Virgilijaus Noreikos jubiliejui – šventinis koncertas LNOBT

Šį rudenį vienas iškiliausių visų laikų Lietuvos tenorų Virgilijus Noreika švenčia savo 80-metį. Spalio 4 d. Lietuvos nacionaliniame operos ir baleto teatre šia šventine proga rengiamas jubiliejinis V. Noreikos koncertas.

Jame pasirodys ne tik pats Maestro, bet ir jo mokiniai – Edgaras Montvidas, Laimonas Pautienius, Arūnas Malikėnas, Kęstutis Alčauskis, Liudas Norvaišas, Jovita Vaškevičiūtė, Karolina Glinskaitė, Dainius Puišys. LNOBT simfoniniam orkestrui diriguos Martynas Staškus.

Virgilijus Noreika per savo ilgą, iki šiol besitęsiančią dainininko karjerą yra pelnęs daugelį apdovanojimų. Bene reikšmingiausias iš jų – 2010 m. paskirta Nacionalinė kultūros ir meno premija „už aukščiausią vokalinį meistriškumą ir neblėstantį talentą“.

2013 m. Virgilijui Noreikai suteiktas pirmojo LNOBT solisto emerito garbės vardas – teatro dėkingumo ir pagarbos ženklas.
„Virgilijus Noreika yra išskirtinė figūra Lietuvos operoje“, – tąkart sakė LNOBT vadovas Gintautas Kėvišas, apibendrindamas šio išskirtinio menininko indėlį į teatro veiklą, ilgus metus dainuojant pagrindines partijas operos scenoje ir vadovaujant pačiai įstaigai.

Virgilijaus Noreikos biografijos faktai daugeliui žinomi, tačiau priminsime dar kartą. Jis gimė 1935 m. rugsėjo 22 d. Šiauliuose. 1953–1958 m. studijavo Lietuvos valstybinėje konservatorijoje solinį dainavimą Kipro Petrausko klasėje.

1957–1975 m. buvo Valstybinio akademinio operos ir baleto teatro solistas, 1975–1991 m. – OBT direktorius ir meno vadovas.
1965–1966 m. stažavosi Milano „La Scala“ teatre, kur vadovaujamas garsaus vokalo pedagogo Gennaro Barros paruošė šešis vaidmenis. „La Scala“ scenoje dainavo Pinkertoną G. Puccini operoje „Madam Baterflai“.

Virgilijus Noreika yra dainavęs daugelyje pasaulio scenų – Maskvos didžiajame teatre, Kijevo, Minsko, Talino, Rygos operos teatruose, Berlyno valstybės operoje, Paryžiaus operoje, Buenos Airių „Teatro Colon“, Stokholmo, Sofijos, Belgrado, Budapešto, Bukarešto, Varšuvos, Prahos, Bratislavos ir kitų miestų teatruose, taip pat Čikagos lietuvių operoje.

Jis sukūrė daugiau kaip 50 vaidmenų – tai Otelas G. Verdi operoje, Alfredas „Traviatoje“, Hercogas „Rigolete“, Chosė G. Bizet „Karmen“, Kavaradosis G. Puccini „Toskoje“, Rudolfas „Bohemoje“, Lenskis P. Čaikovskio „Eugenijuje Onegine“, Verteris J. Massenet operoje, Grafas Almaviva G. Rossini „Sevilijos kirpėjuje“, Edgardas G. Donizetti „Lučijoje di Lamermur“ ir daugelis kitų tenoro vaidmenų.

Taip pat dainavo lietuvių kompozitorių operose – Danylą Vytauto Klovos „Pilėnuose“, Kastytį Kazimiero Viktoro Banaičio „Jūratėje ir Kastytyje“, Tadą Vytauto Laurušo „Paklydusiuose paukščiuose“, Herkų Mantą Giedriaus Kuprevičiaus „Prūsuose“, Skudutį Balio Dvariono „Dalioje“.
Platus yra V. Noreikos koncertinis repertuaras.

Nuo 1976 m. V. Noreika dėsto Lietuvos muzikos ir teatro akademijoje. 1993–1994 m. dėstė Lotynų Amerikos dainavimo akademijoje Karakase (Venesuela). Nuo 1997 m. yra Estijos muzikos akademijos kviestinis profesorius.
Tarp V. Noreikos išugdytų dainininkų – visas būrys garsių operos scenos meistų. Be minėtų solistų, kurie pasirodys šventiniame koncerte LNOBT, tai ir Sergejus Larinas (1956–2008), Kristiano Benedikto sceniniu vardu pasirodantis Vaidas Vyšniauskas, Merūnas Vitulskis ir daugelis kitų.

Šiandien vis dar galima pakartoti 1971 m. Berlyno dienraščio „National Zeitung“ rašytą Virgilijaus Noreikos dainavimo įvertinimą: „Nuostabu, kaip šis dainininkas kiekvieną kartą įsiliepsnoja dramatiškose scenose, kaip puikiai tada suskamba jo balsas, lanksčiai ir paslankiai dovanodamas žėrinčius garsus, kaip suformuoja švelnias, žydinčias kantilenas...“

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis