12 idėjų, kaip dekoruoti lovos galvūgalį

Miegamajame dekoruotas lovos galvūgalis ar siena ties juo – pats įspūdingiausias šio kambario stilistinis akcentas. Jis suteikia ne tik jaukumo, patogumo, bet ir išskirtinumo asmeniškiausiai ir intymiausiai namų vietai.

1. Spalvų darna

Žurnalas "Mano namai"
Lovos galvūgalis gali tapti vyraujančiu akcentu – tada jo spalvinė gama turėtų būti išskirtinė. Itin išraiškingai aukštas galvūgalis atrodo tada, kai kiti interjero elementai neutralūs, minimalistiniai. Kuo erdvesnis kambarys, tuo aukštesnis jis galėtų būti – juk siena virš lovos visuomet traukia akį. Grakščiais ornamentais išmarginto audinio (beje, augaliniai raštai mėgstami Skandinavijoje, iš ten pas mus atkeliauja daugybė puikių namų puošybos idėjų) spalvos turėtų būti pakartojamos lovatiesės, patalynės, pagalvėlių, kitų miegamojo aksesuarų dekore. Šiuolaikiškame minimalistiniame interjere derėtų ir dryžuotu audiniu aptrauktas galvūgalis.

2. Grafiški kontrastai

Žurnalas "Mano namai"
Šviesus galvūgalis galbūt atrodytų nuobodokai, tačiau kontrastingų spalvų tapetai jį išryškina. Spalvinė gama ne tik suteikia kambariui grafiškumo, bet ir suvienija į harmoningą visumą šviesių atspalvių interjero akcentus, pakartojančius galvūgalio formą ir juodos spalvos stilingus baldus.
Neverta pamiršti ir ekonominių sumetimų: kambaryje nereikia kardinalių pokyčių – pirkti naujų baldų ar perdažyti sienų, tiesiog galima originaliai ir nebrangiai atnaujinti lovos galvūgalį, pavyzdžiui, suprojektuoti jį patiems, o turint gebėjimų ir laiko – netgi pasigaminti. Šiek tiek platesnę už lovą faneros ar medžio drožlių plokštę patartina apklijuoti porolonu, sinteponu ar vatinu, o tada aptraukti audiniu.

3. Subtili prabanga

Žurnalas "Mano namai"
Aukštam lovos galvūgaliui išskirtinumo suteikia išraiškingas reljefas ir įdomi geometrinė forma. Galvūgalis pagamintas plokštę su porolono sluoksniu aptraukus zomša. Ši jauki ir kokybiška medžiaga sterilokam miegamajam suteikia šilumos, o drauge spinduliuoja subtilią prabangą, būdingą klasikinio stiliaus interjerams. Itin harmoningai prie galvūgalio formos dera ir sienoje suprojektuota niša, papuošta ornamentuotais rėmais. Beje, klasikinio stiliaus interjere savo vietą galėtų rasti ir lakoniškos formos galvūgalis, aptrauktas prašmatnesniu audiniu ir įrėmintas mediniu rėmu.

4. Daugiau funkcionalumo

Žurnalas "Mano namai"
Nors tekstilė – jaukiausia medžiaga, tinkama lovai dekoruoti, yra ir kitokių būdų parūpinti jai galvūgalį. Gal ne tokių originalių ir stilingų, bet praktiškesnių. Juk miegamasis dažnai būna nedidelis kambarys, ir vietą jame tenka taupyti... Už lovos pastačius daugiau ar mažiau aukštesnį ir platesnį korpusinį baldą jis ne tik ją įrėmins, bet ir atliks miegamojo spintelių funkciją, nes tiek viduje esančiose lentynėlėse, tiek ant viršaus galima laikyti įvairiausius mielus ar reikalingus daikčiukus, kurie turėtų būti po ranka, pasidėti knygas, pastatyti šviestuvus.

5. Solidi klasika

Miegamasis atrodys harmoningai, jei galvūgaliui dekoruoti naudosite pagrindines interjere vyraujančias spalvas.
Miegamasis atrodys harmoningai, jei galvūgaliui dekoruoti naudosite pagrindines interjere vyraujančias spalvas.
Žurnalas "Mano namai"
Veidrodžių kompozicija tarsi pratęsia lovos galvūgalio įrėminimą, o jos paskirtis – išskirtinai dekoratyvioji. Tačiau ji pasiteisina! Du veidrodžiai harmoningai dera klasikinio stiliaus interjere ne tik todėl, kad pakabinti ištikimai paklusus simetrijos principui, išsaugant linijų santūrumą bei griežtumą, bet ir dėl to, kad prie sendinto metalo rėmų priderinta ir pilkų atspalvių blizgi prabangaus audinio lovos patalynė.

6. Išradingai ir šiuolaikiškai

Žurnalas "Mano namai"
Asketiškame miegamojo interjere itin paprasto dizaino metalinio korpuso lovos galvūgalį atstoja sienos dekoras – du dideli pilkos spalvos veltiniai. Minkšta jų faktūra, šilti pilkšvai rusvi atspalviai kambariui suteikia tai, ko, jam labiausiai reikia, – jaukumo.

7. Išraiškingas siluetas

Žurnalas "Mano namai"
Tradicinę stačiakampę galvūgalio formą galima pakeisti išraiškingesne – tokiu atveju siluetui tenka daug svarbesnis vaidmuo nei medžiagai. Vaizduotei pasireikšti čia yra daugybė galimybių, nes dekoravimo ir apdailos medžiagų pasirinkimas didelis. Savotišką galvūgalio įspūdį sukuria ir aukso spalvos dažais ant sienos nutapytas ornamentas rytietiškame interjere, ir iš medinių lentelių pagaminta stilinga konstrukcija kaimiškojo stiliaus miegamajame. Pastarasis sprendimas turėtų itin patikti ekologiškų apdailos medžiagų mėgėjams. Beje, jie galvūgaliui dekoruoti gali rinktis senovinių durų fragmentus ar tvorą imituojančią faneros plokštę – toks dekoras atrodo tvirtas, patikimas ir nenutolęs nuo gamtos.

8. Kita karnizo paskirtis

Žurnalas "Mano namai"
Ant sienos virš lovos pritvirtinus užuolaidų karnizą lovos galvūgalį atstos audinio drapiruotė – prie medžiagos tereikia prisiūti raištelius ar kilpas. Audinį labai paprasta keisti atsižvelgus į nuotaiką, metų laikus ar tiesiog šiaip sau, sugalvojus pusdienį skirti rankdarbiams. Jį tinka puošti dekoratyviomis sagomis, kišenėmis (šios be galo praktiškos) ar sudurstyti kaip skiautinį. O lengvą permatomą audinį galima tiesiog užmesti ant karnizo, ir vien tai suteiks miegamajam atsainios elegancijos. Tokia drapiruotė gali užimti nors ir visą sieną.

9. Daugiau erdvės

Žurnalas "Mano namai"
Nors teoriškai gali atrodyti, kad siaurame mažame miegamajame įspūdingo dydžio lovos galvūgalis užims labai daug vietos, iš tiesų originaliai juo dekoravus visą sieną kambarys atrodo didesnis, nes vertikalios linijos sukuria aukštesnės erdvės iliuziją. Panašiai kambarį „paaukštintų“ ir ties galvūgaliu išklijuotas vertikaliai dryžuotų tapetų fragmentas. Svarbu nepamiršti ir to, kad šalia lovos esančių spintelių ar jas atstojančių konstrukcijų dizainas taip pat turėtų derėti su galvūgaliu.

10. Paprasčiau nebūna

Žurnalas "Mano namai"
Pats paprasčiausias ir ekonomiškiausias būdas suformuoti lovos galvūgalį – pakabinus užuolaidų karnizą prie jo pritvirtinti pagalvėles: plokščias ar purias, vienodų ar kontrastingų spalvų. O kai nusibos pagalvėlės, galima improvizuoti toliau: ant karnizo pritvirtinti bambuko arba kito augalinio pluošto kilimėlį ar žaliuzes. Nereikėtų pamiršti ir vėl į madą grįžusių mezginių – toks galvūgalis savo funkciją atlieka nė kiek ne prasčiau nei gerokai prašmatnesni jo „giminaičiai“.

11. Originali konstrukcija

Ties lovos galvūgaliu esanti siena matoma geriausiai, todėl jai dekoruoti pasirinktos medžiagos gali kardinaliai skirtis nuo panaudotų kitų kambario sienų apdailai.
Ties lovos galvūgaliu esanti siena matoma geriausiai, todėl jai dekoruoti pasirinktos medžiagos gali kardinaliai skirtis nuo panaudotų kitų kambario sienų apdailai.
Žurnalas "Mano namai"
Miegamojo sienoje ties lovos galvūgaliu sumontuota konstrukcija su netaisyklingai išmėtytomis nišomis, į kurias patogu susidėti įvairius daiktus, todėl greta lovos nereikia spintelių. Konstrukcijos faktūra nelygi, grubi, primenanti senoviško rūsio sieną, tačiau jaukesnės ir šiltesnės erdvės įspūdį sukuria šiltai rudas jos atspalvis.

12. Romantiškas pašvietimas

Žurnalas "Mano namai"
Galvūgalį gali išryškinti ne tik spalva ar išskirtinės medžiagos, bet ir apšvietimas. Ant faktūriniais rudos spalvos tapetais išklijuotos sienos pritvirtinta lovos pločio baltos spalvos gipso kartono plokštė, tarsi pratęsianti neaukštą galvūgalį ir su juo susiliejanti. Už plokštės įrengtas apšvietimas – prislopinta šviesa miegamajam suteikia romantiškos nuotaikos.

Diktuoja stilius!
Architektės Asta Puolienė:
„Galvūgalis yra ir estetiškai naudingas, ir funkcionalus, nes tai – baigiamasis lovos akcentas. Siena, medis ar fanera yra šalti, o aptrauktas audiniu lovos galvūgalis – šiltas ir jaukus, į jį visuomet smagiau atsiremti. Kita vertus, toks miegamojo akcentas atrodo gana puošniai. Jei galvūgalis ryškus, išsiskiriantis, jis interjero dekorui daro didelę įtaką, netgi nulemia užuolaidų ir kilimų spalvinę gamą.
Lovos galvūgalio dydis ir forma priklauso nuo interjero stiliaus. Klasikiniame interjere jo forma turėtų atitikti lovos proporcijas ir neatrodyti iššaukiamai. O moderniame galvūgalis gali būti išskirtinės spalvos, netikėtos formos – neaukštas, tačiau „ištemptas“ horizontaliai, arba siauras, vertikalus, ištęstas, atitrauktas nuo sienos, iš šonų galėtų atsirasti knygų lentynos. Šiuolaikiškame interjere galvūgalį galima tiesiog nutapyti ant sienos – tai būtų stilingas ir gražus sprendimas.
Interjero stilius taip pat diktuoja, kokios faktūros ir spalvos audiniu aptraukti lovos galvūgalį. Beje, neverta bijoti, kad audinys greitai susidėvės, nes galvūgalis – ne kėdė, jis taip dažnai nenaudojamas, tad galima rinktis ir nelabai patvarias medžiagas – aksomą, šilką.“

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis