11 česnako panaudojimo būdų ne virtuvėje

Česnakas – vienas populiariausių ingredientų gaminant daugelį patiekalų. Nuo makaronų padažų iki kepsnių marinatų – česnakas tinka viskam. Vis dėlto, česnakas gali būti naudojamas ne tik gaminant maistą.

Ši daržovė pravers jums buityje, o jo savybės, gydančios peršalimą, jau senokai žinomos. Šįkart pasiūlysime jums keletą netikėtų ir neįprastų česnako panaudojimo būdų.

1. Veido valymas

Česnakas – puiki, natūrali pirktinių veido valymo priemonių alternatyva. „Česnake yra alicino, naudingosios medžiagos, turinčios antibakterinių, priešgrybelinių ir antivirusinių savybių,“ sako specialistai.

Rekomenduojama plona česnako skiltele pamasažuoti veido odą ir po 15 min ją kruopščiai nuplauti. Po šios procedūros nepamirškite pasitepti odos drėkinamuoju kremu, kad ji neperdžiūtų!

2. Pėdų grybelio gydymas

Nors gali skambėti ir keistai, tačiau dienraštis The New York Times pataria norintiems įveikti grybelį pamirkyti pėdas smulkiai supjaustytų česnakų pilnoje vonelėje. Dr. Lawrence D. Rosen šiam dienraščiui teigė: „Česnakas jau seniai žinomas kaip natūralus ir veiksmingas priešgrybelinis vaistas.”

Jei jūsų nesužavėjo tokios vonelės idėja, galite sumaišyti alyvuogių aliejų su šiek tiek česnako, pamirkyti gabalėlį vatos šiame mišinyje ir patrinti ja pėdas.

3. Dantų skausmo naikinimas

Jei jums šiuo metu itin skauda dantį, o pas odontologą galite patekti tik vėliau, česnakas padės šiek tiek sumažinti skausmą jau dabar.
“Reikėtų sutraiškyti česnaką ir uždėti ant danties, šalia skaudomos vietos,” siūlo ekspertai.

Be abejo, jei skausmas nesiliauja, jums tikrai reikia apsilankyti pas gydytoją. O česnakas padės lengviau sulaukti šio vizito.

4. Ausies infekcijos gydymas

Ši infekcija – ne juokai. Česnakas gali sumažinti jos keliamus nemalonius padarinius dėl savo gydomųjų savybių. Įvairių medicininių tinklaraščių specialistai pataria skausmą mažinti įlašinant keletą šiltų česnako sulčių į ausį.

Ekspertai siūlo šį metodą kovojant ir su vaikų ausų infekcija, tačiau bet kuriuo atveju jie primena, jog pirmiausiai turėtumėte apsilankyti pas medikus.

5. Ledo ant kelio tirpdymas

Kai žiemą orai yra itin nepastovūs, apledėjęs kelias gali jus užklupti bet kada, tad gali tekti šalinti ledą tiek einant, tiek ir važiuojant.

The Columbus Dispatch skelbia, jog česnakuose esanti druska jau ne kartą sėkmingai buvo naudojama tirpdant sniegą ir ledą.

Shutterstock nuotr.

6. Rakšties šalinimas

Sena ir patikrinta liaudies medicinos priemonė veikia šitaip – jums reikia uždėti ant rakšties česnaką ir užklijuoti šią vietą pleistru bei palikti visa tai pernakt. Old Farmer’s Almanac tvirtina: Iš tiesų česnakas ne tik panaikins rakštį, bet ir nepaliks jokių patinimo ar paraudimo žymių – viskas dėl to, jog jame gausu priešuždegiminių savybių.

7. Stiklo įtrūkimų užlygymas

Ši gudrybė – viena kontroversiškiausių, tačiau nemažai žmonių išties teiga, jog česnakas padeda užlyginti nedidelius stiklo įtrūkimus.

Reader‘s Digest klausia: „Ar kada pastebėjote, kokie lipnūs tampa jūsų pirštai po to, kai pjaustėte česnaką? Štai dėl šios natūraliai česnake esančios „klijuojamosios“ savybės kai kurie žmonės pasitelkia česnaką užlyginti plonyčius įtrūkimus stikle.“

„Sutraiškykite keletą česnako skiltelių ir jų sultimis patrinkite įtrūkimą, vėliau nuvalykite sulčių likutį.“

Nors šis būdas galbūt ir atrodo neįtikėtinas, kodėl gi jo nepamėginus?

8. Prieš spuogus

Česnakas bus veiksmingas kovojant su spuogais tiek jį valgant, tiek ir tepant juo problemiškas odos vietas. Home Remedies For Life tvirtina, esą česnakas yra daržovė, gausi naudingųjų medžiagų, kovojančių su spuogais. Tad nuolatinis česnako valgymas ne tik pagerins jūsų imunitetą, bet ir sumažins spuogų.

Jūs taip pat galite naudoti česnaką tiesiai ant spuogų. Vis dėlto, prieš tai darydami būtinai perliekite jį karštu vandeniu, kad išvengtumėte galimo deginimo.

9. Kova su parazitais

Įmeskite česnako skiltelių į muiluoto vandenio pilną indą su purkštuku.
„Česnake esantys natūralūs repelentai puikiai atbaidys parazitus nuo augalų. Juo apsaugoti galite tiek gėles, tiek daržoves.“
Tai lengvas, visiškai natūralus būdas, padėsiantis atsikratyti vabzdžių ir kitų kenkėjų visai nenaudojant cheminių priemonių!

10. Jaukas žuvims

Keli žvejai teigia, jog česnako kvapas traukia žuvis, skelbia FieldAndStream.com. Vieni uždeda česnako tiesiai ant slieko ar kito jauko, o kiti – ant guminių jauko imitacijų, norėdami kuo ilgiau išlaikyti žuvį.

11. Peršalimo įveikimas

Dėl savo gydomųjų savybių česnakas gali padėti tiek visiškai išvengti peršalimo, tiek ir greičiau nuo jo pasveikti, jei vis dėlto susirgote. WebMD pataria valgyti pjaustytą, maltą arba sutraiškytą česnaką, bet būtinai termiškai neapdorotą: „Panašu, jog česnakas stiprina imunitetą bei kovoja su virusais. Yra įrodymų, jog jis gali sumažinti tikimybę peršalti.“

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis