Realių ir virtualių išpardavimų gidas po Berlyną, Londoną ir Paryžių

Net jei tvirtinate, kad jūsų spintoje per daug drabužių, net jei esate judėjimo prieš vartotojiškumą dalyvis, mažų malonumų nereikėtų atsisakyti. Kalbame apie trumpas keliones į užsienį – panirti į mados prekių išpardavimo vandenyną.

Bet kuris psichologas pasakys, kad tai – vienas puikesnių terapijos būdų, jei juo pernelyg nepiktnaudžiaujama. Išpardavimo žemėlapį Berlyne braižo Lina Neverbickienė, Londone – Vilma Anusaitė, Paryžiuje – Neria Lejay.

Medžioklės sezonas Berlyne

Apsipirkti Berlyne smagu bet kada, tačiau per išpardavimą, kai daugelis drabužių kainuoja perpus pigiau, tai daryti gerokai smagiau. Daiktais mažesne kaina pradedama prekiauti jau Kalėdų laikotarpiu, bet tik pirmosiomis naujų metų dienomis daugelyje parduotuvių atsiranda iškalbingas užrašas „Winterschlussverkauf“ (vok.; „Žiemos pabaigos išpardavimas“), o prie lentynų mirga „Sale“ arba „Reduziert“ (angl. ir vok.; „Nukainota“).

Vida Press
Norintiesiems pigiau įsigyti gražių daiktų patariu ilgai nedelsti, nes sausio pabaigoje daugelyje parduotuvių ima tviskėti naujos kolekcijos, nukainotų daiktų siūloma vienas kitas – tiesa, dar mažesne kaina. Geriausias laikas nuolaidų medžiotojoms – antra ir trečia sausio savaitės. Aišku, dėl gerų laimikių turėsite grumdytis su daugybe kitų pirkėjų, užtrukti prie matavimosi kabinų ar pastovėti eilėje prie kasos...

Berlyne yra 60 prekybos centrų. Dideli dirba ilgiau, juose galima užkąsti ir greitai rasti visko, ko reikia. Bene didžiausias – „Alexa“ (čia yra 200 parduotuvių ir restoranų), jis įsikūręs Aleksandro aikštėje (Alexanderplatz). Labai svarbus šios prekyvietės privalumas – technikos parduotuvė „Media Markt“ per tris aukštus: bus kur neršti jūsų vyrui, kol matuositės. „Alexoje“ yra ir didžiausias (1800 m2) Berlyne knygynas „Thalia“ – irgi per tris aukštus.

Be „Alexos“, Aleksandro aikštėje dėmesio verta vietoj didžiausios Rytų Berlyno universalinės parduotuvės įkurta „Galeria Kaufhof“. Šiame prabanga alsuojančiame centre prekių pasirinkimas begalinis, o kai kurios nuolaidų laikotarpiu kainuoja mažiau nei atskirose prekių ženklų parduotuvėse. Be to, čia daug maloniau vaikštinėti ir matuotis.

Pastebėsite, kad ir patiems vokiečiams apsipirkti patinka būtent šiame prekybos centre. Vietiniai mielai renkasi ir kitas miesto universalines parduotuves – „Karstadt“, „Peek & Cloppenburg“ bei pačią žymiausią „KaDeWe“ (ši yra Vakarų Berlyno centre). Apsilankyti pastarojoje privalo kiekviena turistė, net ir nenusiteikusi atverti piniginės žymiausių dizainerių kūriniams įsigyti. Ši pati didžiausia Europoje universalinė parduotuvė (ji gyvuoja jau daugiau nei 100 metų) per Antrąjį pasaulinį karą buvo subombarduota, o atstatyta praėjusio amžiaus 6-ąjį dešimtmetį.

„KaDeWe“ iki šiol laikoma prabangos bei Vokietijos klestėjimo simboliu. Ją kasdien aplanko apie 50 tūkstančių pirkėjų, išpardavimo savaitgaliais – dvigubai daugiau. Aštuoniuose aukštuose galima rinktis iš daugiau nei 380 tūkstančių pavadinimų prekių – drabužių, batų, aksesuarų, knygų, žaislų, baldų, gurmaniškų maisto produktų ir kt. „KaDeWe“ jau seniai įtraukta į Berlyno ekskursijų maršrutus. Ne tik dėl gausios pasiūlos, o per išpardavimą – ir kur kas mažesnių kainų, bet ir dėl to, kad čia, pasikėlus perregimu liftu į viršutiniame aštuntame aukšte įsikūrusį restoraną stikliniu stogu, galima pasigėrėti puikia miesto panorama.

Vakarų Berlyno centre esanti universalinė parduotuvė „KaDeWe“ iki šiol laikoma prabangos simboliu
Vida Press
Visiškai greta „KaDeWe“ yra smagiausia apsipirkti Berlyno gatvė Kurfürstendamm, ją berlyniečiai vadina Kudamm. Norintieji iki jos nusigauti, turi ieškoti transporto, vežančio iki Zoologijos sodo stoties (Zoologischer Garten). O čia prieš akis išdygs tai, kas liko po bombardavimo iš Kaizerio Vilhelmo Atminimo bažnyčios. Berlyno simboliu laikomame išlikusiame jos bokšte esanti ekspozicija nukels į prieškarį ir atskleis visą šios šventovės grožį. Čia pat, už bokšto, prasideda apsipirkinėtojų rojus.

Kurfürstendamm gatvė šiek tiek primena Paryžiuje esantį Eliziejaus Laukų prospektą (Avenue des Champs-Elysees): didelis judėjimas, daug žmonių, parduotuvių, o kavinėse visos lauko kėdės atsuktos į gatvę, kad būtų patogiau stebėti praeivius su pirkinių maišeliais. Gatvės pradžioje vilioja nebrangių parduotuvių („H&M“, „Vero Moda“, „Jack & Jones“, „Zara“) vitrinos, toliau duris kviečia praverti aukštesnio nei vidutinio lygio prekių ženklų prekyvietės („G-Star“, „Camper“, „Urban Outfitters“, „Tommy Hilfiger“), o jos pabaigoje įsikūrę dizainerių butikai.

Jei vėl norėsite trumpam atsikratyti savo palydovo, nuveskite jį į didžiulį informacinių technologijų bendrovės „Apple“ saloną – ten galės žaisti žaidimus, bandyti šios firmos produktus. Jūsų brangiausiasis turės ką veikti ir dar vienoje apsipirkimo erdvėje – Frydricho gatvėje (Friedrichstrasse). Ant šios ir kitos gražiu pavadinimu Po liepomis (Unter den Linden) gatvių kampo esančiame automobilių „Volkswagen“ salone jis užtruks turbūt ilgiau nei jūs kiek toliau įsikūrusioje puikios architektūros saloje – universalinėje parduotuvėje „Galeries Lafayette“. Paėję dar kiek toliau abu galėsite apžiūrėti Checkpoint Charlie – žymiausią Rytų ir Vakarų Berlyną siejančios perėjos punktą bei greta esantį Berlyno sienos memorialą.

Jei norite patekti į visai kitokią Vokietijos sostinę ir paieškoti įdomesnių prekių, sėskite į greitąjį miesto traukinį (S-Bahn) ir pavažiuokite iki Hakešo turgaus (Hackescher Markt). Čia esančios aikštės prieigose veikiančioje vokiečių prekių ženklo „Who Killed Bambi“ parduotuvėje galėsite apipirkti vaikus. Greta veikiančioje vienoje iš kavinukių išgėrę kavos nepraleiskite progos apsilankyti tipiškame Berlyno kvartale Hackesche Höffe ir čia įsikūrusiose nedidelėse jaukiose dizainerių parduotuvėlėse. O gatvėje Grosse Hamburgerstrasse kadaise buvusiose degtindarių patalpose veikia į rokenrolo erą, 6-ąjį praėjusio amžiaus dešimtmetį, nukelianti parduotuvė „Class of Berlin“. Čia rasite ir populiarių Berlyno dizainerių (pavyzdžiui, Marlenes Töchter), ir vietos prekių ženklų („Rock-A-Tiki“, „Berlin Denim“) daiktų, taip pat – šio stiliaus drabužėlių vaikams. Apatiniame aukšte – dėvėti šio laikotarpio apdarai. Vyrų stilistas visada pasirengęs jūsų brangiausiąjį paversti rokenrolo žvaigžde, o tostą už naują įvaizdį galima pasakyti gausybėje šalia esančių kavinių ar restoranų.

Jei tokių nerastumėte, paeikite iki Oranienų ar Augusto gatvių (Oranienstrasse ar Auguststrasse). Pastarojoje veikia ir keliolika meno galerijų. Tada būtinai pereikite Kaštonų alėja (Kastanienalee) arba Kolvitco gatve (Kolwitzstrasse), esančiose kiek į šiaurę nuo Berlyno centro, – šiose Prenzlauer Berg rajono vietose yra daug madingų kavinių, įvairių šalių virtuvių restoranų ir nedidelių parduotuvėlių, kuriose prekiaujama nebūtinai brangiais, bet įdomiais drabužiais, batais, papuošalais, interjero detalėmis. Beje, Prenzlauer Berg dažnai vis dar vadinamas hipių lopšiu, tad jo gyventojams itin svarbu stilingai atrodyti.

Vida Press
Trumpa atmintinė
Darbo laikas.
Daugelis parduotuvių dirba 10–20 val. Prekybos centrai – iki 21 val.
Sekmadieniais, išskyrus kelis (kai leidžiama pagal įstatymus), parduotuvės Vokietijoje nedirba. Sausio mėnesį bus atidarytos tik paskutinį mėnesio sekmadienį.
Susisiekimas. Naudokitės greitaisiais miesto traukiniais (S-Bahn) arba metro (U-Bahn). Geriausias vietas apsipirkti – esančias Aleksandro aikštėje ir prie Zoologijos sodo stoties – jungia metro linija U2, tarp jų kursuoja ir dviejų aukštų 100-asis bei 200-asis autobusai. Įsėdę į 100-ąjį, pakeliui galite išlipti prie Brandenburgo vartų, Reichstago pastato. 200-asis atveš prie Potsdamo aikštės, kur verta pasižvalgyti. Nusipirkę dienos bilietą už 6,70 eurų, visą dieną galėsite važinėti visomis transporto priemonėmis.
Elektroninės parduotuvės. Daugelis vokiečių elektroninių parduotuvių užsakytų prekių į Lietuvą vis dar nesiunčia arba daro tai labai brangiai. Patys vokiečiai mielai apsipirkinėja elektroninėse prekyvietėse www.zalando.de, www.dress-for-less.de arba didžiųjų parduotuvių interneto svetainėse.

Nesustabdomas srautas Londone

Ranką prie širdies pridėjusi turiu prisipažinti, kad esu slapta šopaholikė. Šį blogą savo įprotį bandau valdyti ir slėpti, tačiau kartkartėmis jis prasiveržia viesulo stiprumu ir stipriai smogia per piniginę. Kita vertus, prekę nusipirkusi gerokai pigiau pasijuntu taip, tarsi pinigų būčiau uždirbusi, o ne juos išleidusi. Geriausia pasaulyje šalis mėgautis geros kokybės pirkiniais už gerą kainą, mano nuomone, yra Jungtinės Amerikos Valstijos. Antroji pagal gerumą nuolaidų vieta – Jungtinė Karalystė, ypač Londonas. Po jo parduotuves vaikštau jau 12 metų. Pastaruoju laiku vis daugiau gėrybių nusiperku internetu (dažnai tai nutinka vėlai naktį, kai nesimiega, arba šiaip – kai norisi praskaidrinti nuotaiką). Vis dėlto net ir šiais kibernetikos laikais svarbiausias įvykis parduotuvių maniakų gyvenime yra kalėdinės nuolaidos. Londone prieš šv. Kalėdas ir išpardavimo laikotarpiu prekybos centrai ir centrinės parduotuvės dirba ilgiau, čia stumdosi net tik vietiniai, bet ir milijonai miesto svečių.

Pati žymiausia Londono parduotuvė „Harrods“ ypač mėgstama turtingų turistų – mat čia galima įsigyti net briliantinę apykaklę savo augintiniui
Vida Press
Žiemos nuolaidų sezonas iki paskutinės pasaulį ištikusios finansų krizės prasidėdavo antrąją šv. Kalėdų dieną, iškart po karalienės Elzbietos II svarbiausios metuose šventinės kalbos. Pastaruoju metu išpardavimo pradžia Londone skelbiama vis anksčiau, gerokai prieš šv. Kalėdas, mat nesėkmių išvarginti prekybininkai stengiasi privilioti kuo daugiau pirkėjų. Vienos parduotuvės šiai madai pasiduoda, kitos – nelabai, bet jau nuo antrosios šv. Kalėdų dienos beveik visos dirba kur kas ilgiau nei įprastai.

Važiuoti iš Lietuvos į Londoną apsipirkti siūlyčiau sausį. Jei nespėsite, nieko tokio – prekybininkai prekių mažesnėmis kainomis siūlo amžinai. Tarkim, parduotuvėse „Banana Republic“ ar „Anthropologie“ nuolat veikia skyrelis, kuriame parduodami daiktai su nuolaida, kitos parduotuvės dažnai kviečia į vadinamąjį vidurio sezono išpardavimą.

Oksfordo (Oxford), Regento (Regent's) ir Carnaby gatvės yra pačios populiariausios tarp apsipirkimo centriniame Londone maniakų. Žmonių čia švenčių sezonu – kaip silkių statinėje. Kartą londoniečiai net pareiškė, kad jiems būtinos specialios pėsčiųjų juostos, nes pro minias neįmanoma prasibrauti. Oksfordo gatvėje gausu populiarių universalinių parduotuvių – „House of Frazer“, „John Lewis“, „Debenhams“, garsioji bei madingoji „Selfridges“.

Oksfordo gatvėje itin gausu universalinių parduotuvių. Čia rasite ir madingąją „Selfridges“, ir populiariąją „John Lewis“
Vida Press
Šiose gatvėse ir apskritai centriniame Londone yra daug vadinamųjų high street parduotuvių (t. y. pagrindinėse gatvėse esančios parduotuvės, kuriose kainos paprastai įkandamos dažnam britui ir kurių skyrių yra beveik visuose Londono miestuose bei rajonuose): „Zara“, „H&M“, „Mango“, „Aldo“, „New Look“, „River Island“, „Dorothy Perkins“, „Uniqlo“ ir kitos. Regento ir Oksfordo gatvėse gausu ir kiek brangesnių britų dizainerių butikų: „Reiss“, „Whistles“, „Ted Baker“, „Hobbs“, „LK Bennet“, „Jigsaw“. Juos labai mėgsta Kembridžo hercogienė Kate Middleton. Čia, ypač „Reiss“, per išpardavimą būna tikrai gerų nuolaidų, tad tokią pačią suknelę, kokią turi hercogienė, galite įsigyti už 40–50 svarų sterlingų.

Regento gatvėje įsikūrusi garsi vaikų žaislų parduotuvė „Hamleys“, taip pat didžiulė ir be galo populiari „Apple“, prie jos prieš pasirodant naujoms „iPhone“ ar „iPad“ versijoms per naktį nusidriekia ilgiausia eilė technologijų fanatikų. Netoli Regento gatvės ir Karališkosios menų akademijos (Royal Academy of Arts) įsikūrusi populiaraus JAV prekybos tinklo „Abercrombie & Fitch“ parduotuvė – paaugliams apipirkti. Ji labai primena naktinį klubą: garsiai groja muzika, šoka nuostabaus grožio labai jauni padėjėjai ir taip tamsu, kad net drabužių spalvų kartais nematyti, tačiau paaugliai labai mėgsta čia siūlomus marškinėlius, džinsus, megztukus...

Tik pėstiesiems skirtoje Carnaby gatvėje – kiek mažesnės, tačiau ne prastesnės labai madingų drabužių bei batų parduotuvės: „Kooples“, „Pepe Jeans“, „Miss Sixty“, „Reply“, „Puma“, „Jack Wills“. Pačioje gatvės pradžioje įsikūrusi parduotuvė „Liberty“ garsėja ir įspūdinga Tiudorų laikų stiliaus architektūra, ir margais šilko šalikėliais, skarelėmis. Jos savininkas Arthuras Liberty dar XIX a. pabaigoje sugalvojo vežti papuošalus, medžiagas iš Japonijos, Indijos, kitų egzotiškų šalių ir pradėti prekiauti gimtajame mieste.

Naitsbridžo rajone (Knightsbridge) galite užsukti į savotišką muziejų – pačią žymiausią ir turistų (ypač iš buvusios Sovietų Sąjungos bei Artimųjų Rytų) mėgstamiausią parduotuvę „Harrods“. Rekomenduoju apsilankyti gyvūnų prekių skyriuje: čia ne tik parduodami augintiniams skirti torčiukai, šokoladai, briliantinės apykaklės, prabangūs dubenėliai, netgi patys šuniukai, bet ir veikia prašmatniausias gyvūnėlių sveikatingumo ir grožio centras. Jūsų augintinis – katė ar šuo – čia bus nupraustas, sušukuotas ir net išmasažuotas. Šalia „Harrods“ – vienas madingiausių ir prašmatniausių prekybos centrų „Harvey Nichols“. Tai aštuoni aukštai mados, grožio ir laisvalaikio prekių, penktajame prekiaujama maisto produktais, užsukti kviečia restoranai.

Vida Press
Mažesnių ir įdomesnių butikų galima užtikti Noting Hilo (Notting Hill), Marilebono (Marylebone), Primrose Hillo ir Čelsio (Chelsea) rajonuose, o jei nenorite stumdytis Oksfordo gatvėje, nuvažiuokite į Kensingtono Didžiąją (High Street Kensington), Karaliaus kelią (Kings Road) arba Westbourne Grove – ten rasite beveik visas tas pačias vadinamąsias high street parduotuves. Tontamo Rūmų kelias (Totenham Court Road) garsėja elektronikos prekių krautuvėmis, Bondo Naujoji (New Bond Street), Bondo Senoji (Old Bond Street) ir Slouno gatvės (Sloane Street) – prabangiausiais dizainerių, įvairių mados namų („Channel“, „Louis Vuitton“, „Burbery“, „Prada“, „Dior“ ir t. t.) butikais, Plytų skersgatvis (Brick Lane) – indiškų prekių parduotuvėmis.

Jei oras prastas ir vaikščioti nesinori, pasidžiaugti išpardavimu užsukite į neseniai pastatytus modernius ir gražius prekybos centrus „Westfield“: vienas yra Londono vakaruose, kitas – rytuose. Mano nuomone, pati geriausia parduotuvė, kurioje už gerą kainą galima rasti geros kokybės ir madingų drabužių, batų, bižuterijos ar prekių namams, visais metų laikais yra „TK Maxx“ (jos pavadinimas JAV kažkodėl yra „TJ Maxx“). Londone man labiausiai patinka esančios Hamersmite (Hammersmith) ir Kensingtone. Beje, ten lankosi nemažai lietuvių, rusų ir lenkų: akivaizdu, kad mes ir mūsų kaimynai vieningai vaikomės gerų pasiūlymų…

O jų čia būna tikrai neblogų, pavyzdžiui, „Just Cavalli“ švarkas vietoj 510 kainuoja 77 svarus sterlingų. Tik žinokite, kad šioje vietoje rasti gerų prekių ne taip paprasta ir ne kasdien pasiseka. Būtina apsišarvuoti kantrybe ir skirti tam nemažai laiko. „TK Maxx“ nuolatos stumdosi daugybė žmonių, ypač nemažai – piktų ponių su dideliais vežimais, pilnais arba prekių, arba vaikų. Nedidelėje erdvėje prikišta daug prekių, drabužiai sukabinti be jokios sistemos, viskas sugrūsta, kartais iš poros batų randi tik vieną, o matavimosi kabinos tikrai ne pačios švariausios… Tačiau kai randi prašmatnų „Ralh Lauren“ paltuką už 120 svarų sterlingų, nuovargis kaipmat išgaruoja.

Vida Press
Jei Londone parduotuvių ir jose siūlomų nuolaidų pasirodė per maža, nuvažiuokite į išpardavimo megapolį – Bisterio kaimelį (Bicester Village), esantį Oksfordšyro grafystėje Bisterio pašonėje, maždaug valanda kelio nuo Londono. Šiame kaimelyje prekių apie 130 parduotuvių išpardavimo laikotarpiu galima įsigyti perpus pigiau.

Trumpa atmintinė
Darbo valandos.
Oksfordo gatvėje daugelis parduotuvių (jų čia yra apie 300) dirba nuo 10 iki 18 arba 19 val., ketvirtadieniais – kiek ilgiau (dažniausiai iki 21 val.), o sekmadieniais – 12–18 val. Išpardavimo laikotarpiu – dar ilgiau. Stratfordo rajone esantis prekybos centras „Westfield“ dirba 10–21 val., šeštadieniais – 9–21 val., sekmadieniais – 12–21 val., per išpardavimą – valanda ilgiau. Shepherds Bushe – 10–22 val., sekmadieniais – 12–18 val.
Susisiekimas. Viskas ranka pasiekiama viešuoju miesto transportu: metro, tramvajais, autobusais. Iki Bisterio kaimelio geriausia važiuoti traukiniu (42 minutės iš Londono Marilebono traukinių stoties iki stotelės Bicester North.
Elektroninės parduotuvės. Mano mėgstamiausia elektroninė parduotuvė yra „The Outnet“ (http://www.theoutnet.com), čia prekiaujama dizainerių drabužiais. Knaisiodamasi joje dažniausiai varvinu seilę. Perku retai, nes brangu. Jei gyvenate ar svečiuojatės Londone, pirkinius už 12 svarų sterlingų dar tą pačią dieną jums atveš kaspinėliu surištame maišelyje juodą automobilį vairuojantis ir juodą kostiumą vilkintis vairuotojas.

Parsisiųsti daiktus į Lietuvą kainuos 8,52 svarų sterlingų (per 5, 6 darbo dienas) arba 14,49 svarų sterlingų (per 3, 4 darbo dienas).

Vida Press
Paieškoti firminių prekių dažniausiai užsuku į elektroninę parduotuvę „BrandAlley“ (http://www.brandalley.co.uk/), nes joje – didžiausios nuolaidos. Deja, į Lietuvą „BrandAlley“ prekių nesiunčia. Didžiausias šios elektroninės prekyvietės minusas yra tas, kad prekes ji dažnai pristato ne anksčiau kaip po 21 darbo dienos, o kartais ir visai neatsiunčia (tada grąžina pinigus). Dar viena nebloga elektroninė parduotuvė, kurioje gausu dizainerių drabužių ir daiktų, yra „Cocosa“ (https://www.cocosa.com/). Parsisiųsti prekes į Lietuvą kainuoja nuo 13,95 eurų (per 4–6 dienas). Pačios mėgstamiausios naujų madų besivaikančių pirkėjų elektroninės parduotuvės yra „Asos“ ir „Net-a-Porter“ (http://www.asos.com ir http://www.net-a-porter.com/). Pirmojoje siūlomos gerokai pigesnės prekės jaunesnėms merginoms ir vaikinams, o „Net-a-Poter“ prekiaujama prabangos prekės moterims.

Tradicijos ir naujovės Paryžiuje

Šią žiemą komercinis ritualas, nuo kurio sunkiausia išsisukti, Prancūzijoje oficialiai prasidėjo sausio 8-ąją ir truks penkias savaites. Jau pačią pirmą dieną nuo ankstaus ryto žymių parduotuvių duris užgulė minios mados gerbėjų, skubančių pigiau įsigyti „šimtmečio pirkinį“. Deja, dažniausiai jų svajonės virsta košmaru: kai kurios grūstyje nervingai pagriebtos prekės savo dienas liūdnai baigia spintos kampe. Taigi bandantieji sutaupyti, mano nuomone, išleidžia daugiau.

Paryžiaus universalinė parduotuvė „Les Galeries Lafayette“ turistus žavi prabanga ir nuostabiu stikliniu stogo kupolu
Vida Press
Aš pati labiau mėgstu po Paryžių vaikštinėti ramiai – kad ir apsipirkimo bumui slūgstant, tyrinėti kainas, gaminių kokybę ir išsirinkti tik tai, ko reikia. Prekių vis dar siūloma daug, be to, išpardavimo laikotarpio antroje pusėje jos nukainojamos dar labiau – iki 70 procentų. Aišku, didelės nuolaidos gali būti susijusios ir su apgaule: stengiamasi iškišti sandėlyje užsigulėjusius senų kolekcijų modelius arba specialiai išpardavimo laikotarpiui pagamintus labai prastos kokybės drabužius, todėl labai atidžiai juos apžiūriu, patikrinu etiketes, išsinagrinėju seną ir naują kainas.

Vietiniams iki šiol neprilygstamos yra dar XIX amžiuje Emile'io Zola aprašytos didžiosios Haussmanno bulvaro universalinės parduotuvės. Šios mados šventovės, pasak rašytojo, kėlė begalinį Paryžiaus ponių džiaugsmą. Apsipirkti į vieną tokių – centrą „Les Galeries Lafayette“ – sugužėjusius turistus žavi nuostabus stiklinis stogo kupolas, o neseniai atnaujinta parduotuvė „Le Printemps“ keri rafinuota atmosfera. Tai viena geriausių vietų išpardavimo laikotarpiu, nes aplink gausu kitų prekių ženklų – „Mango“, „Zara“, „H&M“, „Uniqlo“, „United Colors of Benetton“, „Gap“ – parduotuvių.

Dar viena svarbi Paryžiaus arterija – prie Rotušės, arba sostinės savivaldybės (Hôtel de Ville), esanti Rivoli gatvė (Rue de Rivoli) ir rajonas aplink Pompidu šiuolaikinio meno muziejų. Čia kraują varinėja galvas dėl nuolaidų pametę žemų kainų medžiotojai.

Vida Press
Kitoje Senos upės pusėje esančio Sen Žermeno (Saint-Germain) kvartalo Rennes gatvė garsėja daugybe batų parduotuvių, o istorinę art deco stiliaus universalinę parduotuvę „Le Bon Marché“ labai mėgsta Paryžiaus aristokratai ir turtuoliai, trokštantys ramesnės atmosferos.

Aš irgi privengiu mados fanatikų skruzdėlyno. Mėgstu jaukų Marė (Marais) rajoną. Jame esančiuose jaunų stilistų ir vintažiniuose butikuose galima rasti nebrangių, bet įdomių drabužių, aksesuarų. Gaila, kad pasirinkimas čia dėl paskutiniu metu išaugusios vintažinių daiktų mados labai suprastėjo.

Su keliomis draugėmis, kurias žavi garsūs prekių ženklai, mėgstame aplankyti ir prestižines įvairių mados namų parduotuves: Eliziejaus Laukų prospekte – „Louis Vuitton“; Montenio aveniu (Avenue Montaigne) – „Prada“, „Dior“, „Chanel“; Sen Honore priemiesčio gatvėje (Rue Faubourg Saint-Honoré) – „Hermès“. Šias išvykas vadiname nuostabiais grožio ir elegancijos momentais.
Jau keleri metai daugybė Paryžiaus gyventojų, tarp jų ir didžiosios mados aukos, dažnai apsiperka paprastame prekybos centre „Monoprix“. Čia, be maisto prekių, per išpardavimą galima atrasti stilingų drabužių už 5–20 eurų tiek moterims, tiek vyrams, tiek vaikams.

Vis dėlto akivaizdžiausia tendencija yra ta, kad prancūzai nesibaigiančios ekonominės krizės akivaizdoje pakeitė vartojimo įpročius ir vis labiau gręžiasi į elektronines parduotuves, juolab kad prekių jose nuolat siūloma įsigyti pigiau. Išpardavimas šiose prekyvietėse prasideda irgi sausio pradžioje – tada pats metas lįsti į prekių ženklų ir garsių universalinių parduotuvių interneto svetaines. Tokių neturi reta mados pasaulio žaidėja.

Jau keleri metai net didžiosios mados aukos apsipirkti traukia į paprastą prekybos centrą „Monoprix“
Vida Press
Pavyzdžiui, portale Galerieslafayette.com galima rasti madingų prekių ženklų ar jaunų stilistų drabužių, avalynė, rankinių, papuošalų, susipažinti su naujausiomis tendencijomis – asortimentas panašus kaip parduotuvėje. Prekės siunčiamos į daugybę pasaulio šalių, tarp jų – ir į Lietuvą (už 26 eurus per 2 dienas). Man labiausiai patinka 2009-aisiais atsiradęs portalas Videdressing.com: čia mados mėgėjai gali parduoti pabodusį, bet stilingą daiktą ir saugiai įsigyti kitą. Šiuo metu portalo kataloge yra daugiau kaip 8000 prekių ženklų gaminių, jų originalumą garantuoja profesionalių teisininkų ekipa. Tai nepaprastai svarbu, nes klastotės – didžiausias siaubas tiek prisiekusiems mados gerbėjams, tiek mados pramonės kompanijoms. Jei klastotės išvengi, rengtis madingai gali ir visai nebrangiai.

Trumpa atmintinė
Darbo laikas.
Daugelis parduotuvių dirba 10–20 val. Prekybos centrai – iki 21 val.
Susisiekimas. Paryžiaus metro sistema panaši į Londono. O tikrai nepasiklysite medžiodami elektroninėse parduotuvėse.
Elektroninės parduotuvės. Tarp populiariųjų – 2005-aisiais įkurta interneto svetainė www.privateoutlet.com. Ji sulaukė tokios sėkmės, kad netrukus paplito 12-oje Europos šalių: Vokietijoje, Austrijoje, Belgijoje, Olandijoje, Italijoje, Ispanijoje, Anglijoje ir kt. Elektroninė išpardavimo lyderė prekyvietė www.vente-privee.com šiandien turi daugiau nei 11 milijonų narių ir į jos svetainę kas dieną įsirašo per 10 000 naujų klientų.

Svaiginamos sėkmės susilaukė ir elektroninė sendaikčių parduotuvė www.leboncoin.fr. Ją labai mėgsta nebrangių dizaino perliukų medžiotojai. Kartais stilingais retro aksesuarais savo garderobą papildau ir aš. Įdomių skarų, šalikų galima rasti vintažinių daiktų elektroninėje prekyvietėje www.bohemianchic.fr, o ekscentriškų batelių – įvairialypės pasiūlos elektroninėje parduotuvėje www.sarenza.com.

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis