Susipažinkite su Pažaislio muzikos festivalio šaukliais

Nepilnos dvi savaitės ir Kauną bei jo apylinkes kaip ir kiekvieną vasarą vėl džiugins Pažaislio muzikos festivalis.

Kauno kariliono varpai suskambės jau birželio 2-ąją dieną, kviesdami visus į šventiškų Lietuvos valstybingumo šimtmečio nuotaikų lydimą, dvidešimt trečiąjį kartą startuojančią muzikos fiestą.Per nepilną ketvirtį amžiaus Pažaislio muzikos festivalis suformavo įsišaknijusias tradicijas, tapo žinomu visuose šalies regionuose, o į koncertus plūstančios klausytojų minios liudija apie renginių išskirtinumą ir festivalio svarbą.

XXIII Pažaislio muzikos festivalis klausytojus džiugins ištisus tris mėnesius nuo birželio pradžios iki pirmųjų rugsėjo dienų. Visą vasarą šurmuliuosiančioje muzikos šventėje skambės net 43 programos, žengdamos per tradicinėmis festivalio erdvėmis tapusias Kauno ir artimiausių rajonų koncertų sales, nuolat atsinaujinančias ir svarbų vaidmenį regionų kultūrai įgijusias dvarų menes. Muzikos garsai aidės Lietuvos bažnyčių skliautuose bei klausytojų pamėgtose neįprastose erdvėse, suteikiančiose koncertams nepakartojamą, originalią aurą.

Organizatorių nuotr.

Reikšmingiausias šio festivalio akcentas Lietuvos valstybingumo šimtmetis, kuriam bus dedikuota nemaža dalis koncertų. Taip pat, laikydamasis brandą liudijančių tradicijų, festivalis minės tiek Lietuvai, tiek muzikos pasauliui reikšmingas datas, o itin džiugiu įvykiu taps festivalio bendradarbiavimas su augančiomis Kauno miesto ir regionų bendruomenėmis. Festivalis ir Kauno miesto Aleksoto bendruomenė kvies susitikti Kauno VDU botanikos sode vyksiančioje šventėje, kurios metu išgirsime ir Lietuvos kamerinį orkestrą, solistę Liną Dambrauskaitę, o Kulautuvos bendruomenės kurorto 85-metį pasitiksime kartu su Artūro Noviko vadovaujama vokaline grupe „Jazz Island“.

Tradiciškai klausytojus kvies Žolinės atlaidai Pažaislyje su Kauno valstybiniu choru, Kauno jachtklube skambės Johanno Strausso muzika, atliekama Vilmanto Kaliūno diriguojamo Kauno miesto simfoninio orkestro bei solistų Ramintos Vaicekauskaitės ir Tomo Pavilionio. Šiemet pradedamojo koncerto išvakarėse, tarsi muzikos šventės preliudas, suskambės festivalio šaukliai – Kauno kariliono varpai, o jau sekančią dieną festivalį Maestro Virgilijaus Noreikos atminimui dedikuota programa pradės Gintaro Rinkevičiaus diriguojamas Lietuvos valstybinis simfoninis orkestras ir trys puikūs solistai: buvęs V. Noreikos mokinys Edgaras Montvidas bei du pirmojo V. Noreikos vardo dainininkų konkurso laureatai Tetiana Zhuravel ir Modestas Sedlevičius. Baigiamajame koncerte Lietuvos valstybinis simfoninis orkestras, Kauno valstybinis choras ir rinktiniai solistai, diriguojant G. Rinkevičiui, atliks Laimio Vilkončiaus roko operą „Eglė“.

Organizatorių nuotr.

Centrine festivalio ašimi ir vėl taps dramos spektaklio inscenizacija vakaro prietemos gaubiamose Kauno pilies prieigose. Šiemet festivalis klausytojams pateiks dar neregėtą kūrinį muzikinę-dokumentinę dramą „Lietuva Valstybė“, sukurtą pagal latvių dramaturgo Mārtiņšo Zīvertso tragediją „Mindaugo valdžia“.

Kamerinės muzikos mėgėjus į koncertus kvies Kauno fortepijoninis trio, ppolitovo-Ivanovo fortepijoninis kvartetas iš Rusijos, aukščiausiu meistriškumu žada nustebinti svečiai iš Austrijos „Trio Alba“, o Akmenėlių dvaro klojimo skliautus sudrebins galingi „Sostinės vario kvinteto“ garsai, kuriuos lydės taiklūs muzikologės Zitos Kelmickaitės komentarai.

Chorinės muzikos mylėtojus net keliomis skirtingomis programomis džiugins Kauno valstybinis choras. Akademinio dainavimo gerbėjus kvies mecosoprano Justinos Gringytės ir Petro Geniušo parengta programa, charizmatiškojo dainininko Liudo Mikalausko projektas „Tėvo Stanislovo varpai“, soprano Jūratės Švedaitės-Waller ir pianistės Audronės Kisieliūtės koncertas „Kompozitorės, mylimosios, mūzos“ bei pianistės Paulės Gudinaitės, tenoro Mindaugo Zimkaus ir baritono Giedriaus Prunskaus teminis vakaras „Sonetas meilei“. Dainininkės Sabinos Martinaitytės jubiliejų jos gerbėjai galės paminėti autoriniame solistės ir jos mokinių koncerte.

P. Geniušas
P. Geniušas
Organizatorių nuotr.

Baroko muzikos mylėtojų lauks ansamblio RAMuzika bei solistų Noros Petročenko, Algirdo Bagdonavičiaus ir Kauno styginių kvarteto parengtos programos. Du išskirtinius solistus – Liną Dambrauskaitę ir Kostą Smoriginą kartu su Kauno miesto simfoniniu orkestru ir dirigentu Vilmantu Kaliūnu girdėsime Jonavos Joninių slėnyje. Fortepijoniniais rečitaliais džiugins viešnia iš Lenkijos Joanna Ławrynowicz ir Petras Geniušas kartu su bičiuliu iš egzotiškosios Indijos, pianistu Fali Pavri.

Publikos numylėtinis, universalus muzikantas Bruno Bieri ir vėl stebins subtiliu hango skambesiu bei obertoniniu giedojimu, kartu su lietuvių atlikėjais pristatydamas originalų Viktoro Gerulaičio projektą „Virility. Keturių žaidimas“. Pociūnų aerodrome siautės pašėlę saksofonininkai iš Vokietijos „Blattwerk“ saksofonų kvartetas, o Raudondvario dvaro menų inkubatoriuje ar Rietavo kultūros centre apsilankę klausytojai išgirs nepamirštamą muzikos iš kino filmų koncertą „Itališka filmų naktis“, kurį dovanos Fausto Beccalossi akordeonininkas iš Italijos ir įvairiapusiu talentu apdovanotas latvių violončelininkas Ruslanas Vilensky.

„Son Del Nene“
Organizatorių nuotr.

Spalvingą pasaulio tautų muziką pristatys trys išskirtiniai XXIII Pažaislio muzikos festivalio projektai. Vienoje charizmatiškiausių festivalio erdvių – Babtyno-Žemaitkiemio dvare susitiks tango ir bosanovos ritmai, kuriuos meistriškai į vientisą audinį supins vokalistės iš Argentinos Lily Dahab suburta tarptautinė grupė. Vytauto Didžiojo universiteto Didžiojoje salėje skambės užburiantys kubietiški motyvai, kuriuos programoje „Svaiginanti Kuba“ prakalbins „Latin Grammy“ laureatai, grupė „Son Del Nene“. Ispaniškosios operetės sarsuelos aistros virs Kauno valstybinės filharmonijos scenoje, kur girdėsime sopraną Nuria Garcia, tenorą Manuelį De Diego ir pianistą Carlosą Aragoną, atvykusius iš saulėtosios Ispanijos. Į šią svečių draugiją įsilies ir mūsų tautietės Eglės Strumskytės sopranas.

Tokia koncertų gausa ir žanrų įvairovė atspindi tikrąjį Pažaislio muzikos festivalio veidą – universalų, kokybišką, patenkinantį išrankiausių, tradicinės ar neįprastos, verčiančios susimąstyti ar leidžiančios atsipalaiduoti, rimtos ar šelmiškos muzikos išsiilgusių klausytojų skonį. Belieka tikėti, kad giedras dangus ir glostanti šiluma lydės Pažaislio muzikos festivalį ištisus tris šiltojo metų laiko mėnesius ir visų koncertų klausytojai galės pajusti šį dvigubą malonumą – gaivios vasaros dvelksmą, prisotintą nuostabiausių muzikos garsų.

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis