V. Baublienė: balti marškiniai - nuobodi uniforma ar teisingas stilius?

Dariau pavasarinę spintos reviziją.

Skaitomiausi šių dienų straipsniai:
- Grožio dosjė. Kokiu kvapu jau kelis dešimtmečius kvepinasi N. Narmontaitė?
- Renatos pokyčiai: man įrodė, jog keistis niekada nevėlu
- Tibeto dieta - atjaunina organizmą ir prailgina gyvenimą
- Ką stilistai rekomenduoja rengtis šią vasarą?
- Menininkė J. Rekevičiūtė: seniai svajojau kurti interjerui
- Prieskonių karalystė - naujas kelias į vyrų ir moterų širdis

Po gerokai intriguojamo interviu su dizainere Ramune Piekautaite (rodysiu per TV pirmą gegužės šeštadienį ir kalbėsim ne tik apie madas, bet ir vestuves po 20 metų), kuri prasitarė, jog atnaujina savo spintą maždaug kas trejus metus, pagalvojau: laikas pažiūrėti, ko savoje spintoje turiu neteisingo ir nereikalingo.

Išėjo gana keistas dalykas.
Daugiausia suskaičiavau baltų marškinių, net septynerius, juk jie taip praverčia gyvenime, bet turi savybę kauptis ir gana greitai iškeliauti iš mados.

Logiškai mąstant, toks paprastas ir universalus drabužis lyg ir neturėtų labai jau paklusti madai, bet va ima ir pasensta. Net gerai prižiūrimas, balinamas, lyginamas ir nedėvimas kasdien, jis keliauja į praeitį greičiau nei kuris kitas rūbas.

Ir visa to nespėjimo su mada paslaptis, mano akimis, yra apykaklės forma ir rankovių kirpimas. Jei net preciziškai laikytis mados diktato, šiandieniai baltieji neturėtų būti pernelyg priguldę, kad sagos nebraškėtų, privalomai dekoruoti mažomis apykaklėmis ir kažkuo įdomūs.

Nagi nieko sau, klasikiniai balti marškiniai ir dar su kažkuo įdomaus…

Taigi tam reikalui išsiaiškinti pasikalbinau žinomą drabužių dizainerę, VDA profesorę Jolantą Talaikytę. Paraginau ją išsakyti savo nuomonę be galo svarbiu – baltų marškinių – klausimu :)

Foto studija “PIX”

Nors iš pradžių ponia profesorė raukėsi, bet kai pavarė, tai visą traktatą… Labai prašom, Jolantos mintys – racionalios, susistemintos ir gerai motyvuotos.

BALTI BALTI TALAIKYTĖS MARŠKINIAI

„Kai gavau kvietimą parašyt, ką galvoju apie baltus marškinius ir ar jų mano spintoje yra, pirma mintis buvo: ai, nuobodu! Bet kyštelėjau nosį į spintą ir ką gi… ten aptikau ne vienerius, o net keletą baltukų. Ne, ne kandžių. Ir ne naktinių, o baltų ,,nuobodžiaujančių’’ marškinių.

Išvardinsiu:

1. L.O.G.G/H&M labai balti beveik vyriški, dideli, gurgždantys, kiek paglamžyti;
2. Autoriniai ,,Vilniaus modelių namų“, labai puošnūs balti marškinėliai iš standžios medvilnės su klostytais raukiniais aplink stovelę ir rankogalius;
3. Balti lininiai ,,pieniški‘‘ vasariniai marškiniai;
4. Lengva peršviečiama batisto palaidinė su stovele ir labai jautriom klostelėm priekyje, užsegama natūraliom perlinėm sagutėm, atkeliavusi iš vintažo salonėlio ,,Alisos dovanėlės“;
5. Balti, labai labai plono batisto, užsegami ilgi marškiniai, beveik suknelė;
6. Ir dar keletas įdomaus kirpimo atkeliavusių iš antrų rankų, skirti nebūtinai dėvėti.

Taigi, pamaniau, kaip smagu, pavasarėja – atsigaivinsiu baltai! Ačiū,Violetai už priminimą.

O kuo gi smagūs balti marškiniai?

 Foto studija “PIX”

Pirmiausia, tai labai universalus daiktas, tarsi uniforma, kai nenori galvoti ką rengtis, jie – tobulas drabužis. Kai nori atrodyti stilingai, jie – gera proga pasipuošti ir gaiviai atrodyti.

Aš irgi esu susikūrusi keletą baltų marškinių scenarijų. Kiekvienai progai vis kitoks, pagal nuotaiką ir orų prognozes.

Pirmieji – dideli, gurgždantys tinka juodai baltam dendiškam variantui su lako batais arba Tomboy, su plėšytais džinsiukais ir sneakers’ais bei trumpakelniam garçon’o įvaizdžiui.

O jei dar ryškiai raudonu lūpdažiu parausvintumėt lūpas (gaila, kad man netinka) ir priderintumėt siaurutes ,„cigaretes“ kelnes ar „pieštuką“ sijoną ir apsiaut smailianosius aukštakulnius (tai ir man įkandama) – seksualumo viršūnė!

Antrasis – „karališkas“ puošnus marškinių variantas visuomet praverčia ypatingomis progomis, kai norisi atrodyti iškilmingai, nedėvint vakarinio rūbo. Puošnūs balti marškiniai gerai dera renginiuose, konferencijose, kelionėse, jei numatomas svarbus susitikimas ar dalykinė vakarienė.

Paprasti lininiai „pieniški“ jaukūs, malonūs, be pretenzijų, skirti vasaros laisvalaikiui. Dėvimi su lengvais džinsais ar baltais lininiais šortais – labai tinka braškių sezonui.

Baltoji, lengvutė batisto, giliai prasegta vintažo palaidinukė, jaukiai priglundanti, dėvima kai įdegęs kūnas pasiilgsta lengvumo, o nuotaika – švelniai viliojanti. Ilgi plonulyčiai batisto marškiniai dažniausiai ir labai ištikimai tarnauja atostogų metu, kai būtina apsisaugoti nuo kaitrios saulės. Dažnai juos dėviu visai šlapius. Man – vėsus malonumas, aplinkiniams – lengva žaibiška intriga, nes džiūsta akimirksniu. Kartais jie virsta tiurbanu, o kartais – priedanga trumpai suknelei su petnešėlėm.

Na, o tie likusieji dar laukia savo laiko ir naujo scenarijaus, greičiausiai bus perdirbti, išardyti ar kitaip patobulinti.

Tai štai, pasirodo ir aš neapsieinu be šios universalios „uniformos“, tik kartais tyčia ar netyčia primirštu. Bet svarbiausia, laikas nuo laiko „atgaivinti’’ juos, kad nedingtų baltumas! Nieko nėr nieko blogiau, kaip užnešioti, apdulkėję, pageltę balti marškiniai. Todėl savuosius baltukus peržiūriu, išvėdinu, jei reikia išskalbiu arba atnaujinu.

Nors ir nelabai pastebim, bet net klasikiniai modeliai, o ypač apykaklės kiekvieną sezoną keičiasi. Keičiasi audiniai, jų apdaila, technologijos, užsegimai, furnitūra ir kiti iš pirmo žvilgsnio nepastebimi mados dalykai.

Tad, jei norite žengti koja kojon su mada, verta dažniau pasižvalgyti baltų, nors lyg ir tradicinių marškinių lentynose.

Na, o jei esate kūrybinga vintažo, remake fashion ar eco gerbėja, dairykitės antrų rankų krautuvėlėse ar mažuose vintažo butikuose, kur galima rasti toookių perliukų, kad ir nesapnavote!

Tik būtinai ieškokite baltų baltų…”

„iPhone“; „Android“. Sekite mūsų naujienas ir Facebooke!

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis