10 patarimų, kaip pagerinti agurkų derlių

Viena iš populiariausių daržovių yra agurkas. Kaip savarankiškai ir be klaidų išauginti šią kultūrą? Pateikiame patarimus.

Savaitės skaitomiausi straipsniai:
- Paskaičiuokite, kiek jums reikia kalorijų
- A. Abdulovas: bandymas žudytis dėl meilės, gražiausia kino pora ir žaibiškai gyvenimą pasiglemžusi liga
- Blakstienų tušo TOP10: kuriuos labiausiai mėgsta įžymybės?
- Dizainerės Ramunės Piekautaitės pasiūlymai šiai vasarai
- Pats pačiausias Zodiako ženklas. Kuo jūs geresnis už kitus

Kad agurkų derlius būtų gausus, reikia atsiminti 10 pagrindinių šios daržovės auginimo ypatybių.

1. Agurkai mėgsta šilumą, todėl jų sėklas sėkite į sušilusią dirvą. Apgaulingą atšilimą balandžio mėnesį, kai sėjami agurkai, keičia atšalimas, todėl sėklos dirvoje pradeda pūti ir šusti, be to, nuo šalčio agurkų sėjinukai gali žūti. Agurkų sėklas rekomenduojama sėti 8-10 cm gylyje tada, kai dirva sušyla iki 12-13°С. Siekiant apsaugoti sėklas, pavasarį lysvės, kuriose auginami agurkai, apšiltinamos, taip pat jos šiltinamos pjuvenomis ir organinėmis medžiagomis.

2. Agurkų lapų paviršius gana trapus, todėl kai trūksta drėgmės, jų ląstelės netenka skysčio. Tokiu atveju pirmosios atsiradusios agurkų mezginės gali nubyrėti, ir agurkų derliaus kokybė sumažėja. Be to, agurkų vaisiuose yra daug vandens. Tačiau perlaistymas taip pat kenkia šiems augalams – kai labai drėgna, agurkus puola ligos. Laistyti geriausia šiltu vandeniu.

3. Agurkus reikėtų sėti apytikriai 25 cm atstumu vieną nuo kito. O jei į vieną duobutę sodinate 2–3 daigus, šis atstumas turi padidėti iki 60–70 cm.

4. Kai daigeliai užaugina 2–3 tikrus lapelius, augalus reikia apkaupti. Tai būtina padaryti tam, kad išaugtų papildomos šaknys. Atkreipkite dėmesį į tai, kad kuo stipresnė šaknų sistema, tuo greičiau atsiras mezginės, ir derlius bus geresnis.

Asmeninio archyvo nuotr.

5. Dažnai agurkai nukenčia nuo lietingų orų. Norėdami apsaugoti agurkus nuo streso, naudokite augimą skatinantį preparatą, tokį kaip „Epin“, kuris tinka ir sėkloms, ir suaugusiems augalams. Išpurškus juo agurkus, augalai nenukentės nei per šalnas, nei sausringesniu laikotarpiu, nei nuo dienos ir nakties temperatūrų svyravimo.

6. Viena iš dažniausiai pasitaikančių klaidų auginant agurkus – per dažnas jų tręšimas. Geriausia tręšti organinėmis trąšomis. Vištų arba karvės mėšlą reikia atskiesti vandeniu santykiu 1:10. Po kiekvienu augalu reikia pilti 1-1,5 l šių trąšų. Taip pat augalams padės lysvėje padėtos talpyklos su šviežio karvės mėšlo tirpalu, nes iš jo išsiskiriantis anglies dioksidas padeda vykdyti fotosintezę. Kuo karštesnis oras, tuo agurkus reikia tręšti dažniau. Taip pat gerai kaitalioti kompleksines mineralines ir organines trąšas.

7. Nereikėtų auginti agurkų toje pačioje vietoje kelerius metus iš eilės, geriau laikytis sėjomainos – taip kasmet gausite geresnį derlių.

8. Auginkite agurkus ant rėmo – juos lengviau pasieks ir apdulkins bitės, augalai geriau vėdinsis ir nesirgs. Tokiu būdu auginami agurkai duoda dukart didesnį derlių.

9. Vertėtų rinktis tas agurkų rūšis, kurios yra rekomenduojamos jūsų regionui – jos geriausiai pritaikytos vietos sąlygoms.

10. Kad ilgai džiaugtumėtės geru agurkų derliumi, šią kultūrą reikia auginti iš daigų. O sėklas reikia sėti į atvirą gruntą.

****

Skaitykite Moteris.lt naujienas ir savo išmaniajame telefone. Parsisiųsti programėles: „iPhone“; „Android“. Sekite mūsų naujienas ir Facebooke!

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis