XXII Pažaislio muzikos festivalio pradedamasis koncertas vilioja išskirtine programa

Birželio 2 d., penktadienį, 19 val., į dvasingumu alsuojantį Pažaislio vienuolyno kiemelį visus Lietuvos melomanus kviečia jau dvidešimt antrąjį kartą šalies muzikos padangę sudrebinantis Pažaislio muzikos festivalis.

Išskirtine programa viliojantis pradedamasis festivalio koncertas į vieną sceną sukvies du prestižinius Lietuvos muzikinius kolektyvus, be kurių neapsieina kone kiekvienas mūsų šalies muzikos įvykis. Šie puikūs kolektyvai, kaskart dovanojantys klausytojams tikrą muzikos šventę, tai – Lietuvos nacionalinis simfoninis orkestras ir Kauno valstybinis choras.

Organizatorių nuotr.

Prieš 77 metus kompozitoriaus, dirigento ir pianisto Balio Dvariono įkurtas Lietuvos nacionalinis simfoninis orchestras nuolat atlieka simfoninės muzikos programas Nacionalinėje filharmonijoje, koncertuoja įvairiuose Lietuvos miestuose, atstovauja Lietuvos kultūrai prestižinėse koncertų salėse. Daugiau nei pusę amžiaus šiam iškiliam kolektyvui vadovavo legendinis maestro Juozas Domarkas, o šiuo metu jo vairą tvirtai laiko dirigentas Modestas Pitrėnas, diriguosiantis pradedamajame XXII Pažaislio muzikos festivalio koncerte.

Organizatorių nuotr.

Po dvejų metų veiklos penkiasdešimtmetį minėsiančiam Kauno valstybiniam chorui iki šiol vadovauja jo įkūrėjas, profesorius Petras Bingelis. Išskirtine garso kokybe ir itin plačia raiškos skale pasižyminčio choro repertuaras aprėpia gausybę didelės apimties vokalinių-instrumentinių kūrinių partitūrų bei a-capella žanro opusų. Kūrybinį kolektyvo kelią ženklina artima bičiulystė su lordu Yehudi Menuhinu, dirigentu Justus Frantz, violončelininku Mstislavu Rostropovičiumi, kompozitoriumi Krzysztofu Pendereckiu ir kitomis muzikos pasaulio įžymybėmis.

Organizatorių nuotr.

Greta šių iškilių kolektyvų pradedamojo XXII Pažaislio muzikos festivalio koncerto metu dainuos solistai, kurių balsai garsina Lietuvos vardą viso pasaulio operos teatrų scenose. Nuostabiausius operos žanro perlus dovanos Lietuvos nacionalinio operos ir baleto teatro primadona, sopranas Sandra Janušaitė bei „Aalto“ muzikinio teatro Esene (Vokietija) solistas, bosas-baritonas Almas Švilpa.

Organizatorių nuotr.

S.Janušaitėjau daugiau nei penkiolika metų yra LNOBT solistė, jos kūrybinį kelią ženklina meistriškumo pamokos su žymiausiais operos pasaulio atstovais, Operos švyturių nominacijos „Metų operos viltis“ laureatės vardas, „Metų operos solistės“ apdovanojimas, o klausytojai ypač vertina jos nuostabų, raiškų ir spalvingą balsą bei giliamintiškas vaidmenų interpretacijas.

Organizatorių nuotr.

A.Švilpa jau daugiau nei du dešimtmečius atlieka pagrindines partijas „Aalto“ muzikiniame teatre, jo balsas skamba visos Europos teatrų scenose bei prestižiniuose festivaliuose. Dainininko repertuaras itin platus, o gražaus tembro, spalvingo balso, puikios dikcijos, nepriekaištingai tiksliai atliekamų muzikinių partijų dėka solistas geba pelnyti publikos bei muzikos kritikų simpatijas. Charizmatiškasis dirigentas ir neprilygstamas muzikos interpretatorius M.Pitrėnas jau dvejus metus vadovauja Lietuvos nacionaliniam simfoniniam orkestrui. Jo batutai paklūsta Latvijos nacionalinės operos, Lietuvos nacionalinio operos ir baleto teatro, Kauno simfoninis, Šiaurės Reino-Vestfalijos jaunimo ir kiti žinomi orkestrai. Prieš penkerius metus kūrybiniai dirigento pasiekimai buvo įvertinti Lietuvos nacionaline kultūros ir meno premija.

Organizatorių nuotr.

Šventinio koncerto metu klausytojai galės mėgautis arijomis, duetais ir chorais iš neužmirštamų Richardo Wagnerio, Charles Gounod, Giuseppe Verdi, Giacomo Puccini operų „Skrajojantis olandas“, „Faustas“, „Nabukas“ bei „Toska“. XXII Pažaislio muzikos festivalis šūkiu „Viva l’Opera!“ „Tegyvuoja opera!“ kviečia visus į gera muzika alsuojančios vasaros pradžią žymintį koncertą.

Organizatorių nuotr.

Pažaislio muzikos festivalio pradedamąjame koncerte pirmą kartą veiks vaikų kūrybinės dirbtuvės, kur mažieji galės nemokamai užsiimti įvairiais darbeliais. Nuostabi muzika visada įkvepia kažką kurti, todėl nenustebkite, jei po gražaus vakaro gamtos ir muzikos apsuptyje namo parsinešite ne tik gerą nuotaiką, bet ir tos muzikos bei gryno oro įkvėptą meno kūrinį. Dirbtuves organizuoja „Kūrybos kampas 360°“ – socialiai atsakinga organizacija, plėtojanti darnaus vartojimo ir antrinio dizaino idėjas. Dirbtuvėlėse vaikai ne tik smagiai leis laiką, bet tuo pačiu susipažins su aplinką tausojančio gyvenimo principais ir praplės savo kūrybinio mąstymo ribas.

--------------------------------------

Į Pažaislio muzikos festivalio koncertus muzikos mylėtojai gali vykti ir autobusu. Net į tris festivalio renginius šiemet bus galima atvykti specialiais „Kautros“ autobusų reisais - jau birželio 2 d. jais pasinaudoti galės Pradedamojo festivalio koncerto klausytojai iš Vilniaus, o į spektaklį "Barbora Radvilaitė", kuris vyks liepos 2 d. Kauno pilyje bei festivalio Baigiamąjį koncertą rugpjūčio 27 d. autobusai veš net iš trijų miestų - Viniaus, Alytaus ir Marijampolės.

Plačiau apie autobusų išvykimą ir sąlygas rasite ČIA.

Daugiau apie šių metų Pažaislio muzikos festivalį galite skaityti ČIA.

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis