Lady Gagai tai tikrai patiktų!

Jaunieji lietuvių drabužių dizaineriai nestokoja fantazijos.

Šių dienų skaitomiausi straipsniai:
- Kalėdinių dovanų gidas: kaip save palepina žinomos moterys?
- Kauno stilistai pristatė proginių šukuosenų šou
- 8 kasdienės taisyklės norint išvengti sezoninių ligų
- Astrologė pataria: nepraleiskite progos, kita gali negreit pasitaikyti
- Marinuota silkė suomiškai

Viena iš jaunųjų talentų konkurso „Mados injekcija“ finalininkių Lina Elmentaitė sukūrė veidrodinio atspindžio sukneles, kurios būtų sužavėjusios pačią Lady Gagą. Manekenes dizainerė apavė įmantriais batais kosminio aukščio pakulne – šie ekstravagantiškai atlikėjai taip pat būtų patikę.

Modelis iš Linos Elmentaitės kolekcijos
DELFI / Mindaugas Ažušilis
Modelis iš Linos Elmentaitės kolekcijos
DELFI / Mindaugas Ažušilis
Modelis iš Linos Elmentaitės kolekcijos
DELFI / Mindaugas Ažušilis

Kai ką galėtume pritaikyti ir sau. Apibendrinus matytas kolekcijas, galima daryti tokias išvadas. 

Futuristiniai motyvai vis dar populiarūs. Ir, panašu, tokie dar išliks: ne vienas kūrėjas savo kolekcijoms naudojo blizgų audinį, tviskančias detales, Lady Gagos stiliaus elementus.

Ką galima pritaikyti sau? Bent vieną blizgią detalę (ar net visą drabužį) šventėms. Ar įsivaizduojate savo mylimąjį vilkintį tokias tampres? Be reikalo raukote nosį – šis modelis tapo reprezentaciniu, o ši kolekcija – viena iš konkurso favoričių, pelniusi bene daugiausia ovacijų.

Modelis iš Liucijos Kvašytės kolekcijos
DELFI / Mindaugas Ažušilis

Modelis iš Liucijos Kvašytės kolekcijos
DELFI / Mindaugas Ažušilis

Jauniesiems kūrėjams aktuali karo tema. Ne vieno dizainerio kolekcijoje netrūko šią tematiką padedančių plėtoti militaristinių motyvų, tamsių spalvų, pilko trikotažo, diržų, net (žinoma, muliažinių) ginklų.

Modeliai iš Jurgitos Žaromskytės kolekcijos
Moteris.lt montažas (DELFI, M. Ažušilio nuotr.)

Ką galima pritaikyti sau? Trikotažo drabužiai (minimalistinio stiliaus, išgrynintų siluetų kelnės pažemintu klynu, bluzonai, palaidinės), patogi sportinio stiliaus avalynė, perregimo plastiko ar kitos medžiagos rankinės ir kuprinės, kuprinės apskritai.

Modeliai iš dizainerių dueto „Boom“, Monikos Pranckaitytės kolekcijų
Moteris.lt montažas (DELFI, M. Ažušilio nuotr.)

Spintose ir dizainerių kolekcijose karaliauja destruktyvizmas. Drabužiai minimalistiniai ir dekonstruoti – pilna nutįsusių, tarsi ne ten, ne taip prisiūtų detalių, asimetrijos, nelogiškumo. Tokius drabužius mes linkę vadinti „įdomiais“. Viena tokių kolekcijų pateko ir į „Mados infekcijos“ finalą.

Ką galima pritaikyti sau? Turėkite bent vieną „nelogišką“ drabužį. Derindami jį su „normaliais“, išgausite netikėtą, tačiau stulbinamą efektą.

Modeliai iš dizainerių dueto „Boom“, Darios Babaevos ir Marinos Butenko kolekcijų
Moteris.lt montažas (DELFI, M. Ažušilio nuotr.)
Modeliai iš Rufinos Lagutinos, Liucijos Kvašytės kolekcijų
Moteris.lt montažas (DELFI, M. Ažušilio ir K. Čachovskio nuotr.)
Organizatorių nuotr. (T.Stuko)

Į mados areną žengia ilgaamžiai sintetiniai audiniai. Ypač pasataruoju metu populiarus neoprenas (verta prisiminti kad ir dizainerio Alexanderio Wango drabužių tinklui „H&M“ kurtą kolekciją). Šio audinio drabužių nemažai matėme ir ant „Mados infekcijos“ podiumo.

Modelis iš Janinos Zibirevos kolekcijos
DELFI / Mindaugas Ažušilis

Ką galima pritaikyti sau? Neperšlampamas, tvirtos tekstūros audinys ne tik ant bangos, jis praktiškai sunkiai sudėvimas, tad verta turėti vieną tokį ilgaamžį drabužį. O jei dar tokios spalvos, kaip rusaitės Rufinos Lagutinos! Tiesa, jie turi tvirtą formą (ypač jei dar maišomas su elastanu), tarsi įrėmina figūrą.

Modeliai iš Janinos Zibirevos, Anjos Yelizarvyevos, Ingos Galinytės kolekcijų
Moteris.lt montažas (DELFI, M. Ažušilio nuotr.)

Kelintą sezoną (o šį – ypač) madingi apvalinti, nuolaidūs pečiai. Dauguma kūrėjų savo kolekcijose rinkosi būtent tokius.

Ką galima pritaikyti sau? Tokie unisex stiliaus drabužiai universalūs, jie neišryškina pečių linijos. Bluzonas ar megztukas nuolaidžiais pečiais tinka praktiškai prie bet kokių drabužių.

Šūkiai ir lozungai, regis, madingi visada. Tačiau pastaruoju metu deklaratyvi mada ypač aktuali. Filmas „Amžinai stilingos“ tik dar labiau pakurstė madai neabejingą visuomenės dalį ne tik lavinti stilių, bet ir požiūrį (turbūt greit folkloru taps sparčiai lyg rudeninis virusas plintantis posakis „Nežinau, kiek man dar liko, todėl nebeperku žalių bananų“), todėl įvairūs šūkiai, iškalbingi piešiniai ir užrašai dabar siaučia ne tik ant podiumų, bet ir gatvėse. Filmas įkvėpė ir dizainerę Janiną Zibirevą. Ši mergina ant podiumo išleido filmo „Amžinai stilingos“ stiliaus manekenes – ryškias, spalvingas, besišypsančias, rankose šios laikė plakatus su įvairiais šūkiais: „Būk savimi“, „Būk unikalus“, „Tikėk savimi“, „Atverk savo širdį“, „Priimk kitokius“, „Išlįsk iš pilko kiauto“, „Parodyk save pasauliui“ ir t. t.

Organizatorių nuotr. (T.Stuko)

O būtumėte girdėję, kokių ovacijų sulaukė dizainerių dueto Linos Audzevičiūtės ir Ingos Liutkienės kolekcija iš trikotažo ir veltinio su „skambiais“ užrašais ir piešiniais! 

Organizatorių nuotr. (T.Stuko)

Ką galima pritaikyti sau? Išlįskite iš pilko kiauto ir papuoškite mėgstamą drabužį kokiu nors jums patinkančiu ir jūsų esybę bei stiliaus esmę nusakančiu posakiu. Nesunkiai tokių drabužių rasite ir parduotuvėse.

Organizatorių nuotr. (T.Stuko)

Derinti nesuderinama, mix and match – ši taisyklė ir toliau galioja formuojant garderobą. Prie vestuvinės suknelės galima priderinti ir rankinę iš drobinio maišo, su kaliniais dėvėti kepurę iš bulvių maišams skirto audinio... 

Ką galima pritaikyti sau? Išlaisvinkite fantaziją, derinkite skirtingas faktūras, kaip tai padarė dizainerių duetas iš Vokietijos. Tikras mados BOOM!

Daugiau jaunųjų dizainerių kolekcijų drabužių – moteris.lt fotogalerijoje.

Iš viso konkurso „Mados injekcija“ finale buvo prisatyta 15 kolekcijų. Jaunieji kūrėjai iš Lietuvos, Rusijos, Estijos bei Vokietijos komisijai (joje – dizainerė ir festivalio „Mados infekcija“ idėjinė vadė Sandra Straukaitė, dizaineriaiKristina Kruopienytė, Egidijus Sidaras, stilistė Karina Leontjeva ir žurnalistė Jurga Jurkevičienė) pristatė po 5 modelius iš būsimų kolekcijų.

Į finalą buvo atrinkti 5 jaunieji talentai: dizainerių duetas „Boom“ (Jing Jing Qui ir Robinas Rau) iš Vokietijos, Liucija Kvašytė, Daria Babaeva ir Marina Butenko (Rusija), Monika Pranckaitytė ir Lina Elmentaitė. Specialų „Mados akademijos“ prizą pelnė kūrėja Liucija Kvašytė. Jie pristatys pilnaskolekcijas kitais metais (kovo 27–28 d.) vyksiančioje „Mados infekcijoje“.

Organizatorių nuotr. (T.Stuko)

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis