Norite darbe atrodyti elegantiškai ir puošniai? Patarimai, ko turėtumėte vengti

Nors XXI a. pradžios mados pasaulio raktažodis yra demokratiškumas, tam tikri dalykai šiai tendencijai yra nepavaldūs. Kalbame apie aprangos kodą. Šįkart gilinamės į tai, kas yra smart casual – puošni kasdienė darbo apranga.

Populiariausi straipsniai:
- Jaunystės eliksyras, naikinantis net žilus plaukus
- Po skyrybų - nė dienos be banglentės, kalnų ir jogos
- 10 Feng Shui patarimų, kurie gali būti aktualūs ir Jums
- Atsitiktinis seksas vyrų ir moterų akimis
- Tinginys su varške

Aprangos kodo taisyklės griežtos atrodo iš pirmo žvilgsnio. Iš tikrųjų jos leidžia nemažai interpretuoti ir aiškių ribų neturi. Smart casual verta paisyti einant į neformalų kompanijos vakarą, naujų produktų pristatymo renginį ar neformalų susitikimą su klientais, partneriais, kai norima tiesiog sustiprinti ir palaikyti draugiškus ryšius. Į tokius renginius ir susitikimus dažniausiai vykstama darbo dieną – tiesiai iš darbo.

"Apranga" arch. nuotr.

Pasak „Moters“ mados redaktorės ir Vilniaus dizaino kolegijos dėstytojos Justės Kubilinskaitės, smart casual yra vienas neapibrėžčiausių aprangos kodų, nes žodis casual žymi kasdieniškumą, o smart – kad dera atrodyti elegantiškai, originaliai interpretuoti kasdienę aprangą. Palyginti su panašiomis aplinkybėmis tinkamu business casual (šio aprangos kodo paisoma siekiant sukurti kiek formalesnį įvaizdį), puošnios kasdienės darbo aprangos kodas leidžia atskleisti asmeninį stilių, savitumą.

Svarbu paminėti, kad smart casual atveju (ypač jeigu į renginį skubama po darbo) itin reikšmingos yra mažos detalės – praverčia puošnūs akcentai, kita nei darbe avėta avalynė, ryškesnis makiažas. Nors visada reikėtų atsižvelgti į progą ir aplinką, šis aprangos kodas suteikia laisvės pritaikyti naujausias mados tendencijas, pamėginti madingas detales įlieti į kasdienę aprangą, taip ją papuošti. Griežtų taisyklių nėra, tačiau derėtų vengti savaitgalį tinkamo džinsų ir marškinėlių derinio, pastaruoju metu madingų sportinio stiliaus detalių. Vis dažniau kalbama ir apie sportinių batelių renesansą, jų universalumą XXI amžiuje – esą jie tinka einant ir į ne su menu ar mada susijusius renginius. Vis dėlto smart casual įpareigoja avėti klasikinius aukštakulnius arba vyriško stiliaus suvarstomus batus.

                  

Tiesa, visiškai atsisakyti drabužių iš denimo neverta: tinkamas yra klasikinių tokio audinio kelnių ir šilko palaidinės ar klasikinio švarko, baltų marškinių derinys. Reikėtų atsisakyti nebent šį sezoną populiarių lopytų arba plėšytų džinsų – mat šis drabužis sugriautų elegantiškos, solidžios eilutės įspūdį. Svarbūs ir tinkami aksesuarai, tik – subtilūs. Tinka šilkinis šalikėlis, kokybiška klasikinės formos rankinė, keli kuklūs papuošalai. Kadangi smart casual nėra itin formalus aprangos kodas, perlų ar brangakmenių demonstruoti irgi neverta.

Mados kūrėjo Juozo Statkevičiaus knygoje „Grožio kirtis“ rašoma: „Smart casual įkūnija tai, kas yra madinga, brangu ir lengva, bet ne per daug.“ Taigi siekiant tinkamai apsirengti pagal šį aprangos kodą, labai svarbu neperžengti kasdieniškumo ir formalumo ar kasdienio ir laisvalaikio stilių ribų. Svarbu saikas ir elegancija.

Smart casual

* Saikas ir subtilumas
* Aukso vidurys tarp formalaus ir laisvalaikio stilių
* Galimybė pritaikyti (saikingai!) mados tendencijas
* Kokybė
* Klasikinis siluetas
* Madingos detalės
* Subtilūs aksesuarai

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis