Interjero dekoratorė: Ką namai sako apie stilių, o stilius – apie namus?

Interjero salono „Le Pont“ savininkė Karina Semakaitė teigia: stilinga aplinka ne mažiau svarbi negu stilingi drabužiai.

Pirmas įspūdis. Šio interjero salono sostinės Gedimino prospekte savininkę visuomet įsivaizdavau vilkinčią gėlėtą suknelę, su margu kaspinu plaukuose. Todėl ankstyvą rytmetį pravėrusi kvepiančio salono duris labai nustembu išvydusi tamsius džinsus mūvinčią ir antracito spalvos standaus blizgaus audinio palaidinę ant perregimos juodos glaustinukės vilkinčią Kariną. Ir tik vintažinio stiliaus auskarėliai ausyse išduoda moters silpnybę gražiems daiktams.

„Darbe būnu visokia, – sako salono šeimininkė. – Ir aukštakulnius aviu, ir suknelių, sijonų nevengiu. Mėgstu eiti į darbą pasipuošusi.“ Karina tikina, kad, jeigu ilgiau su ja pabendraučiau, įsitikinčiau, jog į plaukus ji įsiriša ir mano įsivaizduojamą kaspiną ar skarelę, o nuotaiką gali pasikelti pūstu tiulio sijonu. „Vis dėlto pradedu labiau vertinti praktiškumą ir patogumą, grynesnes spalvas, struktūrinius, aiškių linijų ir formų drabužius – reikia leisti sau pailsėti nuo detalių gausos.“

Iš žurnalo „Moteris“ archyvo (R. Mickevičiūtės nuotr.)

Drabužinė. „Nemažai suknelių man yra pasiuvusi mano gera draugė drabužių dizainerė Viktorija Jakučinskaitė. Vis dėlto drabužius esu linkusi pirkti gatavus. Nemėgstu ilgai laukti, todėl eiti prisimatuoti man būtų kančia.“



Dizainerės Viktorijos Jakučinskaitės kurta suknelė (D. Gražio nuotr.)

„Aksesuarų turiu labai daug. Pagrindiniai – bateliai, auskarai ir kvepalai. Papuošalus renkuosi pagal principą: ėjau, pamačiau vitrinoje, patiko, nusipirkau. Aksesuarus derinu pagal nuotaiką, vietą ir paros laiką.“

Šiuos „H&M“ klipsus Karina parsivežė iš mėgstamo miesto – Amsterdamo

„Misaki“ laikrodis su perlų apyranke – mamos dovana

„Dėl šių „Fendi“ batelių ilgai varvinau seilę, galiausiai susigundžiau.“

Akcentas. „Pastaruoju metu – kuprinė.“

Olandų kompanijos „Intermission“ natūralios odos kuprinė dabar mėgstamiausia

Spalvos. „Sodrios raudona, žalia, geltona, mėlyna. Mėgstu aiškias spalvas. Pastelinės netinka man prie veido (juokiasi), ryškių bruožų ir būdo. Interjere ryškūs akcentai įpareigoja, o pastelinių spalvų tarsi susilieja, vienas kitą papildo. Tokia aplinka neblaško, ramina.“

Kvapai. „Man labai svarbu namų kvapas. Mėgstamiausi – portugalų gamintojų „Portus Cale“. Šiltuoju sezonu namus kvepinu gaiviu jų aromatu „Gold & Blue“. Labai mėgstu prekių ženklo „Wax Lyrical“ kvapiąsias žvakes. Į spintas, stalčius dėti labai tinka iškvepintas popierius.

Į spintas, stalčius labai tinka dėti kvepiantį popierių

Rinkdamasi kvepalus irgi paisau sezoniškumo, atsižvelgiu į vietą, paros laiką. Dabar kvepinuosi „Dior“ aromatu „Miss Dior Blooming Bouquet“. Nesu nei nišinių, nei vintažinių kvepalų mėgėja – man patinka lengvai prieinami dalykai.“

„Mano stilius gana eklektiškas, tai panašu į šį saloną.“ Kalbėdamos dažnai namus lyginame su drabužiais, o interjerą – su aprangos stiliumi. Pašnekovė sako, kad aplinka veikia jos stilių ir gyvenimo būdą. „Aplinka įkvepia arba atpalaiduoja“, – nuo drabužių peršokame prie interjero. Prieš įkurdama interjero saloną „Le Pont“ 2007 m., tarptautinio verslo ir komunikacijos studentė K. Semakaitė dirbo antikvariate – mokėsi skaityti daiktų su praeitimi istorijas.

Vintažas. Bendraudama su antikvarinių daiktų parduotuvės klientais, Karina suprato, kad ne visus žavi vintažiniai daiktai ir senų daiktų skleidžiama energija. Nuosavą saloną nusprendė įkurti tokį, kuriame būtų prekiaujama naujais, tačiau praeitimi dvelkiančiais klasikinio ir Provanso stiliaus daiktais. Jie atvežami iš Prancūzijos, Olandijos, Italijos, Portugalijos ir kt.

Stilius ir aplinka. „Svarbu ne tik tai, kaip žmogus apsirengęs, bet ir tai, kaip gyvena, o graži aplinka įkvepia ir gražiai atrodyti.“

Stilingi namai. Meniškos prigimties moteris yra dirbusi dekoratore, kūrė interjerus. Ir dabar padeda klientams jų namuose įkomponuoti salone įsigytus daiktus. Šią veiklą pašnekovė vadina ne darbu, o pomėgiu, malonumu.Taip pailsi nuo dokumentų ir skaičių. Kaip derinti spalvas, detales, aksesuarus, Karina stengiasi parodyti ir dekoruodama parduotuvės vitrinas.

O kokie pačios Karinos namai? „Visiškai kitokie. Salono aplinka mane įkvepia, tačiau namie noriu pailsėti nuo spalvų, daiktų gausos. Darbe pailsiu nuo namų, namie – nuo darbo. Maniškiai – švaraus dizaino, įrengti pagal modernios klasikos kanonus. Nors, prisipažįstu, baldų ir interjero detalių iš salono daugėja.“ Karina prasitaria, kad jau kyla noras interjerą keisti. „Panašiai kaip su drabužiais – žinai, kas tau tinka, ir mielai nešioji, bet ateina laikas ir užsinori ko nors nauja“, – šypsosi.

Karinos patarimai, kaip sukurti stilingą aplinką. „Žmonės kažkodėl bijo didesnių baldų, detalių, renkasi smulkesnius, mažesnius, o tai ne visuomet teisinga.“ Pasak specialistės, įrenginėjant būstą, labai svarbu išlaikyti proporcijas. „Kaip ir renkantis drabužius, svarbiausia – tinkamas dydis.“ Interjero detalės turi turėti kokią nors sąsają (pavyzdžiui, dominuojančią spalvą). „Namų jaukumą kuria malonios smulkmenos, namų kvapai, gėlės, patalynė“, – vardija pašnekovė. Kartais, kad vaizdas pasikeistų, užtenka perstumti sofą ar kitoje vietoje pakabinti paveikslą.

Moteris labiausiai vertina namų kvapus

Karina pastebi, kad nebėra madingų ar nemadingų dalykų – tik stilingi. Ir vėl randa palyginimą su drabužiais: „Gali vilkėti dizainerio kurtą apdarą ar persiūtą mamos suknelę, svarbu, kad gerai ir laisvai jaustumeisi.“ O grįžti į namus ir juose būti turi būti malonu.

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis