Baltos spalvos interjeras - idealus pasirinkimas mažos erdvės būstuose

Baltas popieriaus lapas – erdvė neribotai fantazijai, lygiai taip pat kaip ir balta siena interjere. Balta spalva – idealus pasirinkimas, kai negalite apsispręsti, kokios spalvos ar stiliaus interjero norėtumėte, nes, turėdami baltas sienas, bet kada galėsite papildyti interjerą kitomis spalvomis ar net kardinaliai pakeisti jo stilių.

Populiariausi savaitės straipsniai:
- V. Baublienė: ką skaito žinomos moterys
- B. Tiškevič-Hasanova: mūsų meilės istorija - baisi kaip karas
- 2015 metų grožio tendencijos: kiek kainuoja madingiausia kūno dalis
- Sulieknėti padės arbata su cinamonu ir lauro lapais
- Sriuba su perlinėmis kruopomis ir lęšiais

Tai pati universaliausia spalva, kuri dera su visomis spalvomis ir leidžia kurti praktiškai visų stilių interjerus – klasikinį, modernų, minimalistinį, ekstravagantišką, urbanistinį, country ir kt.

Be to, balta spalva – tai šio laikotarpio tendencija, ji yra neabejotina XXI amžiaus interjero dizaino lyderė.

Fotolia nuotr.

Balta paletė

Balta spalva tik iš pirmo žvilgsnio atrodo tokia paprasta. Iš tikrųjų balta interjere – tai lyg laboratorija, kurioje gali vykti patys įvairiausi eksperimentai, o finalinis rezultatas nebūtinai iš anksto nuspėjamas. Techniškai balta spalva – tai ryški šviesa, sudaryta iš visų spektro spalvų, ji yra bespalvė, neturi jokio atspalvio, tačiau spalvotyros specialistai ir dažų kūrėjai galėtų tam iš karto paprieštarauti.

Achromatinė balta spalva gali turėti daug įvairių atspalvių, kurie yra svarbūs kuriant interjero spalvų paletę: sniego baltumo, pieno baltumo, debesų, kreidos, cirkonio, kaulo, kremo, balintos kavos, druskos spindesio, šalto mėlynumo ir dar daug kitų tonų.

Fotolia nuotr.

Pavyzdžiui, spalvų paletės diktatorius „Pantone“ siūlo net 34 baltos atspalvius! Šiuo metu ypač populiari intensyvi balta su šaldančiu mėlynu atspalviu, tačiau ji interjerui suteikia šaltumo, sterilumo ir griežtumo, o, tarkim, pieno ar kremo atspalvio turinti balta – suteikia jaukumo jausmą ir ramina visai kaip šiltas pienas...

Dizainas

Balti interjerai – tai skandinavų dizainerių ir amerikiečių loftų pionierių nuopelnas. Tai jie pirmieji ėmė masiškai balinti sienas ir baltame interjere žaisti su ryškiaspalviais baldais, interjero detalėmis ir kabinti išraiškingus meno kūrinius ant visiškai baltų sienų. Iki tol baltos sienos labiau asocijavosi su ligoninėmis bei baltomis jų palatomis, todėl paprastai baltų sienų namuose niekas nenorėdavo, balindavo tik lubas.

Shutterstock nuotr.

Dabar viskas pasikeitė. Industriniai loftai buvusiuose fabrikuose, šimtamečių senamiesčio namų butai su aukštomis lubomis, erdvūs naujos statybos būstai ar nedideli standartiniai miegamųjų rajonų butai – visiems jiems balta spalva tiks.

Interjero scenografija

Balta yra labai scenografiška spalva. Ji yra puikus fonas įvairių spalvų baldams, interjero detalėms, meno kūriniams atsiskleisti. Būdama baltu fonu, balta spalva išryškina ir pabrėžia interjere esančių baldų formas, faktūras, tekstūras, spalvas, interjero detalių charakterius ir padeda geriau atsiskleisti paveikslams bei nuotraukoms, kabančioms ant baltų sienų.

Fotolia nuotr.

Balta, būdama neutrali (kaip ir pilka bei juoda), interjere veikia ir kaip neutralizatorius – ji suminkština kontrastus tarp skirtingų spalvų. Štai kodėl baltame interjere dera net ir labai skirtingų spalvų baldai. Balta spalva suteikia interjerui vientisumo pojūtį, ji yra lyg viską jungiantis elementas.

Erdvė ir šviesa

Balta spalva – idealus pasirinkimas mažos kvadratūros būstuose, vonioje, mažoje virtuvėje, siaurame koridoriuje, nes balta spalva vizualiai praplečia erdvę. Baltai dažyta patalpa visada atrodo didesnė nei iš tikrųjų yra. Jokia kita spalva nepasieksite šio efekto.

Vienareikšmiškai, balta yra lyderė kalbant apie lubas. Jei lubas nudažysite baltai – lubos atrodys aukštesnės, o patalpa erdvesnė, tačiau jei lubas dažysite vos keliais tonais tamsiau negu sienas – lubos taps vizualiai žemesnės, o patalpa tarsi sumažės.

Shutterstock nuotr.

Dar vienas svarbus dalykas, kurį reikia žinoti apie baltą spalvą, yra tai, jog balta atspindi šviesą, todėl baltose erdvėse visuomet yra šviesiau – tai pozityvu. Taigi patalpose, kuriose trūksta natūralios šviesos, balta spalva tiesiog privaloma, tačiau baltame interjere atsargiai rinkite apšvietimą – šešėliai čia kur kas aktyvesni ir ryškesni.

Minusai

Balta spalva nėra praktiška? Taip, tenka su tuo sutikti. Balta paaštrina vaizdą ir dažniausiai išryškina ne tik tai, ką reikia, bet ir ko nereikia... Pavyzdžiui, broką, įbrėžimus, statybos ar dizaino klaidas ir prastą kokybę, o turbūt pats didžiausias baltos spalvos minusas – teplumas. Ant baltos gerai matomi įvairūs nešvarumai (tik ne dulkės!), todėl gyvenant baltuose namuose gali tekti dažniau tvarkytis, tačiau švara ir tvarka juk ir yra kokybiško gyvenimo pagrindas. Dar šiek tiek baltos filosofijos iš Rytų...

Shutterstock nuotr.

Štai pagal fengšui balta spalva vertinama palankiai, ji reiškia švarą, laisvą erdvę, yra gėrio ir teisingumo simbolis, tačiau kai kas mano, kad ji yra netinkama miegamajam kambariui, nes mažina intymumą. Mes manome, kad tai mitas. Baltas miegamasis ir gaivi, balta patalynė – juk nėra nieko geriau!

Madingi deriniai

Dėl savo universalumo balta spalva dera beveik su viskuo, tačiau galime išskirti keletą baltos spalvos derinių ir tendencijų, kurios vyraus 2015-ųjų interjero dizaine. Kalbant apie medžiagas, ir toliau išliks šiaurietiškas hitas, kai balta derinama su šviesaus medžio detalėmis – nesvarbu, ar turime omenyje sienų apdailą, baldus, interjero aksesuarus ar indus – balta + medis yra natūrali tendencija.

Fotolia nuotr.

Kalbant apie klasikinius, ekstravagantiškus interjerus vėlgi – balti atspalviai karaliaus net ir čia, o prie baltų sienų puikiai derės klasikinės, kone antikinės ir romėniškos baltų atspalvių dekoro detalės – gipso lipdiniai, rozetės, karnizai. Tokiuose baltuose interjeruose puikiai sugyvens praeitis ir dabartis, t. y. antikvariniai baldai ir modernios interjero detalės. 2015-aisiais išliks madingas ir klasikinis juodos + baltos spalvos derinys, kuris jau keli metai iš eilės okupuoja modernius interjerus.

Shutterstock nuotr.

Tą patį galima pasakyti ir apie dar vieną neutralią spalvą – pilką. Ši neutralių, achromatinių spalvų trijulė ir toliau bus nenugalima skandinaviškuose interjeruose. Graikiška mėlyna + balta – tai dar vienas naujas, gaivus ir madingas derinys. Užtenka tik nuvykti į Santorino salą prie Viduržemio jūros, pamatyti baltus namukus su mėlynomis detalėmis, ir suprasite, ką turime galvoje!

„iPhone“; „Android“. Sekite mūsų naujienas ir Facebooke!

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis