Veganizmą bei augalinę mitybą populiarintis vasaros festivalis sulaukė daugybės lankytojų

Šeštadienį Vilniaus prekybos centre VCUP surengtas didžiausias Lietuvoje augalinio maisto renginys „Vegfest LT“ vasaros festivalis vėl sulaukė anšlago.

Vegfest LT“ vasaros festivalis – renginys, skirtas populiarinti veganizmą bei augalinę mitybą. Šio renginio idėją į Lietuvą atvežė Jungtinėje Karalystėje gyvenanti Ventė Viteikaitė.

Organizatorių nuotr.

„Veganams skirti festivaliai, mugės Vakaruose vyksta jau daugiau nei trisdešimt metų ir sutraukia būrius lankytojus. Mane įkvėpė Londone organizuojamas „Vegfest UK“ renginys – apsilankiusi jame prieš trejetą metų, pajutau, kad panašaus jau reikia ir Lietuvoje“, –sakė ji.

Organizatorių nuotr.

Pirmasis „Vegfest LT“ ciklo renginys buvo surengtas 2016-ųjų rudenį, o ką tik pasibaigęs buvo jau šeštasis (vasaros metu vyko antrąkart). „Šiuo metu rengiame tris renginius per metus – du: vasarinį ir kalėdinį Vilniuje bei vieną Kaune“, – sakė Ventė.

Organizatorių nuotr.

Festivalis aprėpė veganiškų prekių mugę, paskaitų programą, muzikinę dalį. Mugėje dalyvavo daugiau nei šimtas verslų iš Lietuvos ir užsienio: Latvijos, Estijos, Baltarusijos ir tolimesnių šalių.

Organizatorių nuotr.

Renginio dalyviai galėjo paskanauti veganiškų užkandžių, karštųjų patiekalų, desertų ir gėrimų, paragauti įvairių mėsos ir pieno produktų pakaitalų, įsigyti įvairių pusfabrikačių, ekologiškų produktų, natūralios kosmetikos, receptų knygų, papuošalų, aksesuarų, drabužių, avalynės, veganų atributikos, prekių vaikams.

Organizatorių nuotr.

Itin įdomi buvo šių metų paskaitų programa. Paskaitas skaitė garsūs užsienio svečiai – amerikiečiai kultūristas Korinas Suttonas, psichologė Melanie Joy, gydytojas Joelis Fuhrmanas, taip pat keletas lietuvių lektorių. Pirmą kartą renginyje vyko koncertinė programa. Taip pat veikė infostaliukas, Augalų mainykla, kurioje žmonės galėjo mainytis augalų sodinukais bei sėklomis.

Organizatorių nuotr.

„Vėl sulaukėme lankytojų antplūdžio – malonu, kad veganizmas bei augalinė mityba populiarėja, vis daugiau žmonių jais domisi ir ryžtasi išbandyti“, – sakė Ventė, pati veganiškai gyvenanti jau šešerius metus.

Organizatorių nuotr.

Veganai mano, jog nedera savo reikmėms išnaudoti kitų gyvų būtybių, todėl atsisako mėsos, žuvies, jūros gėrybių, pieno produktų, kiaušinių ir netgi medaus, vengia kailio ir odos dirbinių, nevartoja su gyvūnais išbandytos ar gyvūninės kilmės ingredientų turinčios kosmetikos, neina į zoologijos sodus, delfinariumus ir cirką, nejodinėja, nevažinėja kinkiniais.

Organizatorių nuotr.

Tačiau rinktis veganizmą verta ne tik dėl etinių priežasčių, bet ir dėl sveikatos bei rūpinimosi aplinkosaugos klausimais. Netgi itin konservatyvia laikoma Pasaulio sveikatos organizacija augalinę mitybą pripažįsta kaip tinkamą įvairaus amžiaus žmonėms: kūdikiams, vaikams, paaugliams, suaugusiesiems, nėščiosioms ir maitinančioms moterims, pagyvenusio amžiaus žmonėms, sportuojantiems, bei teigia, kad ji apsaugo nuo daugelio šiuolaikinių ligų, tokių kaip širdies bei kraujagyslių sutrikimai ar vėžys.

Organizatorių nuotr.

Organizatorių nuotr.

Organizatorių nuotr.

Organizatorių nuotr.

Nuotraukų autoriai: A. D. Ciunys, A. Zaburdiajevaitė, G. Steponavičiūtė, G. Brazėnaitė, G. M. Vilkaitė.

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis