10 labiausiai užterštų virtuvės vietų

Mokslininkai-mikrobiologai, atlikę biologinės taršos tyrimus virtuvėse, nustatė, kur yra daugiausia pavojingų bakterijų. Tendencijos visose virtuvėse yra panašios, sako „Probiosan Laboratory“ specialistai.

Taigi, pristatome labiausiai užterštų virtuvės vietų dešimtuką.

10 vieta. Virtuvės stalas

Nuvalius paprastais valikliais, ant virtuvinio stalo paviršiaus lieka nežymus kiekis bakterijų. Tačiau ši švara trumpalaikė – po valgio ruošimo arba pietų, stalo paviršius pasidengia dideliu kiekiu įvairių bakterijų.

DELFI (R.Gečiūnaitės nuotr.)

9 vieta. Medinės virtuvės grindys

Ant medinių virtuvės grindų paprastai bakterijų netrūksta – į mikroskopinius tarpelius, medienos įtrūkimus patenka ruošiamo maisto likučių, ten kaupiasi drėgmė, tad bakterijoms tarpti medinės grindys patogi vieta.

8 vieta. Medinė pjaustymo lentelė

Ant medinės pjaustymo lentelės bakterijų rasta tiek po jos naudojimo, tiek po valymo. Medis pažeidžiamas, tad ant jo pjaustant, atsiranda mikro-įpjovų, kuriose, esant maisto ir drėgmės, sukuriamos tinkamos sąlygos bakterijoms įsitvirtinti ir plisti.

Shutterstock nuotr.
Remiantis užsienio tyrimų duomenimis, kai kurios medienos rūšys gali veikti antibakteriškai, o palyginus plastikines ir medines pjaustymo lenteles, neaptikta didelio skirtumo mikrobiologinio užterštumo aspektu. Bakterijas nuo medinio paviršiaus galima pašalinti kruopščiai plaunant karštu vandeniu ir tinkamais plovikliais. Taip pat nerekomenduojama tos pačios lentelės naudoti žalios mėsos ir kitų produktų, pvz. Daržovių, pjaustymui.

7 vieta. Viryklės paviršius

Stiklinis viryklės paviršius dažnai įkaista. Čia gali pakliūti įvairių maisto medžiagų, tačiau mikrobiologinis užterštumas nėra didelis.

6 vieta. Kriauklė

Dėl šiltos, nuolat drėgnos ir maistingos terpės bakterijų kiekis kriauklėje labai didelis. Tekantis vanduo ir plovikliai bakterinį užterštumą sumažina, tačiau po kiekvieno kriauklės naudojimo jų atsiranda vėl ir vėl.

Fotolia nuotr.
5 vieta. Šiukšlių dėžės dangtis

Šiukšlių dėžės dangtis neabejotinai užterštas įvairių rūšių bakterijomis. Todėl svarbu reguliariai išmesti šiukšles ir neleisti maistui jose ilgai gesti. Dar viena gera išeitis – naudoti mechanines šiukšlių dėžes, kurios atidaromos koja.

4 vieta. Indaplovė

Indaplovė – dar viena palanki terpė bakterijų augimui. Mėginiai buvo imti nuo indaplovės vidinių dalių, tačiau greičiausiai jų lieka ir ant išplautų indų. Plaunant bent vieną kenksmingomis bakterijomis užterštą indą, kyla pavojus užteršti visą sistemą ir bakterijas pernešti ant kitų indų.

Pavojus atsiranda ir laikant prikrautą indaplovę kelias dienas, kai bakterijos ant maistu padengtu indų gali nestabdomos augti ir daugintis. Galimas problemos sprendimo būdas: paliekant indus indaplovėje ilgesniam laikui, rekomenduojama juos prieš tai lengvai perplauti indų plovikliu.

3 vieta. Indų kempinėlės dėžė

Tai, ką radome indų kempinėlės dėžėje, neabejotinai atspindi ir pačios kempinėlės bakterinį lygį. Priklausomai nuo to, su kokiu indų plovikliu plaunami indai, skiriasi ir kempinėlės užterštumo lygis. Naudojant įprastą indų ploviklį bakterinis užterštumas nemažas. Kempinėles rekomenduojama dažnai keisti, o dezinfekuoti galima virinant.

vaikas, mergaitė,valymas, kempinė, tvarka, švara, virtuvė,
vaikas, mergaitė,valymas, kempinė, tvarka, švara, virtuvė,
Fotolia nuotr.

2 vieta. Medinis stalviršis

Medinis stalviršis šalia kriauklės dažnai šlapinamas plaunant indus, todėl dėl šiltos, nuolat drėgnos ir maistingos terpės bakterijų kiekis taip pat didelis. Išeitis – dažnesnis valymas ir bandymas sukurti apsauginę mikrobiologinę plėvelę naudojant probiotikų galias.

1 vieta. Kriauklės vidus

Kriauklė yra nešvariausias “baldas” virtuvėje. Kempinėlė – nešvariausias daiktas kriauklėje, tačiau labiausiai bakteriškai užteršta vieta yra šalia kriauklės nutekamojo vamzdžio prieigų, kur susirenka visi nešvarumai. Išeitis – kaskart po naudojimo kruopščiai išplauti sietelį, kur susirenka maisto liekanos, ir nutekamosios angos prieigas.

Daugelis lietuvių nepagalvoja, ką stambios maisto atliekos gali padaryti nuotekų vamzdžiams
Daugelis lietuvių nepagalvoja, ką stambios maisto atliekos gali padaryti nuotekų vamzdžiams
Shutterstock nuotr.

www.manosveikata.lt/lt/temos/mitybos-ypatumai

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis