XX Tarptautinio akordeono festivalio atidaryme – fantastiškas Suomijos superžvaigždės šou

Lapkričio 10 dieną 19 valandą įspūdingu koncertu šv. Kotrynos bažnyčioje prasidės XX Tarptautinis akordeono festivalis Vilnius 2017. Jame pasirodys pirmąkart Lietuvoje koncertuojanti akordeono superžvaigždė suomė Johanna Juhola su išskirtiniu projektu „Imaginary Friends“, kuriame susipins muzikos ir neribotos vaizduotės kerai.

Su suomiams būdingu kruopštumu ir itin profesionaliai sukurtas muzikos, šviesų ir projekcijų šou klausytoją pakvies atverti savo fantaziją ir plaukti šiaurietiškų melodijų upėmis. Johannos Juholos komanda – garso dizaineris Hannu Oskala ir vaizdo projekcijų autorius Valo Virtanen koncerto erdvę pavers įsivaizduojamu pasauliu, iš kurio, net ir pasibaigus šou, nesinorės grįžti – bent jau taip tikina nemažai gerbėjų feisbuke.

Johannos Juholos komanda – garso dizaineris Hannu Oskala ir vaizdo projekcijų autorius Valo Virtanen
Johannos Juholos komanda – garso dizaineris Hannu Oskala ir vaizdo projekcijų autorius Valo Virtanen
Organizatorių archyvas

Išties, savo muzikinį kelią pradėjusi kaip pianistė, bet greitai klavišus iškeitusi į mygtukus bei švokščiančias dumples, fenomenalios šlovės sulaukusi atlikėja mėgaujasi ir oficialios kritikos, ir socialinių tinklų lankytojų liaupsėmis.

Iš pirmo žvilgsnio hipsteriškas išradingos neklaužados įvaizdis slepia neįtikėtiną atlikėjos darbštumą ir produktyvumą. Sakoma, kad tai, ką ji daro su tango muzika, pratęsė šio žanro gyvybingumą dar mažiausiai šimtmečiui. Kad ir toks pavyzdys: kai roko siaubūnai „Lordi“ nugalėjo 2006 metų Eurovizijoje, Johanna Juhola savuoju „Fantasiatango“ atsakė į jų siautėjimą kitų metų Eurovizijos atidaryme Helsinkyje.

Keliskart nugalėjusi A.Piazzollos vardo konkursuose atlikėja savo autorinėse kompozicijose išreiškia originalų požiūrį į tango, sujungdama jo argentinietišką ir suomišką versijas (Suomijoje tango be galo populiarus!), įpindama melancholiškų šiaurietiško folkloro intonacijų ir, lengvai flirtuodama su popmuzika, viską pagardindama elektroniniu skambesiu.

Jos muzika pasakoja išgalvotus nuotykius, pavyzdžiui, apie meilės romaną tarp vairuotojo ir navigacinės įrangos, apie šlubą tango šokėją, dainuojantį banginį ar begemotą šokių aikštelėje.

Johanna Juhola, Suomija
Johanna Juhola, Suomija
Organizatorių archyvas

Johanna Juhola intensyviai leidžia muzikinius albumus, koncertuoja tarptautinėse scenose, kuria muziką teatrui, cirkui, filmams, televizijai bei savo projektams, kuriuose siekia atskleisti visą akordeono potencialą ir plėtoti originalų stilių. Ji bendradarbiauja su keletu kolektyvų: Tango-orkesteri Unto, Las Chicas del Tango, Troka, Spontaani Vire, taip pat gausiu būriu pavienių atlikėjų. 2006 metais, išleidusi solinį albumą „Miette“, ji sulaukė didžiulio dėmesio ne tik kaip atlikėja, bet ir kaip kompozitorė.

Pastarasis jos darbas „Imaginary Friends“ – tai ne tik originalios muzikos pliūpsnis, bet ir nepaprastai gerai surežisuotas iliuzijų bei šviesų spektaklis, po kurio žmonės gali šimtąkart dėkoti nuoširdžiai parašyti „man žandikaulis atsidarė iki pat žemės, o vaizduotė tiesiog pasiuto“, „nuostabi visuma, patrauklu ir stilinga, pasaulinis lygis“, „neprilygstama terapija ausims ir akims“, „gaivus, skirtingas, kitoks, jaunatviškas world muzikos perlas“.

XX Tarptautinis akordeono festivalis kviečia ateiti į koncertą lapkričio 10 dieną 19 valandą šv. Kotrynos bažnyčioje ir atrasti Johannos Juholos įsivaizduojamų draugų pasaulį!

Daugiau informacijos – www.akordeonofestivalis.lt. Festivalio renginiai įvairiose sostinės koncertinėse erdvėse vyks lapkričio 10-24 d.

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis