Kas pakeis legendinį Giorgio Armani ir kitus italų mados grandus

Niekada anksčiau mados užkulisiuose neteko girdėti termino „vivaio“ – (it. atžalynas). Man jis susijęs su kažkuo žaliu, ekologišku, gyvu. Pasirodo, „vivaio“ kuo puikiausiai gali būti naudojamas madoje ir ypač vienetinių drabužių.

Įvertindama jau dešimtą kartą Romos aukštosios mados savaitės metu rengiamo tarptautinio jaunųjų talentų konkurso „Who Is On Next“ kolekcijas jį ne kartą pavartojo „Vogue Italia“ vyriausioji redaktorė Franca Sozzani. Ji visiškai pagrįstai džiaugėsi nauja vienetinės mados kūrėjų karta, kuri nė kiek nesutrinka su savo modeliais atsidurūsi ant to paties podiumo kartu su „alta moda“ legendomis.

Kiekvieną vakarą Santo Spirito in Sassia vienuolyno mados takelyje nepraleidžiu progos pasižvalgyti į brangių suknių spindesį – jas rodo jau patyrę, karjeros aukštumas pasiekę aukštosios mados stilistai. Esu tikra, kad niekur kitur, nebent Paryžiaus „Haute Couture“ savaitėje tokios prabangos nepamatysi. Tačiau aukštoji mada – ne vien brangakmenių spindesys. Tai ir idėjos, drąsa, fantazija. Ir visi, kurie jos turi ir gali ją perteikti audinyje, turi teisę dalyvauti Romos aukštosios mados savaitėje.

„Vogue Italia” vyriausioji redaktorė Franca Sozzani, AOP nuotr.

Dienos metu man ne mažiau įdomu stebėti jaunų aukštosios mados kūrėjų darbus. Sunku patikėti, kad aukštoji mada gali būti puikiausiai pritaikoma kasdienybėje – jaunatviškuose, sportiškuose modeliuose ir formaliuose, skirtuose biurui, gatvei. Tiesiog tai originalus vienetinis apavas, plonas trikotažas, rankų darbo tapyba ant plono šilko, kvapą gniaužiantys aksesuarai, kuriems igyvendinti autorius paaukojo mėnesių mėnesius. Visus šiuos fantazijos stebuklus aukštosios mados savaitėje rodo „vivaio“ – itališkas ir užsienio „alta moda“ atžalynas.

„Vogue Italia” vyriausioji redaktorė Franca Sozzani, AOP nuotr.

Jaunųjų talentų darbus vertino komisija, kurios sudėtyje šįmet – „Milano Nacionalinių Mados namų viceprezidentas Beppe Modenesi ir „National Herald Tribune“ mados apžvalgininkė Suzy Menkes. Pastaroji atvyko pasiramsčiuodama lazdele, amžius yra amžius, tačiau jos autoritetas madoje – nediskutuojamas. Jie stebėjo jaunųjų darbus, vertino, o „Vogue Italia“ mados redaktorė maloniai sutiko moteris.lt skaitytojoms pakomentuoti vertinimo kriterijus.

Suzy Menkes, AOP nuotr.

J. Jurkvičienė: Jaunieji dizaineriai investavo nemažai laiko ir pinigų į šias kolekcijas. Ar bus kažkoks grįžtamasis paskatinimas, gal konkurso nugalėtojai bus įvertinti ir piniginėmis premijomis? 

„Vogue Italia“: Ne, talentai vertinami tik simboliškai, bet iš dalies tai yra svarbiau, negu pinigai. Kūrėjai pasirodo ant aukštosios mados podiumo, tuo išgarsindami savo vardą, o mes jiems vėliau suteiksime galimybę rinktis Milaną arba Romą, padėsime atrasti mados namus, kuriems jie galės vadovauti kaip meno vadovai. Svarbiausia, kad jaunas, veiklą pradėjęs žmogus, nesustotų neprarastų ambicijų ir gebėjimo dirbti. O šiais laikais užsitikrinti prestižinę darbo vietą nėra taip mažai. Mes suteikiame tokią galimybę.

J.J.: Kokie svarbiausi Romos aukštosios mados savaitės komisijos kolekcijų vertinimo kriterijai? Atsakymas į pateiktą sezono temą, įgyvendinimas audinyje, medžiagos prabanga, o gal aksesuarų originalumas?

„Vogue Italia“: Šįkart visi dalyviai teisingai ir originaliai atsakė į temą. Kiekvienas išreiškė drabužiu savo identitetą. Šįmet labiausiai kreipėme dėmesį į atlikimo kokybę.

„Vogue Italia” vyriausioji redaktorė Franca Sozzani, asmeninio archyv. nuotr.

J.J.: Iš tiesų, laureato Salvatore Picione siūlių švarumas – stulbinantis. Ant podiumo prožektorių šviesoje tai ypač gerai matoma…

„Vogue Italia“: Taip, tai labai svarbus dalykas. Jaunieji mados talentai privalo pratintis ne tik tobulai išreikšti idėjas, mokėti pasirinkti audinį, bet ir preciziškai atlikti techninį darbą.

J.J.: Italijos mada akivaizdžiai sensta, tiek aukštoji mada, tiek ir prêt–a–porter. Ar po to, kai ant podiumo nebeliks legendinių Italijos meistrų, tokių kaip Giorgio Armani arba Raffaella Curiel, Italijos mada dar vis galės konkuruoti su Paryžiumi?

„Vogue Italia“: Jūs, pastebėjau, šalia podiumo dirbate jau visą amžinybę. Todėl tai, ką matėte šiandien jaunųjų kūrėjų kolekcijose, turėjo nepalikti abejonių – turime naują potencijos pilną jaunąją kartą.

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis