Lietuviškos vasaros garderobas: ką būtina turėti, o į ką net neverta investuoti

Kai galvojame apie vasaros drabužinę, įsivaizduojame trumpas, lengvas sukneles, plazdančio lino sijonus ir plačiakraštes skrybėles. Vis dėlto, lietuviškos vasaros realybė yra kiek kitokia: saulė lepina tikrai ne kasdien, o skėtį pamiršti namie yra taip pat rizikinga, kaip ir planuoti vasaros atostogas prie Baltijos jūros. Taigi, kaip sukurti tokią spintos „kapsulę“, kuri tiktų nenuspėjamam lietuviškam klimatui?

Vasaros sezonui ruošdama spintą stilinga lietuvė turėtų pagalvoti apie ne vieną galimą klimato pokytį. Jei vos atėjus birželio 1-ajai optimistiškai supakuosite ir giliausiame spintos kampe paslėpsite visus šiltus drabužius tam, kad paliktumėte vietos tik palaidinėms bei šortams, greitai aplankys jausmas, jog nėra ką apsirengti arba kils noras spontaniškai įsigyti nereikalingų daiktų, analogiškų jau turimiems, tik laikomiems šaltajam sezonui. Taigi vertėtų atlikti atidžią peržiūrą drabužių, kurių artimiausiu metu tikrai neprireiks ir tų, kurie bus naudingi ir vasarą.

Jei vis dėlto vasaros drabužinę nusprendėte atnaujinti iš pagrindų, laikykitės paprastos taisyklės: daugiausiai investuokite į tarpsezoninius, geros kokybės gaminius. Juos galėsite vilkėti tiek vasarą, tiek pavasarį, ar ankstyvą rudenį. O štai į ryškiaspalvius, netradicinių kirpimų, sezono tendencijas atspindinčius drabužius žiūrėkite kaip į detales, kurios, vilkimos su jau turimais, kokybiškais gaminiais sudarys modernius, stilingus derinius. Kadangi tai – tik detalės, joms įsigyti skirkite gerokai mažesnę pinigų sumą, juk labai galimas daiktas, kad kitą vasarą į daugelį jų net nenorėsite pažiūrėti. Harmoningas balansas tarp šių dviejų tipų drabužių ir yra pagrindinis siekis, formuojant vasaros sezono drabužinę.

Nepasiklysti ir neperpildyti spintos nereikalingais daiktais padės kruopštus planavimas. Lietuviškai vasarai pritaikytoje spintoje turėtų būti visų keturių sezonų drabužių: čia prireiks ir bikinio, ir lengvo paltuko, ir marškinėlių, ir suknelės, ir megztuko... Kadangi orai keičiasi dažnai, ypač pravers drabužiai, kurie yra lengvai sluoksniuojami, pavyzdžiui, laisvai krentantis švarkas, kurį priderinsite tiek vėsesnį vakarą, užsimetusi ant pečių, tiek lietingą dieną, vilkėdama ant plonos palaidinės ilgomis rankovėmis.

Štai kaip atrodo 10-ies dalių lietuviškai vasarai pritaikyta drabužinė:

BALTI MEDVILNINIAI MARŠKINĖLIAI

Nors balti marškinėliai trumpomis rankovėmis dažniausiai priskiriami paprasčiausioms garderobo detalėms, iš tiesų būtent tai yra drabužis į kurį verta investuoti. Kokybiško audinio, tobulai tinkančius marškinėlius sunku rasti, o radus būtina branginti. Tinkamai prižiūrimi, jie tarnaus ilgą laiką ir, neabejotinai, bus dažnai vilkimi.

„The Row”, net-a-porter nuotr.

MIDI ILGIO SIJONAS

Vidutinio ilgio sijonas yra amžina klasika, lengvai derinama ir tinkanti daugeliu progų. Vasarą rinkitės lengvai krentantį, raštuotą arba vienspalvį, įdomios faktūros sijoną. Jis taps įvaizdžio ašimi, derės tiek prie medvilnės marškinėlių, tiek prie įdomios palaidinės ar netgi marškinių stiliaus suknelės.


„H&M”, gamintojo nuotr.

PLONAS MEGZTUKAS

Tai gali būti vyriško stiliaus, plonytis kašmyro megztinis V formos iškirpte, ar prigludęs megztukas, bet kokiu atveju jis bus nepakeičiamas vėsiais vakarais, atostogaujant prie jūros, ar keliaujant lėktuvu. Neutrali spalva jam suteiks universalumo, ryški ir vasariška – žaismingumo.


„Theory”, net-a-porter nuotr.

ŠVIESŪS, VINTAŽINIO STILIAUS DŽINSAI

Kaip gi be džinsų! Madingiausi šį sezoną – vintažiniai ar bent jau kuriantys tokių įspūdį. Ieškokite modelio, labiau linkstančio prie klasikos, nei prie ekstremaliai madingo varianto, tokiu atveju jis derės prie visų jūsų spintoje turimų garderobo detalių ir ilgai nenusibos. Itin vasariški bus kiulotų stiliaus džinsai arba tokie, kurie atrodo lyg būtų bet kaip, namų sąlygomis patrumpinti – nelygia, apspurusia apačia.


„H&M”, gamintojo nuotr.

PALAIDINĖ ĮDOMIOMIS RANKOVĖMIS

Vasaros tendencija, be kurios neapsieis nei viena stilinga moteris. Modelį, kaip ir rankovių išskirtinumo lygį, rinkitės pati, madingos yra pačios įvairiausios palaidinės: su pūstomis, įdomiai aprištomis ar dekoruotomis, iškarpytomis rankovėmis... Tokio stiliaus palaidinę priderinsite tiek darbe, šalia klasikinių drabužių, tiek laisvalaikiu.


„Topshop”, gamintojo nuotr.

IŠTISINIS MAUDYMOSI KOSTIUMĖLIS

2017-ųjų vasara yra skirta ištisiniams maudymosi kostiumėliams. Pamirškite įvairius įmantrius iškarpymus ar novatoriškus audinius, ne toks atviras, subtiliai gundantis retro stiliaus maudymosi drabužis dabar madingiausias. Be to, jis labai universalus – tokį maudymosi kostiumėlį galėsite vilkėti ir už paplūdimio ribų, tiesiog priderinkite jį prie trumpintų džinsų ar vidutinio ilgio sijono.


„Lisa Marie Fernandez”, net-a-porter nuotr.

MARŠKINIŲ STILIAUS SUKNELĖ

Marškinių stiliaus suknelė yra amžina klasika, per daug universali ir per daug patogi, kad kažkada taptų nebemadinga. Rinkitės baltos, žydros ar smėlinės spalvos marškinius – pastelinės spalvos atrodys lengvai ir vasariškai. Šį drabužį pritaikysite bet kokiam orui – karštą dieną atraitosite rankoves, vėsią – ant pečių užsimesite laisvai krentantį švarką. Marškinių suknelė puikiai atrodys vilkima ant džinsų, o užsinorėjusi sukišite ją po sijonu. Tiesiog nepakeičiamas drabužis!


„Tome”, net-a-porter nuotr.

LAISVAI KRENTANTIS, PLONAS KELNIŲ KOSTIUMAS

Vienu šūviu nušausite net ne du, bet tris zuikius – galėsite vilkėti vien tik švarką, tik kelnes arba visą komplektą kartu. Atsižvelgdama į savo figūrą, rinkitės vyriško stiliaus, laisvai krentantį kostiumą arba prigludusias kelnes ir ilgą, liemenuotą švarką. Nors kelnių kostiumas dabar išgyvena savo momentą, tai klasikinis drabužis, kurį dėvėsite ilgą laiką.


„Zara”, gamintojo nuotr.

ŠILKINĖ SUKNELĖ

Minimalistinio dizaino šilko ar satino suknelė išgelbės, kai norėsite pasipuošti, tačiau neatrodyti lyg per daug stengiatės. Vėsų vakarą ant viršaus apsivilkite vyriško stiliaus megztuką – šilkas su mezginiu sukurs subtilų kontrastą.



„Maggie Marilyn”, net-a-porter nuotr.

SUSIAUČIAMAS LIETPALTIS

Lietuviška vasara yra neįmanoma be lauko drabužio. Susiaučiamas lietpaltis turbūt būtų pats elegantiškiausias pasirinkimas. Jis bet kuriam deriniui suteiks rafinuotumo, tiks tiek prie džinsų, tiek vakare, prie puošnios suknelės. Madingiausias šį sezoną – rusvai žalsvas (chaki spalvos) lietpaltis, tačiau niekada nesuklysite pasirinkusi klasikinį smėlinį, juodą ar baltą variantą.


„Isabel Marant”, net-a-porter nuotr.

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis