Tenerifė - puiki vieta norintiems pasislėpti nuo skubančio pasaulio

Pasakojimas tiesiai iš Tenerifės, kur Egidija su draugu gyvena jau gerą pusmetį.

Nuolatinis skubėjimas, stresas, drebanti širdis privertė vieną ilgą žiemos pavakarę atsisėsti ir susimąstyti. Galbūt jau pats metas susivokti, ko iš tiesų trokšta tavo širdis, tačiau artimųjų spaudimas, neprašyti patarimai vis nedavė laisvės atsigręžti į save.

Augmenija

Tad ėmėme su draugu ir nusipirkome bilietus į Tenerifę, netoli Afrikos žemyno esančią Kanarų salyno salą, priklausančią Ispanijai. Sprendimas buvo spontaniškas, bet - patikėkit manimi - praleidę jau daugiau nei pusę metų, nė karto nepasigailėjome šio žingsnio.

Shutterstock nuotr.
Tenerifė yra didžiausia Kanarų salyno sala, kurios plotis - 2036 kv. km., o gyventojų - daugiau nei 907 000. Tai vulkaninė sala, kurios viduryje pūpso stulbinamo dyždio ugnikalnis Teidė (Teide), jo aukštis - 3718 metrų ir jis laikomas didžiausiu kalnu visoje Ispanijoje. Paskutinis vulkano išsiveržimas įvyko 1909 metais ir paliko gilius pėdsakus visam šalies gamtovaizdžiui. Daugelį kalnų papėdžių vis dar dengia sustingusi juoda lavos jūra, primenanti ne taip seniai įvykusią tragediją.

Teidės ugnikalnis bei aplink esanti teritorija, vadinama Teidės nacionaliniu parku, yra bene lankomiausia turistų vieta Tenerifėje. Tai milžiniška teritorija, į kurią pakilus atsiveria nuostabūs vaizdai, taip gniaužiantys kvapą, kad norisi pakelti rankas ir apkabinti pasaulį.

Asmeninio archyvo nuotr.
Visa sala yra kalnuota, turi nuostabių vietų, kaip Masca kaimelis tarp uolų, iš kurio atsiveria vaizdai į kitas Kanarų salas, taip pat Garachico natūralūs vandens baseinai, Los Gigantes milžiniško dydžio uolos, kurias skalauja Atlanto vandenynas.

Salos šiaurinis ir pietinis gamtovaizdis labai skiriasi, kadangi dėl vulkano lietus pietinėje dalyje - retas svečias. Pietinėje dalyje aptiksite daugiau kaktusų, agavų bei sauso klimato augalijos, o šiaurinėje - daugelio rūšių medžių, čia maloniai stebina dideli miškai bei krūmynai. Tad turistai, rinkdamiesi kurortą, pirmiausia turėtų atkreipti dėmesį, kad miestuose Icod de Vinos, Puerto de la Cruz, sostinėje Santa Cruz, nors ir nuostabiai žalia, tačiau klimatas kur kas lietingesnis bei vėsesnis nei pietinėje dalyje įsikūrusiuose miestuose Los Cristianos, Las Americas, Costa Adeje.

Shutterstock nuotr.
Klimatas

Tenerifė yra subtropinio klimato sala, apsupta Atlanto vandenyno, tad vidutinė metinė temperatūra sieka 20 laipsnių ir daugiau. Daug kas vadina šią salą amžinojo pavasario sala, tačiau aš su šiuo teiginiu nesutikčiau, nes čia labai karšta vasarą. Tiems, kurie mėgsta saulės vonias, prakaituoti verčiantį karštį, mirkti sūriame vandenyje, siūlyčiau keliauti į pietinę salos dalį birželio-rugsėjo mėnesiais, nes tuo metu ten vyrauja apie 26-30 laispnių temperatūra.

Kadangi saloje yra ypatingai drėgnas klimatas, esant 26 laipsnių teperatūrai, gali jausti lyg 36, tad nepatartina išsiruošti ilgiems pasivaikšiojimas be šiaudinės skrybėlės ir didelio butelio vandens.

Lapkričio-gegužės mėnesiais oras kiek atvėsta, o naktimis temperatūra kartais nukrenta net iki 12 laipsnių. Šiais mėnesiais ypatingai daug suvažiuoja vyresnio amžiaus žmonių. Tiesą pasakius, dar gyvenime nesu mačiusi šitiek senolių vienoje vietoje. Tuomet ir tempas čia sulėtėja, nes tarp senyvo amžiaus žmonių čia itin populiarios elektrinės transporto priemonės šaligatviuose sudaro kamščius. Čia įsikūrę nemažai reabilitacijos centrų, tad neįgaliesiems nutiesti takeliai paplūdimiuose.

Asmeninio archyvo nuotr.
Dauguma lietuvių žiemojimui renkasi žiemoti miestus Las Galletas, Costa de Silencio, El Medano (ypatingai mėgstamas jėgos aitvarų sportininkų, nes čia pučia jiems reikalingi vėjai, čia vyksta ir pasaulio jėgos aitvarų čempionatai). Tačiau reikia turėti omeny, kad šiuose miesteliuose, nors ir apartamentų nuoma gerokai mažesnė, tačiau oro temperatūra - žemesnė bei vyrauja intensyvūs ir žvarbūs vėjai, kurie tikrai privers jus ieškoti striukės. Pats vėsiausias mėnuo yra vasaris, tad jeigu keliausite į šiaurinę salos dalį, reikėtų nepamiršti ir šiltesnių batų, nes esanti drėgmė ir žvarbus vėjas sudaro įspūdį, kad temparatūra nukrenta iki 10 laispnių, nors termometras rodys kur kas daugiau.

Asmeninio archyvo nuotr.
Jeigu ketinate atostogauti ilgesnį laiką, siūlyčiau išsimuomoti apartamentus pietinėje salos dalyje jau atvykus į salą, o ne prieš tai internetu. Patikėkit manimi - būtina prieš tai juos pamatyti, nes labai dažnai nuotraukos internete neatitinka realybės, tad galite už pakankamai didelę sumą pinigų įsigyti apleistą, prasto kvapo butuką. O trumpoms viešnagėms kartais viešbučiai gali pasiūlyti geresnes kainas.

Gyventojai

Vietiniai gyventojai - be galo malonūs, šilti, draugiški, komunikabilūs žmonės. Jie labai didžiuojasi savo tauta, ir vadina save kanariečiais, ne ispanais. Visuomet paklaus, kaip tau sekasi, pasakys, kaip puikiai šiandien atrodai. Net užėjus pirmą kartą į vietinę maisto prekių parduotuvę, kasininkė kreipsis į tave „mieloji, gražuole, brangioji, meile“. Galbūt dėl to, kad mėgsta daug kalbėti, yra pakankamai tingūs ir vartoja posakį manana (rytoj). Juos kur kas mažiau kankina psichologinės problemos, neburba panosėje, kai tenka gerokai palaukti eilėje.

Kanariečiai vyrai - stambaus sudėjimo, žemi, tamsios odos bei stirpių rankų. Ypatingai kreipia dėmesį į savo išvaizdą, daug sportuoja, rungtyniauja tarpusavyje dėl ant pilvo formuojamų kvadračiukų. Kanarietės moterys didelį dėmesį skiria makiažui, manikiūrui, mėgsta ryškias spalvas, tampres, aukštakulnius bei aptemptas sukneles. Dauguma gali pasigirti vešliais ilgais plaukais, riestu užpakaliuku bei liekna talija. Merginoms, kurios drovisi Lietuvoje apsirengti taip, kaip iš tiesų nori, čia - puiki vieta. Vyresnio amžiaus moterys - kiek apvalesnės, tačiau apsitempti prigludusiais džinsais irgi nesidrovi.

Asmeninio archyvo nuotr.
Daugiausia kanariečių gyvena Santa Cruze, Puerto de la Cruze bei La Lagunone. Nors ši tauta labai draugiška, tačiau aukštu išsilavinimo lygiu pasigirti negali. La Lagunoje yra įsikūręs universitetas, bet tik nedaugelis gali išleisti savo atžalas į aukštuosius mokslus. Gal dėl to, kad trūksta išsilavinimo, tauta yra itin konservatyvi, sunkiai priima naujoves. Saloje labai jaučiasi ekonominės krizės padariniai, tačiau net ir stiprus darbo nuosmūkis bei apkarpyti atlyginimai vietiniams negadina nuotaikos. Jie moka ir mėgsta linksmintis, šokti bei dainuoti. Vienas iš labiausiai stebinančių dalykų - pagarba pėstiesiems. Jums tikrai neteks laukti, kol penkiasdešimt mašinų pervažiuos perėją, apsimetusių, jog jūsų nepastebėjo. Daugiau nei penkias sekundes man prie pėsčiųjų perėjos laukti neteko.

Kadangi ši tauta nemėgsta persidirbti, dienos metu vyrauja siesta - maždaug nuo 13:30 iki 16:30 valandos užsidaro vietinės parduotuvės. Tad, jeigu susiruošėte apsiprekinti, geriau rinkitės rytą nuo 10 valandos, arba vakarą iki 20 valandos. Kanariečiai mėgsta prekintis, dažnai nusiperka drabužių jų net nesimatavę, tad prekių keitimas čia - dažnas veiksnys. Pagrindinės vidutinės klasės ispaniškos drabužių parduotuvės, žinoma, yra "Zara", "Stradivarius", "Bershka", "Pull&Bear", "Mango". Tarp prabangesnių populiaros "Ralf Lauren", "Bimba&Lola", "Massimo Dutti", "Escada", "Guess".

Asmeninio archyvo nuotr.
Rasite daugybę vadinamųjų boutique parduotuvėlių, tačiau nors prekės ir originalios, reikia atkreipti dėmesį į jų kokybę, nes dažnai būna iš senų kolekcijų ir nuo matavimosi likusiais defektais. Ypač daug yra parfumerijos parduotuvių, kuriose kvepalų gausa gniaužia kvapą, o kainos taip vilioja, kad neretas turistas išleidžia kur kas daugiau pinigų nei planavo. Tačiau reikėtų nebėgti į pirmą pasitaikiusią parfumeriją, nes galite įsigyti neoriginalių produktų. Kas mėgsta papuošalus, verta įsigyti Tenerifės perlų bei lavos akmens dirbinių.

Saloje gyvena labai daug britų, indų bei kinų tautybės žmonių. Los Cristianos miestelyje galima pasijusti atvykus ne į Ispaniją, bet į britų kurortą. Čia dominuoja britų pub‘ai bei restoranai.  Las Americas miestelio San Eugenio rajonėlyje labai daug indų bei kinų tautybės atstovų. Prabangiame kurorte El Duque sutiksite daug rusų, turtingų britų bei vokiečių. Beje, atkreipkite dėmėsį, kokie keisti miestelių pavadinimai: Las Galletas (sausainiai), Los Olivos (vynuogės), Adeje (siejama su vištiena).

Straipsnio autorė Egidija nenustojo mėgautis Tenerifės gamta bei žmonių draugiškumu
Asmeninio archyvo nuotr.
Maistas

Jau miestų pavadinimai byloja, kad kanariečiai ypatingai mėgsta skaniai ir gausiai pavalgyti. Nustebsite, kad paellia čia nėra populiariausias patiekalas. Tradiciniai patiekalai, tai - vištiena su bulvėmis ir morkų padažu, kiauliena, grilyje kepti kalmarai bei aštunkojai. Vietiniai didžiuojasi žaliuoju bei raudonuoju padažais, kuriuos tepa ant baltos duonos. Beveik kiekvienoje gatvelėje vilios ką tik iškeptų kruasanų bei sluoksniuotų bandelių kvapai. Tačiau, nors pyragų bei tortų gausa stebinanti, retas iš jų, mano vertinimu, išties yra labai gardus. Dauguma pyragėlių įdaryti riebiais kremais, ir nors išvaizda labai vilioja, vargu ar skonis atitiks jūsų įsivaizduojamą.

Shutterstock nuotr.
Kanariečiai labai mėsta gerti kavą, todėl ir pasirinkimas yra gausus. Žinoma, vynas, sangria ir alus - neatsiejamas pokalbių bei susitikimų gėrimas. Siūlyčiau paragauti vietinio vyno "Flor de Chasna", romo bei kavos barraquito. Čia gausu šviežių daržovių bei vaisių, kuriuos geriausia pirkti mažose parduotuvėlėse. Kadangi sala garsi bananais, papajomis bei mangais, jų būtina paragauti ne tik dėl puikaus skonio, bet ir dėl sveikatos.

Shutterstock nuotr.
Šviežios žuvies bei jūros gėrybių geriausia įsigyti supermarkete "Mercadona". Jos paragavę suprasite, koks nuostabus yra žuvies skonis, kuris neprilygsta Lietuvos parduotuvėse prekiaujamai žuviai. Jeigu tingite patys gaminti, nukeliaukite į "Los Abrigos" ir "Medano" restoranėlius. O norintiems paragauti įvairesnių kanarietiškų patiekalų, siūlau "El Monasterio" restoraną bei "El Molino Blanco", kurie įsikūrę pietinėje salos dalyje. Apskritai, kanariečių kultūrą atspindi pašnekesiai prie maisto ir gėrimų bei linksmybės. 

Pramogos

O štai teatrai bei kocertai nėra populiarūs. Vienintelis sezonas operos ir baleto teatre "Santa Cruze" spalio-sausio mėnesiais pasiūlo maždaug tris skirtingus spektalius. Liepos mėnesį vyksta Aronos muzikos festivalis, kur suvažiuoja įvairiausi pasaulio didžėjai, o vasarį vyksta vienas didžiausių pasaulyje karnavalų, kai gatves užplūsta minios persirengėlių, skamba linksma muzika, geriamas alus ir šokama. Naktinis gyvenimas verda kone kievieną naktį, tačiau labai dideliu pasirinkimu ši sala pasigirti negali. Jeigu kelionės tikslas - šėlionės, siūlyčiau kitą ispanijos salą - Ibizą. 

Asmeninio archyvo nuotr.
Tenerifės sala yra puiki vieta pabėgti nuo skubančio pasaulio. Žiemos mėnesiais nuostabūs spalvingi saulėlydžiai apglėbia visus esančius saloje, nuramina ir įkvėpia. Tai puiki vieta apmąstymams, sveikatos gerinimui. Aš pavadinčiau šią salą tolerancijos vieta, kur kiekvienas priimamas toks, koks yra, gerbiamas su savaisiais trūkumais bei privalumais.

***

Galite papasakoti, kaip Jums sekasi gyventi svečioje šalyje? Rašykite mums moteris@delfi.lt, lauksime.

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis