Vilniaus dokumentinių filmų festivalis kviečia vaikus žiūrėti neišgalvotų istorijų

Dokumentinis kinas skinasi kelią į vaikų širdis. Taip teigia 14-ojo Tarptautinio Vilniaus dokumentinių filmų festivalio (VDFF) rengėjai, įsitikinę, kad dokumentiką mėgstančių vaikų karta jau užaugo.

Pernai sėkmingai startavę su specialia dokumentikos programa vaikams, festivalio rengėjai ir šiemet juos pakvies žiūrėti neišgalvotų istorijų apie bendraamžius. Du paskutinius rugsėjo šeštadienius (23 d. ir 30 d.) šeimos su vaikais kviečiamos į „Skalvijos“ kino centrą.

„Iš suaugusiųjų dažnai girdime, esą dokumentika vaikams neįdomi, bet praeitų metų peržiūros tai paneigia. Sužinoti, kaip gyvena ir su kokiais sunkumais susiduria bendraamžiai iš kitų šalių, jiems tikrai įdomu.

Vaikai dažniausiai neturi išankstinio nusistatymo prieš dokumentiką ar kitokį kiną. Kai tėvai ar mokytojai man sako „mūsų vaikai tikrai nežiūrės tokių filmų“, visada siūlau pamėginti“, – patirtimi dalinasi „Skalvijos“ edukacinių programų koordinatorė Goda Sosnovskienė.

VDFF programą vaikams pavadinimu „Sau ir draugui“ sudaro trys
trumpametražiai pasakojimai apie draugystę ir iššūkius, kuriuos ji padeda įveikti.

Pirmoji istorija – daug žadančiu pavadinimu „Rokenroleriai“ (rež. Daan Bol, 2016). Nuojauta sako, kad filme netrūks trankios roko muzikos, bandymų ją kurti ir koncertuoti. Ir ji neapgauna. Vincas, Basas ir Sia – lyg trys muškietininkai, muzikai atiduodantys visas jėgas, po užsitęsusių repeticijų net nakvojantys studijoje. Tačiau jų svajonių kupiną pasaulį sutrikdo liga – vyriausiasis jos narys Sia suserga depresija. Žvelgdami tiesiai į kamerą, vaikinai atvirai kalba apie jų grupei iškilusį iššūkį. Tačiau nėra nieko, ko neįveiktų draugystė ir muzika.

Režisieriui Daanui Bolui „Rokenroleriai“ pelnė vieno didžiausių dokumentinių filmų festivalio Amsterdame (IDFA) prizą už geriausią dokumentinį filmą vaikams.

Kitos istorijos herojė – dvylikametė Tėja. Filmas taip ir vadinasi – „Tėja“ (rež. Halvor Nitteberg, 2016). Mergaitė moka džiaugtis gyvenimu ir džiuginti kitus. Mėgsta žaisti futbolą. Dar ji svajoja tapti pilote. Istorija būtų įprasta, jei ne merginos diagnozė: Tėja serga sunkia epilepsijos forma. Iš sustabdytų kadrų sumontuotas juodai baltas filmas nukelia į epileptikų stovyklą. Mergaitė pasakoja apie dalykus, kurie ją džiugina labiausiai, dalijasi savo svajonėmis.

Po seanso su vaikais susitiks „Tėjos“ režisierius Halvoras Nittebergas ir prodiuserė Elisabeth Aspelin. Jie žiūrovams papasakos, kaip Tėjai sekasi įgyvendinti savo svajones, atsakys į kitus klausimus.

Programą uždarys dar vienas filmas apie visas kliūtis įveikiančią draugystę. „Skotas + Džiulija“ (rež. Annelies Kruk, 2016) – tai istorija apie paauglių porą. Po sunkios traumos penkiolikmečiui Skotui pranešama, jog jis nebegalės vaikščioti. Tai nesutrukdo Skotui ir toliau kurti bendros ateities planų su savo mergina Džiulija. Kai jos nėra šalia, Skoto kasdienybę praskaidrina naujas draugas ir pagalbininkas šuo Deksteris.

„Visi filmai labai viltingi ir šviesūs. Gal temų atžvilgiu tai ir ne pačios linksmiausios istorijos, tačiau jos skatina tikėti, kad nėra nieko, ko nepadėtų įveikti draugystė ir meilė“, – apibendrina G. Sosnovskienė.

Festivalio programa skirta 10-15 metų vaikams. Pasibaigus festivaliui, šiuos filmus galės užsisakyti 5-9 klasių moksleiviai edukacinio projekto „Mokausi iš kino“ svetainėje www.mokausiiskino.lt nurodytais kontaktais.
Festivalis vyks Vilniuje rugsėjo 21 – spalio 1 d., Klaipėdoje ir Ukmergėje – spalio 6-8 d.

Daugiau informacijos apie festivalį svetainėje: www.vdff.lt

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis