Teatro sąjungoje viešės vienas žymiausių Lietuvos skaitovų Petras Venslova

Aktorius žiūrovams paruošė rudenišką programą: bus skaitoma skirtingų autorių poezija, žiūrovai girdės fragmentus iš Nacionalinio Kauno dramos teatro spektaklių ir galės jaukiai pabendrauti bei pasidalinti savo mintimis su vakaro svečiu.

Skaitomiausi šių dienų straipsniai:
- J. Statkevičius: mano marokietiškos kolekcijos papuošalus šįkart galėsite įsigyti
- G. Paulauskas: dabar kai kurie gimdytojai savo atžaloms leidžia viską – mano, kad išaugins lyderį
- Prognozės savaitei: sužinokite, ar savaitė bus palanki
- 7 produktai, kurių vartojame per daug
- Žemaičių blynai

Rudeniui įsisiūbavus, lapkričio 10 d. (pirmadienį), 18 val. Lietuvos teatro sąjungoje įvyks kūrybos vakaras „Rudens elegija“. Viešės žinomas Lietuvos skaitovas, teatro aktorius ir režisierius – Petras Venslova.

P. Venslova – vienas ryškiausių Nacionalinio Kauno dramos teatro aktorių. Per ilgus darbo metus sukūrė per dvi dešimtis pagrindinių vaidmenų Lietuvos teatrų scenose, filmavosi lietuvių ir latvių kine ir surengė nesuskaičiuojamą galybę poezijos, prozos skaitymo vakarų. Aktoriaus individualus kūrybos braižas – lyriškomis, tragiškomis, komiškomis spalvomis išsiskiriantys vaidmenys, tarp kurių įspūdingiausi – Vydūno ir kunigaikščio Myškino – Juozo Grušo ir Sauliaus Šaltenio pjesių personažai.

Svarbų vaidmenį P.Venslovos kūrybinėje biografijoje turi literatūros skaitymai. Nuo pat vaikystės aktorius deklamuodavo įvairių poetų eiles. O suvokimas, ką reiškia būti skaitovu, atėjo žymiai vėliau, dirbant su režisieriumi Eimuntu Nekrošiumi dviejuose spektakliuose „Ivanovas“ ir „Duokiškio baladės“. „E. Nekrošius man labai daug davė kaip mokytojas, išaiškinęs, kas yra teksto įtaiga. Kai aš jam skaitydavau, gaudavau nemažai pylos. Jo kritika man padėjo surasti teksto emocinį kirtį. Tai didžiulė laimė – žodį įgarsinti, perteikti, pasidalyti”, – prisiminęs kūrybinę pradžią sako aktorius P. Venslova.

Lietuvos miestų ir miestelių publika gerai pažįsta įtaigų, žemą poezijos skaitovo balsą. Šįkart pasiklaustyti aktoriaus skaitomų tekstų galės ir sostinės teatrinė publika. P. Venslova žiūrovams paruošė fragmentus iš Nacionalinio Kauno dramos teatro spektaklių: „Svajonių piligrimas“, „Ivanovas“, „Amžinas keleivis“, „Yra šalis“, „Vilties injekcijos“. Taip pat įvairių autorių poeziją, atliekamą bendrine ir aukštaičių tarme: Oskaro Milašiaus, Vytauto Mačernio, Bernardo Brazdžionio, Justino Marcinkevičiaus, Sigito Gedos, Algirdo Verbos, Gintaro Patacko, Stanislovas Dagilio, Juliaus Anusavičiaus.

„Kūrybos vakaras „Rudens elegija“ – tai egzistenciniais apmąstymais, ilgesiu ir vilties nuotaika nuspalvintas susitikimas su žiūrovais. Mano tikslas – šiuolaikine teatro meno kalba atskleisti kūrybos galias, analizuoti autoriaus idėjas ir kreiptis į žiūrovus, pasiilgusius teatre gyvenimo prasmės klausimų“, - apie lapkričio 10 d. įvyksiantį kūrybos vakarą pasakoja P. Venslova.

Daugybe literatūros vakarų surengusiam žinomam skaitovui, svarbiausia yra atskleisti literatūros medžiagoje slypinčią žmogišką, asmeniškai kiekvienam aktualią filosofiją, apnuoginti žmogaus proto ir sielos gelmes, vesti žiūrovą į tokią erdvę, kurioje siejasi tie patys troškimai, jausmai, panašios sėkmės ir nesėkmės. Pasak P. Venslovos, žiūrovas turi pajusti kuo gyvena aktorius, kas jį veda gyvenimo ir kūrybos kelyje.

Sužinokite portalo naujienas pirmieji ir skaitykite žurnalą "Moteris"! Trims portalo skaitytojams, užpildžiusiems anketą, dovanosime 3 mėn. žurnalo "Moteris" prenumeratą.


Skaitykite Moteris.lt naujienas ir savo išmaniajame telefone. Parsisiųsti programėles: „iPhone“; „Android“. Sekite mūsų naujienas ir Facebooke!

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis