Antroji Stalino žmona – nusižudė ar buvo nužudyta? (FOTO)

Nors Josifas Stalinas ruošėsi tapti ortodoksų kunigu, jis vėliau tapo aršiu komunistu ir turėjo dvi žmonas. Pirmoji – jauna gruzinė – mirė sulaukusi vos 22 nuo šiltinės. Antroji – Nadežda Alilujeva – nusižudė brolio dovanotu vokišku pistoletu. Už tai jai Stalinas neatleido iki pat gyvenimo galo ir vadino ją išdavike.

Populiariausi šių dienų straipsniai:
- Kaip turi elgtis moteris su vyru, kad jis nesidairytų į kitas ir mylėtų tik ją?
- Garsaus aktoriaus sūnus A. Bagdzevičius leidžia laiką prie puodų
- Pigiausias lieknėjimo būdas
- Garsi trenerė atskleidė 7 taisykles, kurių privalu laikytis norint turėti gražų kūną
- Bulvių ir grybų apkepas

Įsimylėjo gerokai vyresnį revoliucionierių

Nadežda buvo jauniausia Lenino bendražygių Sergejaus ir Olgos dukra. Jų namuose dažnai būdavo svarstoma kaip nuversti carą ir lankydavosi revoliucionieriai. Vienas jų buvo ir dar visai jaunas Josifas Stalinas. Yra istorikų manančių, kad jis turėjo užmezgęs romaną su Nadeždos motina. Olga Alilujeva buvo laisvų pažiūrų ir mylėjo jaunus vyrus, tad jos lovą šildė ne vienas bolševikas. Yra išlikusių liudijimų, kad Stalinas susipykęs su žmona neva jai šaukdavęs: „Tik velnias žino kas tavo tėvas, gal net aš.“

Tačiau labiau tikėtina, kad Stalino ir Nadeždos nesiejo joks kraujo ryšys. Pirmą kartą jiedu susitiko, kai mergaitei buvo vos keli metukai. Stalinas jai pradėjus skęsti ištraukė iš vandens. Kitas jų susitikimas įvyko po daugiau nei dešimt metų – 1917 metais. Šešiolikmetei Nadeždai iškart patiko juodaplaukis gruzinas, ką tik pabėgęs iš tremties Sibire ir pasislėpęs jos tėvų namuose. Stalinui tuo metu buvo 39 metai.

Mergina nebuvo nei graži, nei mėgo puoštis, tačiau gerokai vyresniam vyrui ji patiko. Nadežda suprato ir karštai palaikė Stalino įsitikinimus ir revoliuciją. Abipusis susižavėjimas visai nepatiko Alilujevams. Jiems atrodė, kad Stalinas yra per senas jų dukrai. Tačiau šalyje pradėjus siautėti Spalio revoliucijai Nadežda pabėgo su mylimu vyru. Po dviejų metų jie susituokė.

Nadežda Alilujeva
Nadežda Alilujeva
Vida Press

Pasidarė 10 abortų ir sirgo depresija

Josifas ir Nadežda susilaukė dviejų vaikų: pirma gimė sūnus Vasilijus, o už penkių metų dukra Svetlana. Vis atsiranda istorikų, kurie tvirtina, kad per visą santuokos laikotarpį moteris pasidarė dešimt abortų. Neva tai buvo įprasta praktika reguliuoti gimstamumą, tuo labiau, kad Nadežda nenorėjo vaikų. Ji visą laiką buvo griežta savo vaikams ir tik su sūnumi buvo užmezgusi kiek artimesnį ryšį.

Artimiausi Stalino bendražygiai Nadeždą vertino kaip nervingą, pavydžią ir isterišką asmenybę. Istorikai mano, kad moteris kentėjo nuo maniakinės depresijos: jai dažnai svyruodavo nuotaikos ir siaubingai skaudėdavo galvą. Jos vaikų auklė vėliau yra prasitarusi, kad šeimininkė vis užsimindavo, kad nebenori gyventi. Savijautai nepadėjo ir santykiai su vyru. Nors namiškiai tvirtino, kad Stalinas mylėjo savo žmoną, ji kuo toliau tuo labiau nuo jo tolo ir juo nusivylė.

Nadežda būdama naivia paaugle įsimylėjo kovotoją už revoliuciją, komunizmo nešėją. Tačiau romantiškas vaizdas ilgainiui išsisklaidė ir išlindo negailestingas žvėris. Jis žmonai nebuvo švelnus, pamažu ėmė suiminėti jos giminaičius. Galiausiai, Nadeždai ėmus studijuoti chemiją, jis įsakė suimti visus naujuosius jos draugus. Vien už tai, kad šie papasakojo apie šalyje esančią betvarkę ir Stalino represijas.

Prieš mirtį susipyko su Stalinu

1932 metais lapkričio 9 dieną Stalinas su žmona dalyvavo šventinėje vakarienėje – minėjo 15-asias Spalio revoliucijos metines. Nadeždos ir jos vyro vieši pykčiai jau nieko nestebino. Šį kartą jiedu ir vėl susikibo. Stalinas žmoną vadino „ei, tu“ ir ant jos barstė cigarečių pelenus. Nadežda pobūvį paliko jam dar tik įpusėjus ir patraukė tiesiai į savo miegamąjį. Kitą rytą tarnaitė rado ją negyvą, su šautine žaizda smilkinyje.

Iki šiol spėliojama ar ji nusižudė ar buvo nužudyta paties Stalino. Įtarimu kelia keli faktai. Nadežda buvo kairiarankė, o šauta į dešinį smilkinį. Be to, ant rankų nebuvo rasta jokių parako žymių, o šauta iš kelių metrų atstumo. Tiesa, šias išvadas paskelbęs gydytojas netrukus mirė neaiškiomis aplinkybėmis. Viešai buvo paskelbta, kad Nadežda mirė dėl trūkusio apendicito. Nusižudžiusi didžiojo vado žmona būtų pakenkusi jo įvaizdžiui.

Kiti šaltiniai nurodo, kad dėl žmonos mirties Stalinas kaltino save. Tačiau niekas nematė jo verkiant nei sužinojus apie savižudybe, nei per laidotuves ar lankant jos kapą. Tik ilgus metus sklandė legendos, kad prie žmonos kapo diktatorius eidavo naktimis, ilgai sėdėdavo ir rūkydavo pypkę. Dėl to buvo įsakyta ją palaidoti ne prie Kremliaus sienos, kaip kitus garsius bolševikus, bet nuošaliose garsių rašytojų ir menininkų kapinėse.

Skaitykite Moteris.lt naujienas ir savo išmaniajame telefone. Parsisiųsti programėles: „iPhone“; „Android“. Sekite mūsų naujienas ir Facebooke!

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis