Ekspertai pataria: ką daryti, kad šaldytuvas tarnautų ilgiau

Nors šaldytuvai ir šaldikliai yra vieni nereikliausių buitinės technikos prietaisų, netinkamas naudojimas ir priežiūra verčia jų savininkus tarnauti šiems prietaisams, o ne atvirkščiai. Visa tai vargina ir erzina, o ir gerokai sutrumpina šaldymo funkciją atliekančių prietaisų tarnavimo metus.

Ką daryti, kad šaldytuvai ir šaldikliai veiktų sklandžiai, negestų (ypač vasarą!) ir tarnautų tiek, kiek ir privalo? Su įvairiais šaldytuvų ir šaldiklių gedimais bei problemomis nuolat susiduriantys pirkinių draudimo ir pratęstų garantijų specialistai pataria atkreipti dėmesį į svarbiausias šaldytuvų ir šaldiklių naudojimo ir priežiūros taisykles.

Svarbi vieta ir švara

Pasak „Warranty Expert“ atstovo Roberto Undro, įsigijus šaldytuvą ar šaldiklį, labai svarbu nuspręsti kokioje patalpoje, kurioje vietoje jis stovės. „Nuo vietos priklauso ne tik sklandus įrenginio veikimas, bet ir energijos sąnaudos. Kontaktuojant su šilumos šaltiniais, tokiais kaip tiesioginiai saulės spinduliai, orkaitės, radiatoriai ar net šildomos grindys, mažės įrenginio kompresoriaus ir kondensatoriaus efektyvumas“, - teigia ekspertas, pridurdamas, kad jei galimybių rasti tinkamą vietą šaldytuvui ar šaldikliui nėra, būtina pagalvoti, kaip izoliuoti prietaisą nuo šilumos šaltinių.

Purvas ir nešvara – dar viena problema, didinanti šaldytuvų ir šaldiklių gedimų skaičių ir trumpinanti jų tarnavimo laiką. R. Undro teigimu, šios problemos sprendimas paprastas: būtina bent kartą per pusmetį ar dažniau išsiurbti šaldytuvo nugaroje esančias groteles, o taip pat ertmę po šaldymo įrenginiu, kad ten neliktų dulkių ir maisto likučių.

Rečiau varstomos durelės – mažiau problemų

„Klientai dažnai nustemba sužinoję, kad vidutinė keturių asmenų šeima per dešimt šaldytuvo veikimo metų šio įrenginio dureles atidaro vidutiniškai 140 tūkst. kartų“, - neslepia pirkinių draudimo ir pratęstų garantijų bendrovę „Warranty Expert“ atstovaujantis ekspertas, pabrėždamas, kad šis faktas paaiškina, kodėl daugelis šaldytuvų veikia neefektyviai ir yra susijęs su daugeliu įrenginio gedimų.

Vengti dažnai varstyti šaldytuvo dureles būtina ne tik dėl to, kad patekus šiltam orui, šaldytuvo viduje didėja drėgmė, o kartu su ja ir bakterijų bei gendančio maisto rizika, bet ir kaupiasi ledas. Tuomet pablogėja įrenginio sandarumas ir šaldytuvas veikia padidintu režimu, o tai reiškia, jog jis suvartoja daugiau elektros energijos ir gali greičiau nusidėvėti.

Dėl to ekspertai pataria ne tik rečiau varstyti šaldytuvų dureles, bet ir periodiškai patikrinti durelių tarpinę medžiagą, kuri hermetizuoja korpusą, kad nebūtų plyšių. „Tai patikrinti galima įdedant popieriaus lakštą tarp uždarytų durelių ir korpuso. Jei pamažu patraukus popierių jaučiasi silpnas tempimas, šaldytuvo durelės yra tvarkingos, kitu atveju oras išeina iš šaldytuvo, jis nebešaldo taip, kaip turėtų, bereikalingai naudoja elektrą ir dėvisi“, - teigia R. Undro.

Temperatūras turi reguliuoti ne tik šaldytuvas

Viena iš svarbių elektros energiją taupančių šaldytuvų ir šaldiklių priežiūros taisyklių – reguliarus atitirpinimas. Specialistai pastebi, kad tai daryti reikia, kai šerkšno sluoksnis siekia apie 5 mm.

O kad šaldytuvas ar šaldiklis kuo ilgiau neapšerkšnytų ir neapledėtų, būtina pagalvoti apie į įrenginį talpinamo maisto temperatūrą. „Jei į šaldytuvą bus dedami dar šilti maisto produktai, dėl garų gali apšerkšnyti garintuvas, - teigia „Warranty Expert“ atstovas. – Todėl būtina pasirūpinti, kad maistas, talpinamas į šaldytuvą, būtų optimalios kambario temperatūros, o į šaldiklį jį reikėtų talpinti tik palaikius šaldytuve“.

Nereikalingą šerkšną šaldytuve sukelia ir maistui pakuoti naudojamos nelaidžios pakuotės bei netinkamai parinkta įrenginių temperatūra. Manoma, kad šaldytuve ji turėtų siekti 4-5 °C, o šaldiklyje - nuo -18 iki -20 °C.

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis