15 idėjų, kaip namuose stilingai įkurdinti augalus

Nors šiandien mūsų namuose gali įsikurti patys keisčiausi augalai – ir bambukas, atkeliavęs iš Azijos, ir kamelija, kurios gimtinė yra Japonija, – bet kambarines gėles renkamės ne dėl išskirtinio jų egzotiškumo, o dėl to, kad švelnūs žiedai, neįprasta kamieno forma ar spalvingi lapai interjerui suteikia gyvumo ir jaukumo, dekoratyvumo ir individualumo. To siekdami kiekvienas tampame šiokiu tokiu fitodizaineriu, nes naudojame augalus namams puošti.

1. Kuo užpildyti tuštumą


Augalas – interjero dalis, tačiau įsikūręs namuose jis ima gyventi savo gyvenimą ir nuolat kinta – skirtingai nei sofa ar šviestuvas... Labiausiai pokyčiais stebina greitai augantys stambialapiai augalai – filodendrai, fikusai, monsteros. Bet tai ne vienintelis jų privalumas – jie „sušvelnina“ kampus ir pagyvina nuobodžias sienas. O ir erdvės komponavimo meno fengšui atstovai tvirtina, kad įkurdinus augalą prieš išsikišusį kampą ar dviejų sienų sandūrą galima atspindėti neigiamą šios vietos energiją.


Shutterstock nuotr.

2. Daugiau santūrumo


Ne augalų gausybė lemia, kad jie atrodo įspūdingai. Viena vienintelė gėlė gali neatpažįstamai pakeisti kambario interjerą, jeigu ji dekoratyviai suformuota. Ryškaus silueto augalai atskleidžia savo grožį šalia tiesių linijų ir santūrių spalvų baldų. Šiuolaikiniame minimalistiniame interjere vienspalviame fone gerai išsiskiria sansevjeros, dracenos ar jukos. Tiek prie griežtų linijų lapų, tiek prie lakoniško interjero dera kampuoti vazonai. Jie, beje, turi būti aukšti, nes tokie sansevjeroms patinka labiausiai.


Shutterstock nuotr.

3. Didelis ar mažas?


Augalo dydis turėtų atitikti kambario plotą: mažiukas pasimes didelėje erdvėje, o stambus, dideliais lapais ir išraiškingu kamienu užgriozdins mažą. Kita vertus, augalas gali vizualiai pakeisti erdvės suvokimą: aukštos lubos atrodys žemesnės, jei kambaryje pakabinsite svyrančią gėlę, o žemos tarsi pakils į viršų pastačius aukštą medelį tiesiu stiebu.


Shutterstock nuotr.

4. Tinkamas fonas


Tinkamai parinktas fonas pabrėžia tiek vienišo augalo, tiek jų grupės dekoratyvumą. Spalvingoms žydinčioms ar margalapėms kompozicijoms būtinas neutralus ir ramus fonas. O augalai dideliais tamsiai žaliais lapais ryškiai išsiskiria margų sienų fone.

Shutterstock nuotr.


Namai atrodys dailiai, jei gėlės pakartos sienų ar tekstilės aksesuarų spalvas bei raštus. Tiesa, ne visuomet paprasta auginti gėles, kurių žiedai tobulai atitinka gėlių atvaizdus ant tapetų, pagalvėlių ar užuolaidų... Tačiau net ir smulkūs „juvelyriški“ žali lapeliai dera prie ryškių gėlėtų tapetų.


5. Pakilti nuo žemės


Vertikalios kompozicijos tinkamos tuomet, kai tenka taupyti vietą, reikia dekoruoti pertvarą arba padalyti patalpą į kelias zonas. Vazonams kabinti galima išnaudoti nišas, arkas. Svyruokliniai augalai geriausiai jaučiasi įkurdinti ant aukšto stovo – šis net neišraiškingam interjerui suteiks dinamiškumo.


Shutterstock nuotr.

6. Dėmesio centre


Vienišas didelis augalas visuomet taps vyraujančiu interjere, todėl jį teks nepriekaištingai formuoti – juk bus dėmesio centre. Dracenos ar citrinmedžiai, difenbachijos ar kalatėjos geriausiai išryškėja apžvelgiami iš toliau, tad minėtus augalus reikia statyti ant žemės ar nedidelės pakylos. Svarbus ir indas, kuriame auga vienišius, – forma, spalva ir medžiaga turi derėti prie interjero stiliaus.


Shutterstock nuotr.

7. Žiedai, žiedai...


Šalia vazonėlių su dekoratyviais lapiniais augalais galima įkomponuoti skintų gėlių puokštę. Tokie ryškiaspalviai akcentai papuošia net nuobodžią kompoziciją. O nuolat keičiant pagrindinį akcentą galima eksperimentuoti su įvairiais spalvų ir formų deriniais.

Shutterstock nuotr.

Gėlių žiedus tinka merkti netgi tiesiai į vazoną – į žemę, apibertą dekoratyviais akmenėliais, įkaskite stiklinį siaurą indelį, pripiltą vandens. Į šį ir merkite žiedus ar šakeles su uogomis.


8. Lyg mažas alpinariumas


Ne tik lauko gėlyną galima pagyvinti alpinariumu. Jeigu į indą su vandeniu įdėsite porėto akmens (kalkakmenio, pemzos, tufo), jis prisigers vandens ir kapiliarais pakels šį į viršų. Tiek drėgmės visai pakanka augalams, gamtoje įpratusiems augti ant uolų ar nederlingoje žemėje. Apatinę akmens dalį lygiai nubrūžinkite, o viršutinėje išskaptuokite skylučių, į kurias prisodinkite augaliukų. Skylučių dydis priklauso nuo augalo šaknų. Iš esmės jos turi būti kuo gilesnės, jei įmanoma – susisiekiančios tarpusavyje. Čia galima sodinti kaktusus, šilokus, šilropes ir kitus sukulentus. Akmenuotas „peizažas“ išryškins jų keistą žavesį.


Shutterstock nuotr.

9. Šešėlių žaismė


Augalams reikia šviesos ne tik praktiniais sumetimais, kad geriau augtų, bet ir siekiant įvairiausių dekoratyvių įspūdžių: lapų faktūrai pabrėžti, augalo tūriui išryškinti, be to, galima žaisti šešėliais ant sienų ir lubų. Komponuojant kambarines gėles reikėtų atkreipti dėmesį į tai, kaip krinta šviesa. Jei augalai sustatyti ant palangės, geriausiai išryškėja jų kontūrai, jeigu stovi prie sienos, krintant šviesos spinduliams ant jos įspūdingai išryškėja šešėliai.


I.Budzeikaitės nuotr.

10. Egzotiški motyvai


Jei egzotiškus augalus supa ir tokio pat stiliaus baldai ar aksesuarai, tarkim, kolonijinio stiliaus fotelis, marokietiškos keraminės plytelės ar rytietiškų raštų audiniai, interjere vyrauja atpalaiduojanti, rami atogrąžų nuotaika.


Shutterstock nuotr.

11. Yra kuo didžiuotis


Išryškinti kiekvieną žiedą – Rytų šalių tradicija, tačiau ir europietiškasis fitodizainas įsigudrino ją naudoti, juolab jei tie žiedai – nepakartojamo grožio. Iš pirmo žvilgsnio trapių ir bejėgių medinilės žiedų žavesys geriausiai atsiskleidžia laikant augalą atokiau nuo kitų, o, kad sėkmingai žydėtų, ši sąlyga būtina. Beje, tai lepi gėlė, tad verta didžiuotis tokia interjero puošmena.


Shutterstock nuotr.

12. Kaip grupuoti vazonus


Nors gėliapuodžiais gali tapti patys įvairiausi buities rakandai, bet pernelyg didelė jų įvairovė vargu ar atrodys skoningai. Paprasčiausia būtų remtis vienu iš dviejų principų: arba grupuoti vienodos spalvos ir tekstūros, bet skirtingos formos vazonus, arba vienodos formos ir spalvos, bet skirtingo dydžio.


Shutterstock nuotr.

13. Pasikartojantys raštai


Neginčijamą tiesą, kad vazonas išryškina augalo dekoratyvumą, visi žinome, tačiau kartais nepagalvojame, kad priderinus jo raštą prie būsto apdailos įspūdis bus dar didesnis, nes indas taps interjero ir kambarinės gėlės jungiamąja grandimi, darniai susiejančia šiuos į vieną visumą.


Shutterstock nuotr.

14. Maža detalė, didelis skirtumas


Kuriant augalų kompoziciją svarbi net menkiausia detalė. Šalia neryškiais raštais pamargintų užuolaidų subtiliai atrodo trys vienoduose vazonuose augantys paparčiai, kurių meniškai išsidraikę garbanoti lapeliai sustiprina romantišką nuotaiką. Tačiau nukabinus užuolaidą šie augalai atrodytų nuobodokai. Tokiu atveju monotoniją išsklaidytų ir kompozicijos spalvinę gamą pagyvintų difenbachija margais lapais.


Shutterstock nuotr.
Shutterstock nuotr.

15. Tolyn nuo stereotipų


Netradicinis interjero akcentas – senų plytų siena – turi būti netradiciškai ir apželdintas. Tiks dracenos, dar vadinamos „laimingaisiais bambukais“ – tvirtais susisukusiais stiebais ir gležnais lapeliais. Jų nereikia sodinti į žemę – užtenka pamerkti į vandenį, tad tinka stiklinė vaza, kurios trapumą išryškina grubi plytų faktūra. O ir auginti „laimingąjį bambuką“ be galo paprasta – kartą per savaitę pakeiskite vandenį, į jį įpilkite šiek tiek trąšų ir laikykite šviesioje vietoje.

I.Budzeikaitės nuotr.


Shutterstock nuotr.


Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis