų fasadams dekoruoti dizainerė išrinko sodrų burgundišką atspalvį, kuris tarsi atkartoja vyšninį svetainės spalvų akcentą, padeda sukurti vientisos erdvės įspūdį. Blizgūs fasadų paviršiai ne tik atrodo puošniai, elegantiškai, bet ir vizualiai paplatina siaurą virtuvės patalpą.

Blizgūs fasadų paviršiai vizualiai paplatina siaurą virtuvės patalpą.
Žurnalas "Mano namai" (A.Narmonto nuotr.)
Vonios kambaryje toliau tęsiama baltos spalvos tema, juolab kad šioje erdvėje toks koloritas padeda kurti švara ir tvarka dvelkiančią aplinką. Baltomis keraminėmis sienų plytelėmis išklijuotas sienų plokštumas dizainerė paįvairino grafišku piešiniu dekoruotomis plytelėmis, kurios tarsi užsimena apie valgomajame ir virtuvėje išklijuotus tapetus. Tik čia ne ranka rašyta, bet piešta...
Projektuodama vonios kambarį dizainerė stengėsi kuo geriau funkciškai išdėlioti įrenginius ir sukurti švarią, stilingą aplinką.
Žurnalas "Mano namai" (A.Narmonto nuotr.)
Vonios kambarys buvo gana komplikuotos formos, todėl reikėjo labai atidžiai projektuoti baldus bei santechnikos įrangą, kad šeimininkams šioje patalpoje būtų jauku, patogu. Todėl buvo pasirinktas praktiškas kampinis vonios variantas – prie jos sumontuota stiklo sienelė suformuoja ir dušo kabiną. Viršutinės pakabinamosios spintelės buvo sumontuotos iš anksto čia buvusioje nišoje, o po jomis atsirado puiki vieta praustuvui su patogia spintele.
Tamsesnės spalvos tapetų intarpas pagyvina kambarį, pabrėžia lovos galvūgalį.
Žurnalas "Mano namai" (A.Narmonto nuotr.)
Greta vonios kambario įrengtas šeimininkų miegamasis išsiskiria iš bendro interjero savo spalvų gama. Šeimininkai čia norėjo sukurti šiltą, jaukią atmosferą, padedančią nusiraminti, atsipalaiduoti, todėl buvo nutarta sienas dekoruoti tapetais. Sienos, į kurią galvūgaliu atremta lova, fragmentas buvo išklijuotas rusvais faktūriškais, o likusi dalis – smulkiomis juostelėmis dekoruotais šviesesnio kolorito tapetais iš salono „Dubingiai“. Toks dizainerės sprendimas paįvairino didelę, nuobodžią sienų plokštumą ir padėjo akcentuoti miegamojo poilsio zoną.
Užuolaidos, lovatiesė ir pagalvėlės ramaus kolorito kambariui suteikia gyvumo. Dizainerės tikinimu, geriau ryškesnius akcentus dėlioti ten, kur ateityje galima būtų paprasta juos pakeisti.
Žurnalas "Mano namai" (A.Narmonto nuotr.)

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis