Stilistų patarimai, kaip sukomplektuoti atostogų garderobą

Tendencijų prognozuotoja Marija Palaikytė ir stilistė Agnė Gilytė pataria, kaip pasirinkti atostogų aprangą, o mes atrinkome keletą šios vasaros „topų“.

Ar verta imti aukštakulnius?

Keliaujant svetur, svarbu ne tik tai, koks konkrečioje šalyje oras, bet ir tai, ką ketinate veikti per atostogas. Vienokie drabužiai ir avalynė tiks, jei ketinate gulėti paplūdimyje, kitokie – jei kopsite į kalnus ar vaikštinėsite apžiūrinėdami miesto architektūrą ir kultūros objektus.

„Jei savaitgaliui vykstate, pavyzdžiui, į Paryžių ir jūsų kelionės tikslas – kultūriniai renginiai bei vakarienė gerame restorane, į kelionės lagaminą pravartu įsimesti ir aukštakulnius, ir peteliškę, – teigia mados tendencijų prognozuotoja Marija Palaikytė. – O jei rengiatės pamatyti kuo daugiau vietos įžymybių, tuomet svarbiausia turėtų būti patogi apranga.“ Stilistė Agnė Gilytė pataria pasiimti išeiginių batelių porą tuo atveju, jei išvykstate ilgiau nei trims dienoms.



Basutės, „Aldo“

Kad ir koks jūsų atostogų planas, svarbiausia pasirinkti tinkamą avalynę. Ji turi būti patogi (jokiu būdu neimkite į kelionę naujų nepranešiotų batų!), nenudrengta, ne per maža (pavargusios kojos patinsta) ir... stilinga. „Jei aktyviai leidžiate atostogas, tai dar nereiškia, kad turite bet kaip atrodyti, – įsitikinusi M. Palaikytė. – Laisvalaikio apranga ir avalynė ne tik gali, bet ir turėtų būti stilinga ir įdomi.“

Tinkamiausia aktyvioms kelionėms patogi ir stilinga sportinė avalynė – dabar jos pasirinkimas tikrai gausus.

Keletas mūsų pasiūlymų




Sportiniai bateliai, „Aldo“





Sportiniai bateliai, „Twin-Set“


„Toms, kurios bent kartą nori trumpam „atitrūkti nuo žemės“, siūlyčiau į lagaminą įsimesti ir vieną porą batų su platforma ar kiek patogesnius masyvaus kulno batelius“, – pataria M. Palaikytė.

Keletas mūsų pasiūlymų



Basutės, „Max Mara“










Basutės, „Sportmax“





Basutės, „Otre“









Basutės, „Alikante“

Ir dar vienas labai svarbus momentas: netaupykite vietos lagamine ir į kelionę būtinai pasiimkite kelias papildomas poras kojinių. Avėti batus be kojinių, net jei labai šilta, ir daug vaikščioti bei aktyviai leisti laiką, yra tikra nelaimė! Garantuotai iki pūslių nutrinsite kojas, o apie sugadintą nuotaiką jau nė nekalbame...

Linas ar sintetika?

Tradiciškai manome, kad atostogoms tinkamiausi lengvi, kuo natūralesni audiniai, pavyzdžiui, linas, švelni medvilnė ir pan. Tačiau būna atvejų, kai į kelionės lagaminą verčiau įsidėti sintetinių drabužių. Ypač šiuolaikiški iš kokybiško sintetinio pluošto sukurti sportinio stiliaus drabužiai pravers aktyviose savaitgalio ar pažintinėse kelionėse, jei teks daug vaikščioti, minti dviračius ar ketinate į valias maudytis. Tokiu atveju verta rinktis kokybiško dirbtinio pluošto sportinius ar laisvalaikio drabužius (tokie neretai sukuriami netgi NASA laboratorijose), kitaip (ypač jei termometro stulpelis pašoks gerokai virš trisdešimties laipsnių) diskomforto ir srūvančių prakaito upelių neišvengsite... Vilkint pigaus ir prasto sintetinio pluošto drabužius didelė tikimybė kūnui perkaisti. Be to, jie, priešingai nei kokybiški sintetiniai audiniai, neišgarins, netgi dar labiau sugers prakaito ir kitus kvapus.

Specialūs sportiniai drabužiai sukurti taip, kad gerai išgarintų prakaitą, negertų nemalonaus kvapo, išskalbti jie labai greit išdžiūva.

Linas ir medvilnė labiausiai tiks, jei planuojate neilgus pasivaikščiojimus po miestą ar neįpareigojančią savaitgalio kelionę į kurį nors Europos didmiestį. Be to, natūralūs pluoštai, tarkime, linas, puikiai išgarina drėgmę, todėl vilkėdami lininius drabužius, neperkaisite, kūnas atsivėsins.

Keletas mūsų pasiūlymų



Sportinė liemenėlė, „Marks & Spencer“



Ką vilkėti per medaus mėnesį?

Romantiškoms atostogoms labiausiai tinka tokio pat stiliaus drabužiai – juk jie irgi kuria kelionės nuotaiką. Be to, greičiausiai norėsite padaryti kuo daugiau nuotraukų, bus malonu, jei iš jų žvelgs stilingus, gražius, ypatingus drabužius vilkintys laimingi žmonės.

Medaus mėnesio kelionei rinkitės romantišką minimalizmą – subtilias, elegantiškais akcentais papildytus pastelinių salvų, švaraus silueto drabužius. O smulkmenos, tarkim, kvepiantys bateliai, pakylės dar labiau.

Stilistė žurnale MOTERIS pataria: „Kelionėje svarbu ne tik geras įvaizdis, bet ir patogumas. Kokybiškų audinių ir apgalvoto dizaino apranga leis jaustis ir atrodyti nepriekaištingai.“

Keletas mūsų pasiūlymų



Gracija, „Triumph“




Kvepiantys bateliai, „Melissa“



Lazda asmenukėms fotografuoti su nuotolinio valdymo pulteliu, „H&M“



Sijonas, „Marks & Spencer“





Suknelė, „Mosaic“





Suknelė, „Massimo Dutti“

O kokios paplūdimio mados?

Atostogoms prie jūros ar kitokio vandens telkinio svarbiausia – patogus maudymosi kostiumėlis ir paplūdimio avalynė. Nepamirškite, kad ne visos pakrantės tokios „švelnios“ kaip mūsų gimtoji Baltija. Be to, Pietų kraštų paplūdimiuose smėlis gali būti toks įkaitęs, kad basomis ant jo tiesiog neišbūsite. O jei bėgsite greičiau atsivėsinti į vandenį, jame gali būti jūros ežių. Tad paplūdimio šlepetės poilsinėse kelionėse tiesiog būtinos.

Svarbus patarimas keliaujantiems prie terminių vandenų šaltinių: jei į atostogų programą įtraukti terminiai ar mineraliniai vandenys, nepatartina vilkėti balto maudymosi kostiumėlio. Šiuose natūraliuose baseinuose būna ištirpusių metalų ir kitokių kostiumėlio spalvą galinčių pakeisti ir maudymosi kostiumėlį sugadinti medžiagų. Ypač jei maudymosi kostiumėlis brangus...

Geriausia rinktis nelabai pretenzingus, margus maudymosi kostiumėlius. Stilistė Agnė Gilytė pataria į atostogų lagaminą įsimesti porą maudymosi kostiumėlių.

Keletas mūsų pasiūlymų




Bikinis, „Marks & Spencer“





Maudymosi liemenėlė, „Etam“





Maudymosi kelnaitės, „Etam“









Sandalai, „Tamaris“








Paplūdimio šlepetės, „Blink“

Poilsiaudami prie jūros, nepamirškite pasiimti kelių drabužėlių ilgesnėmis rankovėmis (geriau – iš tankesnio, storesnio audinio). Saulė Pietų kraštuose daug aktyvesnė ir „piktesnė“ negu Lietuvoje.
Būtinas aksesuaras kelionėse – skrybėlė. Kuo platesniais kraštais – tuo geriau. Stilistė A. Gilytė labiausiai mėgsta šiaudinę, neplačiais kraštais. Be to, tai bene vienintelis iš tiesų labai pastebimas ir į akis pirmiausia krentantis aksesuaras, tad galite gerokai „pastiprinti“ savo įvaizdį, pasirinkusios stilingą skrybėlę. 

„Tai ne tik praktiška įvaizdžio detalė, padedanti apsisaugoti nuo nepageidaujamo ar net pavojingo įdegio, bet ir mados tendencijų topų viršūnėse karaliaujantis aksesuaras. Tad šiemet – nė žingsnio be skrybėlės!“ – nepamiršti svarbiausio ir madingiausio vasaros aksesuaro ragina M. Palaikytė.

Keletas mūsų pasiūlymų



Skrybėlė, „Apranga“








Skrybėlė, „Mosaic“







Skrybėlė, „Zara“

O kaipgi detalės?

Paprasčiausia būtų per atostogas neapsikrauti aksesuarais, papuošalais ir kitokiomis detalėmis – galite juos lengvai pamesti, nepatogu. O jei jau norite, pasiimkite tokius, kurie labiausiai tinka prie atostogų garderobo ir... tokius, kuriuos pametus nebūtų labai gaila (geriau neimkite laikrodžių, žiedų ir kitokių brangių papuošalų). Skarelės, plaukų raiščiai ir juostelės, neįpareigojančios pintos apyrankės, šiaudinė rankinė ar krepšys – tipiški atostogų palydovai. 

Iš svarbiausių, kurių tikrai nevalia pamiršti, paminėtume nebent tik saulės akinius – jie saulėtuose kraštuose ir per atostogas būtini.

Keletas mūsų pasiūlymų









Apyrankės, „H&M“









Kaklo papuošalas, „Pintu“










Akiniai, „Coocoomos“













Rankinė, „Mosaic“








Minkštos gumos rankinė, „Kolibrubby“




Plaukų raištis, „H&M“

Kiek ir kokių drabužių pasiimti?

Ir vis dėlto, kiek ir kokių drabužių pasiimti atostogoms? A. Gilytė savo knygoje „Spintologija“ šią problemą išsprendžia labai paprastai: „Padaugink daiktų kiekį iš dienų skaičiaus, prie kelnių nepamiršk palaidinių – ir tavo atostogų lagaminas supakuotas.“ 

Agnė į kelionę pataria pasiimti tik patogius drabužius: porą maudymosi kostiumėlių, kelias sukneles, šviesias kelnes, megztinį arba švarkelį, šaliką. Svarbu, kad drabužiai būtų iš nesiglamžančio audinio (jei tai ne linas).

Beje. „Nepersistenk su apatiniais, – draugiškai pataria A. Gilytė. – Juos visada gali išsiskalbti ir per naktį jie išdžius.“

Keletas mūsų pasiūlymų



Džinsai, „Lindex“





Kelnės, „MAX&Co.“






Bridžai, „Weekend Max Mara“









Palaidinė, „Monton“





Suknelė, „Esprit“





Suknelė, „Marc Cain“

Smagių atostogų!

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis