Kokie papuošalai labiausiai tinka lietuvėms?

Pokalbis su išskirtinių papuošalų „Marco Bicego“ atstovu Cristiano Benvenuti – apie tikrąjį auksą, papuošalų madas ir tradicijas bei besikeičiančias dėvėjimo tendencijas.

Populiariausi naujausi tekstai:
- Elizabeth Taylor ir jos 7 vyrai, ją mylėję ir talžę iki moteris persileido
- Horoskopas gruodžio 10-17: metas priimti sprendimus
- Stebuklinga sriubos dieta: per dvi savaites - iki 10 kg
- Kaip pasirūpinti šventiniu įvaizdžiu, kai iki jų liko 2 savaitės + KONKURSAS
- Kaip paruošti cannelloni (įdarytus itališkus makaronus)

Prabangios italų juvelyrikos prekių ženklo „Marco Bicego“ pardavimų vadovas Cristiano Benvenuti papuošalų versle sukasi iš viso jau septyniolika metų, tad apie šią sritį žino daugiau negu bet kas kitas. Iš pradžių kalbamės apie kompanijos istoriją, jos įkūrėją poną Giuseppe, kurį italai švelniai vadina Bepi. 1958 metais įsteigtą šeimos verslą 1999-aisiais perėmė pono Giuseppe’s sūnus Marco Bicego (48 m.), šis kompaniją pavadino „Marco Bicego“ ir per penkiolika metų sukūrė išskirtinį ženklą, kurio papuošalus noriai dėvi garsenybės – politikės ir visuomenininkės Hilary ir Chelsea Clinton, aktorė Cameron Diaz, dainininkė Kylie Minogue, medijų magnatė Oprah Winfrey, aktorės Brooke Shields, Kate Hudson, Kate Olsen, verslo ledi Sheryl Sandberg ar Billo Gateso žmona Melinda.

Italai garsėja meile saulei ir auksui. Ar tokia ir prekių ženklo „Marco Bicego“ juvelyrika? Daug aukso ir akis spiginančių deimantų?

Iš tiesų, visi papuošalai kuriami tik iš 18 karatų aukso. Tai tradicinis, tikrasis, auksas. O Italijoje tradicijos labai svarbios. Kitokio aukso italai, galima sakyti, nepripažįsta. Nors kolekcijose naudojame trijų rūšių auksą (geltonąjį, baltąjį, raudonąjį), 80 procentų dirbinių yra iš geltonojo. Be to, toks nuostabiai atrodo išgraviruotas specialia mūsų technologija. Yra ir deimantų, tas tiesa (juokiasi).

18 karatų aukso papuošalai graviruojami senovine technologija
L. Masio nuotr.

Kai sakoma „pagaminta Italijoje“, dažniausiai turima omenyje nepriekaištinga kokybė. Kuo išskirtiniai šios kompanijos papuošalai?

Jie ne tik sukurti ir pagaminti Italijoje, bet dar ir Trissino (juokiasi). Šis regionas garsėja Renesanso epochos architektūra, išskirtiniais vynais, puikiu maistu (kaip ir visa Italija apskritai) ir, žinoma, juvelyrika. „Marco Bicego“ kiekviena papuošalų detalė gaminama Italijoje, ir viskas – tik šimtaprocentinis rankų darbas. Be to, visa įmonės veikla sutelkta po vienu stogu, vienoje įmonėje, viename pastate Trissino miestelyje netoli Veronos ir Venecijos. Šiais laikais taip daro nedaugelis. Pernelyg didelė prabanga turėti savo fabriką. Esame kaip viena didelė šeima, iš viso kompanijoje šiuo metu dirba apie 80 žmonių. Kompanijoje daug jaunų žmonių, puikiai išmanančių savo darbą, tikrų meistrų – tai mums labai svarbu. Tarp darbuotojų yra keletas tokių, kurių tėvai dirbo su Marco tėvu Giuseppe.

Kaip apibūdintumėte šio prekių ženklo juvelyriką? Kokie tai papuošalai?
Marco netgi įmonės pastatą prieš septynerius metus atnaujino atsižvelgdamas į kompanijos koncepciją – papuošalai turi būti nepavaldūs laikui, tačiau kartu modernūs ir šiuolaikiški. Tokia yra ir mūsų kuriama juvelyrika. „Marco Bicego“ viena iš nedaugelio kompanijų, kurios meistrai papuošalus apdirba naudodami senus bulino įrankius, žinomus dar nuo Viduramžių. Marco juos prikėlė antram gyvenimui XXI amžiuje. Kiekviena detalė išgraviruojama rankomis, kiekvienas papuošalas vis kitoks ir unikalus – neįmanoma pagaminti antro tokio paties. Antras būdingas bruožas yra suvytos grandinėlės, panašios į bangas (jos vejamos specialia technologija, kurią išrado Marco tėvas) ir įvairiaspalviai brangieji bei pusbrangiai akmenys – ametistai, topazai, turmalinai, deimantai. Naudojame tik natūralius akmenis.

„Marco Bicego“ kartos: kompanijos įkūrėjas Giuseppe, dabartinis vadovas Marco ir jaunėlis Giulio, kuris kada nors galbūt perims šeimos verslą
„Marco Bicego“ archyvo nuotr.

Papasakokite apie kompanijos sielą Marco Bicego. 

Jis ne tik įmonės vadovas, bet ir kūrinių dizaineris. Visi sumanymai pirmiausia kyla jo galvoje. Jis dar turi du tris pagalbininkus, kurie piešia eskizus pagal jo idėjas, perkelia juos į kompiuterį ir panašiai. Labiausiai Marco įkvepia gamta, jos tobulas netobulumas. Jis – aistringas keliautojas, labai mėgsta keliauti po pasaulį ir ieškoti vis naujų akmenų savo kolekcijoms.
Marco natūraliai sekė tėvo pėdomis, nes užaugo tarp papuošalų. Būdamas vaikas, su tėvu laiką leisdavo fabrike. Tik baigęs mokyklą, įmonėje pradėjo dirbti nuo mažiausio laiptelio, pats gamino papuošalus. Jis visada žinojo, kokią įsivaizduoja įmonę, kokia ji turėtų būti. Kai perėmė kompaniją iš tėvo, galimas sakyti, viską pradėjo nuo nulio ir per penkiolika metų pakeitė kompaniją, įtvirtino ją Amerikoje.

Ar amerikiečių ir europiečių skonis kalbant apie papuošalus skiriasi?

Taip. Amerikoje turime 450 parduotuvių, Europoje – keliskart mažiau. Amerikietės mėgsta puoštis, jos drąsesnės, atviresnės. Jei vėrinys patiko, jos nedvejoja ir iškart perka. Europietės subtilesnės, atsargesnės, pirkdamos papuošalą apgalvoja, prie ko jis derės, ar gali jį sau leisti.

Unikalūs rankų darbo „Marco Bicego“ papuošalai
L. Masio nuotr.
Unikalūs rankų darbo „Marco Bicego“ papuošalai
L. Masio nuotr.
Unikalūs rankų darbo „Marco Bicego“ papuošalai
L. Masio nuotr.
Unikalūs rankų darbo „Marco Bicego“ papuošalai
L. Masio nuotr.
Unikalūs rankų darbo „Marco Bicego“ papuošalai
L. Masio nuotr.
Unikalūs rankų darbo „Marco Bicego“ papuošalai
L. Masio nuotr.

Italams būdinga ilgus metus puoselėti šeimos verslą, neretai jame dirba ištisos kartos. Ar Marco gali tikėtis to paties?

Marco turi dvi dukras – Caroliną ir Benedettą bei sūnų Giulio, tad tikimės, jog ir trečia karta darbuosis kompanijoje (šypsosi). Su žmona ir trimis vaikais Marco gyvena visai netoli kompanijos būstinės.

Ar tikite, kad juvelyriniai papuošalai daro moteris laimingas?

Juvelyriniai papuošalai suteikia stiprių emocijų. Kai perki ar dovanoji papuošalą, perduodi ir emociją, kurią papuošalą gavęs žmogus visada prisimins, vos pažvelgęs į tą papuošalą. Į emocijas, prisiminus gera ir verta investuoti, esu tuo įsitikinęs daugiau negu šimtu procentų. O „Marco Bicego“ įsigyti apsimoka dar ir dėl to, kad šie papuošalai tinka dėvėti kasdien, tai kasdienės prabangos ženklas.

Vadinasi, deimantais puoštis tinka ir dieną, nebūtina jų segėti tik vakare, kaip įprasta manyti?

Laikai keičiasi, keičiasi ir papuošalų dėvėjimo taisyklės bei įpročiai. Papuošalus tinka dėvėti tada, kada jaučiate, kad juos tinka dėvėti, kada esate atitinkamai nusiteikusi. Bet kada, kada tik yra tinkama nuotaika! Svarbiausia – mėgautis tiek papuošalu, tiek pačia akimirka. Prisiminkime, kad Egipte žmonės puošėsi prabangiais papuošalais visą laiką.

Kiek jums svarbios papuošalų tendencijos? Kokie mados vėjai šiuo metu siaučia juvelyrikoje?

Aklai nesivaikome tendencijų, labiau stengiamės patys jas kurti. Kaip jau minėjau, mums svarbesnės tradicijos. Į tendencijas žiūrime kitaip. Sezoniškumas mums irgi nėra svarbus. Per dvejus metus išleidžiame vieną naują kolekciją. Iki šiol aktualūs prieš penkiolika ar dar daugiau metų sukurti papuošalai. Tai kuria įmonės pamatą, tradicijas, ne vienadieniai ultramadingi papuošalai. Kalbant apie tendencijas, labai aktualios grandinės, jau nebe pirmą sezoną, keičiasi tik jų ilgis. Tai turbūt ir viena iš nedaugelio tendencijų, į kurią atsižvelgiame.

Dabar, regis, madinga juvelyriniais dirbiniais dabinti vyrus. Ar nežadate pradėti kurti papuošalų vyrams?

Esame sukūrę nedidelę kolekciją vyrams. Marco vis ketina grįžti prie šios idėjos. Reikia pripažinti, kad tai nišinė šaka. Italai, ispanai mėgsta puoštis papuošalais, bent jau segi apyrankę ar nešioja kokį pakabuką. Bijau, kad kitose šalyse vyrai nėra tokie drąsūs (juokiasi).

Meistras gyvai pademonstravo, kaip bulino įrankiu apdirbami papuošalai. „Jam čia tarsi atostogos!“ – tikina C. Benvenuti
L. Masio nuotr.
Vieną papuošalą išgraviruoti užtrunka aštuonias ir daugiau valandų
L. Masio nuotr.

Esate pardavimų vadovas, taigi turbūt galite pasakyti, kurie „Marco Bicego“ papuošalai yra patys populiariausi?

Visi bulino įrankiais graviruoti auksiniai papuošalai, labai sėkminga „Goa“ kolekcija su deimantais ir Marakešo įkvėptos pintos grandinėlės.

O kurie papuošalai labiausiai patinka Marco?

Na, labai dažnai mėgstamiausia būna paskiausiai sukurta kolekcija (juokiasi). O jeigu rimtai, jam labai patinka Marakešo tema ir šios šalies įkvėpti papuošalai. Galbūt todėl, kad jo tėvas kūrė būtent tokius.

Bepigu įžymybėms arba įdegusioms italėms dėvėti auksinius papuošalus – joms, regis, viskas tinka. O štai kaip mums, šiaurietėms, turinčioms blyškią odą...

Papuošalai tinka visoms moterims be išimties! Lietuvėms neapsakomai tiktų spalvoti akmenys. Pamėginkite įsisegti auskarus iš Murano stiklo, su ametistais ar turmalinais – pamatysite, kaip neatpažįstamai pasikeis veidas, taps daug gyvesnis, šviesesnis. „Goa“ papuošalai su deimantais pakankamai klasikiniai, tačiau kartu ir modernūs. Jums taip pat turėtų patikti... Su papuošalais panašiai kaip su suknelėmis: kartais norisi vilkėti kuklią juodą, o kartais norisi ryškios, iššaukiančios.

Italų ambasadoriaus Lietuvoje žmona Letizia savo asmeninėje kolekcijoje turi ne vieną „Marco Bicego“ papuošalą, tarp jų ir apyrankę, kuria pasipuošė pristatymo vakarą
L. Masio nuotr.

Manote, kad nereikia papuošalų derinti prie drabužių? Jie gali gyventi sau?

Taip, visiškai. Visuomet moterims siūlau derinti nesuderinama, brangų – su pigiu, ryškų – su ne tokiu ryškiu, nederinti auskarų su kaklo papuošalu. Derinant skirtingus stilius sukuriamas unikalus stilius, tai leidžia papuošalams vis naujai „skambėti“.

Ir pabaigai. Kaip toks garbus prestižinis papuošalų prekių ženklas atsigręžė ir į mūsų šalį?

„Marco Bicego“ džiaugiasi įžengusi į Lietuvos rinką su oficialiu partneriu – kompanija „Fabra Ars“. Galerijoje „Fabra Ars“ „Marco Bicego“ juvelyrika pristatoma kartu su pasaulinio masto juvelyrikos meistrais – „H. Stern“ ir „Carrera y Carrera“. Mums didžiulė garbė būti tarp šių juvelyrikos kompanijų. Siūlome ir portalo moteris.lt skaitytojams įvertinti šią kaimynystę galerijoje „Fabra Ars“, Didžioji g. 20, Vilniuje.

Moteris.lt fotogalerijoje – akimirkos iš „Marco Bicego“ papuošalų pristatymo Vilniuje.


Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis