Apyrankės iš virvučių tapo sėkmingu verslu

Tai iš pirmo žvilgsnio – tik virvė, varžtai ar audinių atraižos. Sumanūs jauni kūrėjai skatina į šiuos daiktus pažvelgti kitu žvilgsniu – kuria iš jų unikalius aksesuarus.

Virvių motyvas šį sezoną puošia ne vienų garsių mados namų ir prekių ženklų kolekcijas. Vilnietis tarptautinio verslo ir komunikacijos specialistas Tautvydas Kalvaitis (24 m.) kuria apyrankių iš virvių liniją „Shkertik“, šios simbolizuoja ne tik atostogų ilgesį.

Ar, pradėjęs kurti apyrankes iš virvių, turėjote verslo viziją?

Visada tikėjau, kad žmogus turi dirbti mėgstamą darbą, tada iš širdžiai mielos veiklos galima pragyventi. Taip nutiko ir man, kai pradėjau kurti „Shkertik“. Iš pradžių šios apyrankės buvo lyg eksperimentas, neplanavau iš to daryti verslo. Vėliau jos tapo hobiu, po kurio laiko – ir kasdiene duona.

Gamintojo nuotr.

Prekių ženklo vizija išsirutuliojo pamažu, savaime. Pirmą apyrankę pagaminau 2013 metų kovo 9-ąją, prekių ženklą sukūrėme tų pačių metų gegužės 30-ąją. Iki to laiko apyrankes tiesiog rodžiau draugams. Jie iškart užsikrėtė, ir greit shkertikai tapo populiariu aksesuaru.

Kaip manote, kas lėmė tokį jų populiarumą? Ką laikytumėte šių apyrankių išskirtinumu?

Aš pats labai tikėjau šia idėja. Pagrindinė sėkmės paslaptis, manau, ta, kad nepuoliau savo apyrankių pardavinėti, piršti. Draugams parodydavau, ką sukūriau, o jie prašydavo pagaminti daugiau – sau, draugams. Žinia sklido iš lūpų į lūpas. Kuo daugiau pagamindavau, tuo labiau jų norėdavo. Į specialiai sukurtą paskyrą feisbuke įkeldavau įvairiose vietose, prie skirtingų aprangos detalių nufotografuotų apyrankių nuotraukas – tarsi iliustruodavau jų gyvenimą, keliones, nuotykius. Žmonės pradėjo man rašyti, prašė pagaminti tokių apyrankių draugams, artimiesiems, šeimos nariams, mylimiesiems užsienyje... Klausinėjo, kur galėtų įsigyti.

Gamintojo nuotr.

Didžiausiu „Shkertik“ apyrankių unikalumu laikyčiau tai, kad visos jos – autorinis mano rankų darbas. Visas gamybos procesas rankinis. Išskirtinės dar ir tuo, kad ant jų galima išgraviruoti pasirinktus simbolius ar inicialus. Taigi apyrankės tampa dar ir labai asmenišku, dėl to unikaliu ir vienetiniu aksesuaru, sukurtu specialiai konkrečiam žmogui. Be to, jos yra bene pirmasis lietuvių dizaino unisex aksesuaras, t. y. bet kurios spalvos bet kurio modelio apyrankę gali nešioti ir vyrai, ir moterys. Patogu, nes visų apyrankių dydį galima reguliuoti. Tai padaryti leidžia slankiojantis mazgas.

Ar tiesa, kad kurti šias apyrankes Jus įkvėpė aistra buriuoti?

Pradėjęs buriuoti, pastebėjau, kad jachtose gausu virvių atraižų. Jos neturi konkrečios paskirties, tačiau daug kur naudojamos, o vadinamos žargoniškai „škertikais“. Laive tų virvių atraižų visada turėdavo būti po ranka, nes buriuojant dažnai reikia ką nors aprišti, surišti, sutvirtinti. Aš jų nešiodavausi užsivyniojęs ant riešo. O po kelerių metų galus sujungiau, pritaikiau kitų jachtose rastų detalių, ir išėjo apyrankė (šypsosi).

Iš kokių virvių gaminate savo apyrankes?

Jūrinės virvės, iš kurių kuriamos apyrankės, gaminamos pagal specialų mano užsakymą. Spalvų variantus ir virvių tekstūrą sugalvoju pats. Aš – patriotas, todėl esu užsakęs pagaminti ir Lietuvos trispalvės motyvais.

Šios apyrankės išskirtinės dar ir tuo, kad ant jų galima išgraviruoti pasirinktus simbolius ar inicialus.

Užsiminėte, kad net Jūsų gaminių pakuotės yra iš perdirbto popieriaus, taigi ekologiškos. Palaikote atsakingo verslo idėją?

Dar būdamas paauglys, pradėjau domėtis verslo subtilybėmis. Nuo 14-os lankiau finansų mokyklą, studijavau įvairias rinkas, akcijų biržas, investavau, nuo 16-os pradėjau prekiauti akcijų biržose. Man visada buvo svarbi atsakinga verslo aplinka. Gal todėl žaviuosi ir jachtomis – juk joms nereikia kuro, plaukia pasikinkiusios vėją.

Gamintojo nuotr.

Pats renkuosi tik socialiai atsakingus paslaugų ir prekių ženklus, kad, kuriant produktą, būtų daroma kuo mažiau žalos gamtai. Todėl net nebuvo klausimo, iš ko gaminsime pakuotes, – jos kuriamos iš perdirbto kartono lakštų.

„Shkertik“ tapo beveik šeimos verslu...

Tėvai nuo pat pradžių palaikė mane ir manimi pasitikėjo. Jie – pirmieji mano pagalbininkai, iki šiol mielai padeda. Esu jiems labai dėkingas. Turiu nedidelę padėjėjų komandą, iki šiol pats gaminu kiekvieną apyrankę.

Kiek pats turite shkertikų?

Šešis mėgstamiausius ir vieną lieto aukso – ypatingoms progoms. Jos eilės numeris – 001.

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis