Aktorė Valda Bičkutė apie savo namus: mažai investicijų – didelis rezultatas

Paklausta, be ko neįsivaizduoja savo namų, kino, televizijos ir teatro aktorė Valda Bičkutė nedvejodama atsako: „Be kvapo.“

Vos įžengus pro duris, pakvimpa smilkalais. Valdos mėgstamiausi – natūralūs indiški „Mantram“ („Satya“) ir tradiciniai rankų darbo iš Omano, pagaminti iš seniausių pasaulyje Dofaro dykumoje augančių bosvelijų („Kvapų namai“). Šeimininkė pasitinka mus basomis kojomis, vilkėdama gėlėtą mėlyną plono audinio suknelę iki žemės. Nežemiški atrodo ir aktorės namai, lyg teatro uždangą kas būtų praskleidęs. Čia Valda kuria įspūdingą savo kasdienybės teatrą. Jame nevysta gėlės, lėtai smilksta smilkalai, o vakarais dega žvakės, garuoja arbata...

Apie buto interjerą aktorė sako: „Mažai investicijų – didelis rezultatas.“

Namų scena galėtų būti virtuvė. Čia su puodeliais prieskonių arbatos „Moteriškas pradas“ ir įsitaisome. Prie šio stalo dažnai susėda ir svečiai, nes tai – buvimo ir pokalbių vieta. Valda ant aukštos kėdės sėdi tiesi lyg styga, elegantiška ir moteriška. Tamsios violetinės spalvos sienos neslegia, priešingai – nuteikia raminamai, suteikia prabangumo, gilumo ir taurumo.

Sienų spalva svetainėje kinta nuo apšvietimo
Žurnalas "Moteris" (A. Stanevičienės nuotr.)

„Tokia pavyko ne iš pirmo karto, – sako aktorė. – Bandžiau dažyti rašalo mėlynumo spalva, prijaukinti raudoną, vyšninę... Kai atradau šį atspalvį, tarsi nurimau. Tokioje aplinkoje net paprastučiai daiktai atrodo tauriai.“ Valda tikina visada žinojusi, kad gyvens nestandartiniame bute.

Spalvoto stiklo indai – V. Bičkutės aistra
Žurnalas "Moteris" (A. Stanevičienės nuotr.)

Moteriški kerai

Ryškios čia ne tik sienos, bet ir kvapai. Moteris yra sukaupusi nemenką kvepalų kolekciją. Kai kurie buteliukai mena įvairias pačios aktorės gyvenimo scenas. Valda pasvarsto, kad kolekcija galėtų būti mažesnė, bet ranka nekyla atsisveikinti nė su vienu buteliuku. O štai naujų vis atsiranda... „Netikėtai prilipo Užupyje, „Visokių daiktų krautuvėlėje“, rasti parfumerio Andy Tauerio kuriamos linijos „Tauerville“ („Tauer Perfumes“) moteriški aromatai „Vanilla Flash“ ir „Rose Flash“, – sako moteris iš krepšio traukdama naujienas. Valdai patinka jausmingi ir šiek tiek salsvi kvepalai. Kai virtuvėje ji pradeda rikiuoti ir duoda pauostyti natūralius eterinius aliejus, namuose pradeda skleistis patys tikriausi moteriški kerai!

Sienas bandžiau dažyti rašalo mėlynumo spalva, prijaukinti raudoną, vyšninę... Kai atradau šį atspalvį, nurimau. Tokioje aplinkoje net paprastučiai daiktai atrodo tauriai.

„Pauostykite frankincenso eterinio aliejaus, – gundo Valda atsukdama buteliuką. – Sakoma, kad viena iš trijų karalių dovanų ką tik gimusiam Jėzui buvo būtent frankincensas. O rožių kvapo vibracijos yra pačios aukščiausios, todėl jas taip mėgsta moterys. Prašau pamėginti.“ Nuo riešo pasklinda ekologiškų rožių eterinio aliejaus aromatas. Vėliau pakvimpa taika ir ramybe (toks lietuviškas aliejaus „Peace & Calming“ pavadinimas), dar vėliau ima skleistis visus virusus išbaidantis, vagis prieš kelis šimtus metų nuo maro saugojęs eterinių aliejų mišinys „Thieves“ („Vagys“). Buteliukų daugybė, kartais Valda pati pamiršta jų skaičių.

Svečių miegamajame Valda skaito, mokosi tekstus
Žurnalas "Moteris" (A. Stanevičienės nuotr.)

„Tikiu kvapų galia. Pastaruoju metu esu labai susidomėjusi prekių ženklo „Young Living“ eteriniu aliejumi – kolegės Inetos Stasiulytės dėka. Dabar teatre visos esame dėl jo nublūdusios“, – sako viena gražiausių Lietuvos aktorių šypsodamasi. Taigi jos namuose visada kvepia, nuolat smilksta smilkalai. „Kaip kokioje šventykloje“, – juokiasi V. Bičkutė.

„Virtuvė labiau dekoratyvi nei žemiška“, – sako Valda
Žurnalas "Moteris" (A. Stanevičienės nuotr.)

Mažai investicijų

Trijų kambarių butą aukštomis lubomis su atskira virtuve 1953 metais statytame mūriniame name kone sostinės centre (iki jo – tik apie 1,5 km) V. Bičkutė įsigijo iš architektų šeimos prieš aštuonerius metus.

Ilgais vakarais svetainėje deginamos žvakės
Žurnalas "Moteris" (A. Stanevičienės nuotr.)

„Iki šių namų buvo ilga kelionė, – atsidūsta pašnekovė. – O atvedė intuicija.“ Iki tol ji gyveno bendrabučiuose, nuomojosi skirtingus būstus įvairiose Vilniaus vietose – Užupyje, Naujamiestyje, Žirmūnuose ir kt. „Mano siela dainuoja tik dviejose vietose – Žvėryne arba čia, senų namų rajone ant Tauro kalno. Vieta – nuostabi, patinka, nes pėsčiomis galiu nueiti iki abiejų teatrų, kuriuose dirbu, – džiaugiasi Valda. – Name – tik dvi laiptinės, tad žmonių nedaug, aplink yra kur pasivaikščioti, visai netoli – Vingio parkas.“ Kad galėtų džiaugtis vaizdais pro langus, jų užuolaidomis moteris nedengia. „Laimė, neturiu nuo ko slėptis – pro langus nematyti jokių kaimynų“, – neatsidžiaugia pasirinkimu aktorė.

Miegamąjį moteris juokaudama vadina savo buduaru
Žurnalas "Moteris" (A. Stanevičienės nuotr.)

„Apie šio buto interjerą sakau: „Mažai investicijų – didelis rezultatas“, – pašmaikštauja V. Bičkutė. Kapitalinio remonto ji nedarė, išgriovė tik vieną nišą, atsisakė griozdiškų antresolių prieškambaryje ir perdažė sienas. „Dar reikėtų atnaujinti senas grindis ir pakeisti sovietinę architektūrą primenančias duris“, – svajingai taria ir, nužvelgusi kiek padėvėtas grindis bei duris, atsidūsta, kad remontams dabar tikrai ne laikas, nes dar neišblėsę ankstesnio būsto remonto prisiminimai, be to, dabartinis namas renovuojamas, taigi statybos – ir už lango, ir laiptinėje. „Dienų, kai galiu tiesiog pabūti namie, nėra tiek daug, tad noriu pasidžiaugti. Tai – didžiausias mano pasilepinimas“, – šypteli ramų laisvalaikį vertinanti aktorė.

Atsikratyti nereikalingų daiktų man yra laimė.

Interjerą Valda kūrė neskubėdama, įsiklausydama, ko reikalauja erdvė, bandydama pajusti namo prigimtį ir kliaudamasi intuicija. Tik daiktai atkeliavo spontaniškai. Daugiausia investavo į baldus. Virtuvės komplektą, spintą ir svetainės baldus pagamino aktorės bičiulis architektas Vaidotas Krištopaitis. Visa kita Valda atnaujino, patobulino savo rankomis arba rado paprastose parduotuvėse. Pavyzdžiui, parduotuvėje „Jysk“ pirktą komodą perdažė sodria raudonmedžio spalva. Ten pat rado ir sendintą svetainės stalą. „Ryškią sofą nusipirkau vieną vakarą nuvykusi į parduotuvę „Berry“, – džiaugiasi V. Bičkutė.

Kurdama savo namus, Valda Bičkutė pirmiausia stengėsi įsiklausyti į erdvės „pageidavimus“
Žurnalas "Moteris" (A. Stanevičienės nuotr.)

Tik buteliukų negana

„Vertinu erdvę, estetišką vaizdą... Nemėgstu apsikrauti daiktais, – jaukių namų kūrimo principus vardija šeimininkė. – Net knygų, nors šias labai mėgstu, įsileidžiu ribotą kiekį – tiek, kiek telpa į lentyną svečių miegamajame. O tas, su kuriomis jau ne pakeliui, jei jaučiu, kad prie jų negrįšiu, be širdies skausmo išdovanoju.“ Vasarą moteris rengia generalinę („tiksliau – visko išmetimo“) tvarką. „Atsikratyti nereikalingų daiktų man yra laimė“, – sako pašnekovė. Į namus atėjusiam naujam daiktui vietą turi užleisti kuris nors senas. „Taip daiktai nesikaupia, antraip namai imtų slėgti“, – įsitikinusi V. Bičkutė.

Gėlės - neatsiejama namų dalis
Žurnalas "Moteris" (A. Stanevičienės nuotr.)

Dėl šios priežasties Valdos namuose ant sienų nėra spektaklius menančių nuotraukų, paveikslų ar plakatų. „Šie dalykai pririša prie praeities ir prisiminimų, o aš nenoriu jaustis įrėminta“, – paaiškina ji. Vienintelis fotografijos darbas ant svetainės sienos – fotografo Gedimino Gražio kurtas Valdos portretas, jis – iš menininkės Dalios Varnaitės juvelyrikos darbų fotosesijos. Šią fotografiją aktorė gavo dovanų. Šeimininkė taip pat brangina į sieną atremtą triptiką – garsaus rusų kino dailininko Rustamo Khamdamovo jai dovanotus grafikos darbus.

Šiuos grafikos darbus Valdai padovanojo jų autorius garsus rusų kino dailininkas Rustamas Khamdamovas
Žurnalas "Moteris" (A. Stanevičienės nuotr.)

„Susipažinome su juo, kai filmavausi Maskvoje, – prisimena V. Bičkutė. – Buvau girdėjusi, kad šis menininkas dosniai dovanoja savo kūrinius tiems, kuriems jaučia simpatiją. Ermitažas verkia, kad tie darbai keliauja ne į jį, o į privačias kolekcijas“, – šypteli pašnekovė.

Valda nenori jaustis įrėminta, todėl namuose ant sienų nėra spektaklius menančių nuotraukų, paveikslų ar plakatų.

Bute – tik būtiniausi baldai ir daiktai. „Tik stiklinių buteliukų daugiau, negu reikia“, – nusijuokia spalvotą stiklą dievinanti Valda ir žvilgsniu paglosto lentyną su spalvotomis stiklo taurėmis, stiklinėmis ir indeliais. „Bandau save visaip tramdyti, bet kol kas sunkiai pavyksta“, – juokiasi V. Bičkutė. Ir priduria: „Daug kvepalų ir kitokių buteliukų... Ko daugiau moteriai reikia?“

Aktyvaus laisvalaikio palydovas
Žurnalas "Moteris" (A. Stanevičienės nuotr.)

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis