Pavasarinės avalynės tendencijos pagal R.Rimšelienę

Avalynės dizainerė Rūta Rimšelienė pasakoja, koks apavas madingas šį pavasarį ir vasarą. Pasak jos, avalynė šįmet bus ryškiaspalvė, neliks vienos tendencijos diktato. Pirmiausia todėl, kad aiškiai atsiskiria dvi kryptys: elegancijos ir patogumo gerbėjų. Antra vertus, mada neaplenkia ne tik darbo, bet ir laisvalaikio stiliaus.

Pagrindinės kryptys


Atsigręžimas į natūralumą. Tai aktyvaus laisvalaikio tendencija, skirta kelionėms, pažintiniams maršrutams. Jos įkvėpimu tapo Afrikos tautos ir gentys: jų gyvensenos specifika, spalvynas, dekoras. Spalvinė paletė – nuo geltonos, garstyčių, oranžinės spalvų iki raudonos ir bordo. Būdingas grubus siuvinėjimas siūlais ar karoliais, glamžymas, plėšymas, karpymas, skutinėjimo akcentai. Dekorui siūlomos vario ar žalvario detalės. Oda ir įvairios kitos medžiagos lyg nelygiai aliejuojamos, dažomos gamtiniais dažais, oda apdorojama įvairiais būdais. Batų formos: populiariausi sandalai ir eskadrilės.

Eksperimentinis miesto stilius. Į klasikinį pereinantis avangardinis stilius, kuriam įkvėpimo ieškota Niujorko didmiestyje, arba vintažiniai elementai, derinami su šiuolaikinėmis industrinėmis detalėmis. Tai dar vadinama naujuoju baroku. Naudojami klasikinių odų ir modernių medžiagų deriniai. Būdingas daugiaspalviškumas – derinamos daugiau nei trys iš pirmo žvilgsnio nesuderinamos spalvos. Juntama lengva ironija, nes detalių ir spalvų gausa skirta ne vakarui ar ne klubiniam įvaizdžiui, o kasdieniam darbui. Be abejo, viskas rekomenduojama tik tiems, kurie domisi mada. Labai populiarūs aukso akcentai, taip pat puošyba „Swarovski“ kristalais, pusbrangiais akmenimis. Bateliai gausiai puošiami nėriniais.

DELFI / Tomas Vinickas

Romantiškos atostogos. Įkvėpimo šaltinis – savaitgalio atostogos Sen Tropeze. Naujuoju laisvalaikio stiliumi tapo kuklus įvaizdis. Spalvinė gama: šiltos klasikinės rudos spalvos, geltona, medžio, riešutų, mėlyna, ciklamenų, lašišų, turkio, žalsvi atspalviai. Tai gali būti kasdienės užmiesčio ar pajūrio basutės ar bateliai žema arba vidutinio aukščio pakulne. Vyrauja smulkūs dirželiai, kuklūs vario ar aukso akcentai, populiarios medinės pakulnės.

Dizainerės R. Rimšelienės avalynė
Dizainerės R. Rimšelienės avalynė
DELFI / Tomas Vinickas

Sportinis technostilius. Aktyvus gyvenimo būdas tampa mada ir norma, todėl miestų gyventojai sureikšmina sportą ir populiarėja sportinio bei technostiliaus derinys su darbiniu. Madingi spalviniai juodos deriniai su balta, pilka, geltona, mėlyna, ruda. Akcentas – masyvus, dažniausiai spalva išsiskiriantis pilnapadis kulnas. Populiariausi batai – sportiniai bateliai, balerinos, sandalai.

Dizainerės R. Rimšelienės avalynė
Dizainerės R. Rimšelienės avalynė
DELFI / Tomas Vinickas

Pavasario ir vasaros batų spalvos
Šio sezono populiariausios spalvos – turkio, mėlyni atspalviai, geltona ir fuksijų. Santūrumo mėgėjams siūlomi įdegusio kūno atspalviai ir jų deriniai su ryškesnėmis spalvomis, taip pat aukso arba bronzos spalvos, metalizuoti paviršiai, įvairūs aksesuarai.

Kaip išsirinkti patogesnius
Patogumas yra sąlygiškas dalykas: kas vienam patogu, kitam – nelabai. Visuotinai patogiausia laikoma apvalinta bato noselė, ortopediškai patogiausiu laikoma 3–4 cm pakulnė. Pirmiausia reikėtų atkrepti dėmesį į bato dydį, tinkamą konkrečiam kurpaliui pakulnės aukštį, kelties išlenkimą. Geriausia batus matuotis vakarop, kai kojos labiau pavargusios. Su aukštesniais kaip 8 cm kulnais rekomeduojama stovėti ne ilgiau kaip dvi valandas. Paskui reikėtų pasėdėti ar trumpam nusiauti batus. Svarbus ir žmogaus pripratimas: pasak medikų, ilgai nešiojant aukštakulnius atrofuojasi blauzdos raumenys, išryškėja pirštų kauliukai. Tačiau niekas nesiginčys su tuo, kad aukštakulniai pagražina moters laikyseną, todėl grožis dilemą su patogumu dažnai nusveria į savo pusę.

Patogesnė aukštakulnių alternatyva vakarėliui
Ir su pačiais patogiausiais aukštakulniais ilgai stovėti, kaip minėta, nerekomenduojama. O tos, kurioms stinga patirties avėti batus aukšta pakulne, į vakarėlį gali autis kitokius – storesniu arba pilnapadžiu kulnu.

DELFI / Tomas Vinickas

Kokie batai Jūsų pavasario ir vasaros kolekcijoje?
Gegužės pabaigoje planuoju pristatyti rudens ir žiemos kolekciją. O šio pavasario bei vasaros kolekcijoje vyrauja žemakulnės sandalų tipo basutės, spalvoti laiveliai stambiais kulnais, ekstravagantiškos basutės pilnapadžiais spalvotais kulnais.

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis