Viskas ką reikia žinoti apie šiuo metu vykstančią aukštosios mados savaitę

Sekmadienį prasidėjusi aukštosios mados savaitė šimtams atrinktų žurnalistų ir grupelei tokios mados vartotojų pateiks tris dienas trunkančią mados pasaką, pilną nuostabių rankų darbo drabužių – meno kūrinių, sukurtų talentingiausių pasaulio dizainerių ir jų komandų. Ką reikėtų žinoti apie šį išskirtinį reiškinį?

HAUTE COUTURE

Dabar terminu „aukštoji mada“ arba „haute couture“ švaistomasi labai lengvai, taip savo kolekciją nevengia apibūdinti ne vienas kiek per daug savimi pasitikintis dizaineris. Vis dėlto šiuo metu egzistuoja tik 15-a mados namų, kuriems yra suteiktas šis titulas. Jį turi patvirtinti speciali institucija, kuri pasaulyje tokia yra vienintelė – „Chambre Syndicale de la Haute Couture“. Ką gi reiškia žodžiai „haute couture“? Žodis „haute“ iš prancūzų kalbos verčiamas kaip „aukštoji mada“, „couture“ – „siuvimas“, taigi, verčiant pažodžiui, tai būtų aukštasis siuvimas arba aukštoji mada.

Mados namų „Guo Pei“ pristatymas rudens-žiemos 2017 sezonui, aukštosios mados savaitėje
Mados namų „Guo Pei“ pristatymas rudens-žiemos 2017 sezonui, aukštosios mados savaitėje
Vida Press

ISTORIJA

Pasak www.telegraph.co.uk, aukštoji mada atsirado 19 a. Paryžiuje. Aukšto socialinio sluoksnio moterys į aukštosios mados kūrėjus kreipėsi ieškodamos išskirtinių drabužių, kurie jas išskirtų iš kitų. Vis dėlto, aukštosios mados tėvu laikomas anglas, dizaineris Charles Frederick Worth, kuris išpopuliarino idėją drabužius siūtis privačiai. Vyras klientėms leisdavo išsirinkit audinius, spalvas ir kitas drabužio detales ir tik tada pradėdavo rūbo gamybą, – teigiama portale thedapifer.com.

KRITERIJAI

Aukštosios mados pasaulis yra neatsiejamas nuo išskirtinumo. Aukštosios mados etiketė taikoma tik tiems mados namams, kurie atitinka griežtus, dar 1945-ais metais nustatytus kriterijus. Mados namai turi siūti privatiems klientams ir siūlyti privačias paslaugas. Taip pat privaloma turėti ateljė Paryžiuje, kuriame dirbtų mažiausiai dvidešimties siuvėjų komanda. Galiausiai, mados namai per metus privalo pristatyti dvi dienos ir vakaro drabužių kolekcijas. Bet kokią kandidatūrą turi patvirtinti „Chambre Syndicale de la Haute Couture“.

Mados namų „Chanel“ pristatymas pavasario-vasaros 2017 sezonui, aukštosios mados savaitėje
Mados namų „Chanel“ pristatymas pavasario-vasaros 2017 sezonui, aukštosios mados savaitėje
Vida Press

DIZAINERIAI

Šiuo metu yra 15-a „Chambre Syndicale de la Haute Couture“ pripažintų aukštosios mados kūrėjų. Vis dėlto šiemet rudens-žiemos sezonui skirtas aukštosios mados kolekcijas pristatys tik 13-a, tarp jų – tokie aukštosios mados namai kaip „Chanel“, „Christian Dior“, „Valentino“, „Giambattista Valli“. Aukštosios mados savaitėje dalyvaus ir kviestiniai svečiai, neatitinkantys visų griežtų reikalavimų ir galintys vadintis tik nešiojamos mados (angl. ready-to-wear) kūrėjais, pavyzdžiui: amerikiečiai „Rodarte“ ir „Proenza Schouler“.

KAINOS

Aukštosios mados drabužiai iš kitų išsiskiria itin precizišku, kruopščiu pasiuvimu. Gaminių konstravimas ir siuvimas reikalauja daugybės valandų rankų darbo, prie vienos suknelės dažnai dirba net 20-ies žmonių komanda. Būtent tai ir paverčia aukštosios mados kūrinius unikaliais ir... labai brangiais. Kainą didina ir prabangūs papuošimai, brangieji akmenys, kuriais yra dekoruojami drabužiai.

Mados namų „Dior“ pristatymas pavasario-vasaros 2017 sezonui, aukštosios mados savaitėje
Mados namų „Dior“ pristatymas pavasario-vasaros 2017 sezonui, aukštosios mados savaitėje
Vida Press

PIRKĖJAI

Manoma, kad pasaulyje yra tik 2000 aukštosios mados vartotojų ir pirkėjų. Nors mados savaitė vyksta Paryžiuje, pagrindinės klientės – tikrai ne prancūzės, o turtingos ponios iš Rusijos, Artimųjų Rytų ir Kinijos. Viena didžiausių aukštosios mados pirkėjų – buvusi Saudo Arabijos verslininko žmona Mouna Ayoub, sakoma, kad privačioje jos kolekcijoje – daugiau nei dešimt tūkstančių aukštosios mados suknelių! Kam reikalingas toks kiekis? Aukštosios mados pirkėjos į šiuos rankų darbo meno kūrinius žiūri kaip į investiciją – metams bėgant daugelio jų vertė tik auga.

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis