„Žiemos ekranai“ pristato trumpametražių filmų programą

Šią žiemą jau dvyliktąjį kartą į kino sales kvies prancūziško kino festivalis „Žiemos ekranai“.

Šiųmetiniame renginyje nebus užmiršti ir trumpametražiai filmai. Prancūzų institutas Lietuvoje pristato specialiai šiam festivaliui sudarytą 15 debiutinių trumpametražių filmų programą „Susitikime trumpam…”, kviečiančią žiūrovą į dar intymesnę pažintį su prancūzišku kinu.

Trumpametražių filmų programoje „Susitikime trumpam…” - trys tarptautiniu mastu pripažintą „FEMIS“ kino mokyklą baigusių studentų kartos - trys „FEMIS“ gyvavimo dešimtmečiai. Šioje kolekcijoje siūloma į prancūziškos kino kalbos subtilybes gilintis stebint pirmuosius žingsnius
kino pasaulyje tokių pripažinimo ir šlovės sulaukusių režisierių, kaip François Ozon, Noémie Lvovsky, Solveig Anspach, Emmanuel Moret.
Pažadėtina, jog šis renginys žanrų ir aptariamų temų gausa nepaliks nė vieno abejingo.

Stebėsime bei nagrinėsime tendencijas ir klausimus, atsirandančius jaunosios kartos darbuose. Kokias problemas sprendžia ir kokius atsakymus pateikia, kokius žmonių paveikslus kuria režisieriai ir kaip juos atspindi trumpametražiuose filmuose – trumpuose gyvenimo epizoduose.
Per vieną vakarą žiūrovai panirs į gausybę emocijų, aistrų bei kultūrinių ir socialinių kontrastų sluoksnių. Prancūziško kino mėgėjus, išsiilgusius laviravimo tarp kontraversiškų jausmų, nepaliks abejingais Noémie Lvovsky kino juosta Sakyk man „taip”, sakyk man „ne” bei
neįprastą, o gal net ir sukrečiančią istoriją pasakojanti Solveig Anspach Iš meilės. Kalbėjimo apie socialines problemas netruks tiek vyresnės - Jean-Paul Civeyrac Gyvenimas pagal Luką, tiek ir jaunesnės kartos kūrėjų darbuose - Léa Fehner Tik ne tyla. Išties neįprastų pojūčių kine ieškotojams bus pateiktos išskirtinės François Ozon, Léa Mysius ir Marine Atlan istorijos.

Visa tai ir dar daugiau išvysite ir patirsite Prancūzų instituto Lietuvoje kino salėje (Didžioji g. 1) jau sausio 20 d., 17 val. Kviečiame susipažinti su trijų kartų trumpais debiutais ir pasveikinti
netrukus prasidėsiantį „Žiemos ekranų” festivalį!

FILMAI

Viktoras
Režisūros studijos
François Ozon, 1994, 14 min.
Viktoras, vaikinas kilęs iš turtingos šeimos, laiko savo tėvų palaikus jų miegamajame. Šeimos valdose prasideda tikra atradimų virtinė.

Sakyk man „taip”, sakyk man „ne”
Scenarijaus studijos
Noémie Lvovsky, 1990, 17 min.
Sesilė galvoja apie dalykus ir jų priešingybes. Tuomet ji apie tai kalba. Kalba nieko nepasakydama, kad tik netektų rinktis. Ji turi draugę, draugą ir meilužį. Jos draugės meilužis yra
jos meilužis.

Iš meilės
Solveig Anspach
Režisūros studijos, 1990, 9 min.
Marija, sulaikyta Fleri Meroži, pasakoja, kaip nužudė savo sužadėtinį, jauną mėsininką.

Merginos ir šunys
Sophie Fillières
Režisūros studijos, 1990, 6 min.
Dvi merginos klausia viena kitos, ką pasirinktų tarp dviejų svarbių, bet nesuderinamų įvykių?

Gyvenimas pagal Luką
Jean-Paul Civeyrac
Režisūros studijos, 1991, 15 min.
Jaunai priemiesčio prostitutei pasiūlo darbą ją mylintis vyras.

Nieko tokio
Emmanuel Mouret
Režisūros studijos, 1998, 20 min.
Frensė mielai atsikratytų savo kurso drauge Vyšnia, savaitgaliui įsitaisiusia jos namuose. Tačiau Frensė nemėgsta kenkti kitiems ir neišdrįsta jos išvaryti. Laimei, ji sutinka Fransua, kuris pakeis
merginą…

Atostogos
Emmanuelle Bercot
Režisūros studijos, 1998, 17 min.
Ana nežino, kaip pranešti dukrai, kad šiemet jos nevyks atostogų, nes pritrūko pinigų.

Saulė žiemą
Samuel Collardey
Vaizdo operavimo studijos, 2005, 17 min.
Mišelis, ūkininkas iš Franš Kontė, pasinaudojęs ramiu žiemos metu praleidžia daugiau laiko su jaunu savo mokiniu Frensiu. Juos suriš tvirta draugystė.

Tik ne tyla
Léa Fehner
Scenarijaus studijos, 2006, 14 min.
Luizos vyras sulaikytas. Tarp pykčio, išdavystės, liūdesio ir administracinių procedūrų, Luiza bando ir toliau gyventi, rūpintis sūnumi, kalbėtis su savo vyru...

Kaip visas pasaulis
Franco Lolli
Režisūros studijos, 2007, 27 min.
Šešiolikmetis Pablo gyvena vienas su mama. Jau kelerius metus jų finansinė padėtis – sunki. Ji stengiasi prisitaikyti kaip gali. Jis stengiasi gyventi kaip anksčiau.

Forbakas
Claire Burger
Montažo studijos, 2008, 35 min.
Samuelis grįžta į Forbaką, gimtąjį miestą priimti apdovanojimo. Senasis Lotaringijos angliakasių miestelis didžiuojasi jo sėkme Paryžiuje: vietinis vaikis tapo garsiu aktoriumi. Samueliui grįžimas tampa proga pasimatyti su šeima. Jis mano galintis pasirūpinti motina ir jos alkoholio vartojimo problemomis bei nori padėti didžiajam broliui.

Feniksai
Léa Mysius
Scenarijaus studijos, 2014, 22 min.
Antoninas ir Leonora vaikosi vieversį. Antoninas paklusnus, o sesuo – nepasotinama. Vieną dieną, juos užpuola šuo.

Velingtonas jaunesnysis
Cécile Paysant
Scenografijos studijos, 2014, 12 min.
Per dešimtąjį gimtadienį, sūnus turi atlikti šeimos ritualą ir sumedžioti gyvūną. Tarp šeimų atsiradus draugiškoms varžyboms, sūnaus ir tėvo santykiai paaštrėja.

Hotaru
William Laboury
Montažo studijos, 2015, 21 min.
Jie man pasakė: „Marta, tu turi talentą. Čia jis – niekam nereikalingas. Todėl nerodysim tau gražių dalykų. Niekad nebepabusi. Bet nešiosi savyje brangiausius prisiminimus”.

Žalios meilės
Marine Atlan
Vaizdo operavimo studijos, 2015, 32 min.
Nusidriekus ilgam keliui, apsuptam medžių, Kamilė patiria dar nepažintą jausmą. Jis auga, tarp bangų, atrandant ir kitų išgyvenimus.

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis