Ką vilki moteris, kuri yra apsėsta Paryžiaus? (FOTO, VIDEO)

Vaidas Macas yra menininkas, kurio kūrybinis talentas neapsiriboja viena sritimi. Ne tik madą, bet ir keramiką, juvelyriką bei eiles kuriantis vyras fotostudijoje pristatė naujausią savo projektą „Paryžiaus obsesija“ (pranc. „Le Obsession de Paris“).

Itin kruopščiai ne tik į kūrybos procesą, bet ir į kūrinių fotografavimą žiūrintis V. Macas mados fotosesiją pavertė ypatinga patirtimi tiek modeliui Beatai Molytei, tiek kūrybinei komandai bei fotosesiją stebėti pakviestiems mados žurnalistams. Prieš tai apie amžinąją Paryžiaus trauką visiems pasakojo mados istorikas dr. Eugenijus Skerstonas, proceso metu inspiracines paties V. Maco kurtas eiles prancūzų kalba gyvai skaitė aktorė Karolina Masiulytė-Paliulis, kuriai akomponavo gyvai atliekama lyriška muzika.

Vaido Maco projekto „Paryžiaus obsesija“ akimirkos
Vaido Maco projekto „Paryžiaus obsesija“ akimirkos
Jurgita Kunigiškytė

Prieš objektyvą pozavusi garsi šokėja ir aktorė B. Molytė įkūnijo Paryžių iki apsėdimo įsimylėjusią heroję, kuri skausmingai jo ilgisi ir dėl to išgyvena tikrą subtilių emocijų audrą: melancholiją jos veide keitė viltis, o ją – skausmas, kad Paryžius ir vėl atrodo nepasiekiamas.

Vaido Maco projekto „Paryžiaus obsesija“ akimirkos
Vaido Maco projekto „Paryžiaus obsesija“ akimirkos
Jurgita Kunigiškytė

Kaip gi gimė Paryžiaus apsėstos moters idėja? Pasak dizainerio, įkvėpimas susidėjo iš daugelio detalių. „Viskas prasidėjo apsilankius Paryžiuje. Tai man paliko labai didelį įspūdį, vėliau peržiūrėjau krūvą filmų apie šį miestą. Sunku įvardyti vieną įkvėpimo šaltinį, nes jų buvo daug.

Kolekcijos nuotaika atkeliavo iš Indijos vedų epo Bhagavat Gitos personažų pokalbių. Čia Krišna kalba su savo artimu ir klausia „Kaip tave prisiminti ir niekada nepamiršti?“ Jam atsako „Aš tau pasakysiu, bet tik svarbiausius aspektus, nes būdų mane prisiminti yra begalė. Aš visų gyvų gyvybė. Aš visų kūrinių pradžia, vidurys, pabaiga. Aš esu saulė ir mėnulio šviesa... Aš esu vandens skonis. Geri vandenį ir turi šansą mane prisiminti.“ Vėliau dalyvavau svamio paskaitoje, kur jis pasakojo apie santykį su Dievu. Ten išgirdau dar vieną įkvepiančią mintį. Jis pasidalino istoriją apie moterį, kuri, kai vyro nebūdavo namie, apsigaubdavo jo striuke – ji darė viską, kad šis drabužis jai primintų jos mylimąjį.

Raidžių motyvo idėja gimė dar ruošiantis praėjusiai kolekcijai. Tuomet pagalvojau, kokie gražūs būtų iš didelių raidžių pagaminti kvietimai... Tada šios idėjos neišpildėme, o naujojoje kolekcijoje iš šilko iškirptos raidės atsirado ant drabužių. Visos šios mintys mano galvoje dėjosi, krovėsi. Minėtame vedų epe taip pat buvo paminėta „Esu raidė A“... Ši raidė tapo vieno iš modelių dekoro elementu.

Vaido Maco projekto „Paryžiaus obsesija“ akimirkos
Vaido Maco projekto „Paryžiaus obsesija“ akimirkos
Jurgita Kunigiškytė

Iš tokių įkvėpimo šaltinių atsirado šios kolekcijos moteris, kuri yra apsėsta Paryžiaus. Tokia obsesija, kokią ji jaučia šiam miestui, gali gimti tik iš gryno, patirto santykio. Ji ilgisi Paryžiaus, kenčia be jo. Tai, ką bandau pasakyti šiuo personažu, eilėmis ir kostiumais yra labai stipru, bet ne skausminga, nes tai nėra išsiskyrimas,“ – apie projektą pasakojo V. Macas.

V. Maco galvoje dar verda būsimos kolekcijos idėjos, tačiau kūrėjas jau pristatė pirmuosius „Paryžiaus obsesijos“ modelius. Tai natūralaus šilko ir vilnos gaminiai, žavintys konceptualiu dizainu ir precizišku pasiūvimu. Specialiai fotosesijai dizaineris sukūrė keturis efektingus kostiumų ansamblius, dekoruotus šimtais rankomis iš šilko iškarpytų raidžių: „P“, „A“, „R“, „I“, „S“.

Apie V. Macą sužavėjusį Paryžių pakviestas papasakoti dr. E. Skerstonas buvo atviras – tai yra miestas, dėl kurio išties galima išeiti iš proto. „Paryžius yra tobulas. Nėra pasaulyje kito miesto, kuriame galima jaustis taip, kaip Paryžiuje. Tai idealus miestas tiek liūdėti, tiek džiaugtis – miestas, kuriame gera gyventi visiems. O ypač tiems, kurie yra susiję su kūryba. Paryžiumi žavėjosi ne tik prancūzų menininkai, bet ir anglai, italai. Ilgainiui šis miestas tapo daugybės talentingų ir garsių menininkų prieglobsčiu. Tarp jų – ir mados kūrėjų. Čia gimė aukštoji mada, tiesa, ne prancūzų, bet anglų dizainerio Charles'o Fredericko Wortho dėka. Nors jis nebuvo prancūzas, bet dievino Paryžių ir šiame mieste sukūrė tą mados verslo modelį į kurį iki šiol lygiuojasi daugelis mados kūrėjų. Džiugu, kad Lietuvoje yra tokių kūrėjų, kurie yra neabejingi tam grožiui ir jautriai bei tiksliai jaučia šį didingą miestą,“ – mintimis dalinosi mados ekspertas.

Vaido Maco projekto „Paryžiaus obsesija“ akimirkos
Vaido Maco projekto „Paryžiaus obsesija“ akimirkos
Jurgita Kunigiškytė

Daugiau fotosesijos akimirkų – fotogalerijoje.

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis