„Stebuklas“ Toronte: Donaldas Trumpas ir Eglės Mikulionytės žvaigždė

Eglės Vertelytės tragikomedija „Stebuklas“ Tarptautiniame Toronto kino festivalyje, kur įvyko filmo pasaulinė premjera, pasitikta sausakimšomis kino salėmis. „Stebuklas“ – tai antras lietuviškas filmas, po 17 metų pertraukos atrinktas į svarbiausią Šiaurės Amerikos ir vieną prestižiškiausių pasaulyje kino renginių. Šiuo festivaliu tik prasideda tarptautinės filmo kelionės.

Apie socializmo ir kapitalizmo kaktomušą devinto dešimtmečio pradžios lietuviškoje kiaulių fermoje pasakojanti istorija pasauliui pristatyta rugsėjo 8 d. Tarptautinio Toronto kino festivalio „Atradimų“ programoje. Šiame filmų maratone kelionę yra pradėję gerai žinomi ir kino apdovanojimų susižėrę filmai, tokie kaip: „Lūšnynų milijonierius“ (angl. „Slumdog Millionaire“), „12 vergovės metų“ (angl. „12 Years a Slave“), „Kalifornijos svajos“ (angl. „La La Land“) ir kiti.

„Stebuklo“ rodymuose ir diskusijose su žiūrovais dalyvavo filmo scenarijaus autorė ir režisierė Eglė Vertelytė ir pagrindiniai aktoriai – Eglė Mikulionytė bei Vyto Ruginis.

Eglė Vertelytė, Vyto Ruginis, Eglė Mikulionytė Tarptautiniame Toronto kino festivalyje
Eglė Vertelytė, Vyto Ruginis, Eglė Mikulionytė Tarptautiniame Toronto kino festivalyje
Organizatorių nuotr.

„Tokio mąsto festivalyje pasijauti kaip maža žuvis dideliame industrijos vandenyne, bet tam, kad galėtum save realiai įvertinti labai svarbu į tą vandenyną kartais išplaukti. Tai galimybė pamatyti save pasauliniame kontekste“, – savo patirtimi iš Toronto dalijasi Eglė Vertelytė.

Eglė Vertelytė Tarptautiniame Toronto kino festivalyje
Eglė Vertelytė Tarptautiniame Toronto kino festivalyje
Organizatorių nuotr.

Subtilumas, ironija ir netikėtos asociacijos

Filmo komanda džiaugiasi, kad Toronte „Stebuklas“ gavo daug dėmesio – užpildytos kino salės, plojimai, Eglė Mikulionytė atpažinimas Toronto gatvėse, kritikų recenzijos.

Gilberto Seaho filmo apžvalga Afrototonto žurnale filmą apibūdino kaip drąsų ir visiškai įtraukiantį. Kino kritikas Vassilis Economou portale „Cineuropa“ rašė: „Stebuklas“ – subtili, ironiška, tragikomiška, beveik satyriška staigaus perėjimo nuo komunizmo į siaučiantį kapitalizmą ir netradicinio troškimo visko, kas vakarietiška, kuriuos patyrė buvusios Sovietų respublikos ankstyvuosiuose devyniasdešimtuosiuose, kritika“. Michael McNeely (Dork Shelf) savo recenzijoje pastebi: „Stebuklas“ papildo taiklių Rytų Europos satyrų gretas: ironiškas humoras, stiprus pagrindinis moters personažas, intriguojantys siužeto vingiai“.

Filmo „Stebuklas“ premjera Tarptautiniame Toronto kino festivalyje
Filmo „Stebuklas“ premjera Tarptautiniame Toronto kino festivalyje
Organizatorių nuotr.

Daugelį atsiliepimų apie filmą siejo netikėtos asociacijos: Eglės Vertelytės braižo su garsiu suomių režisieriumi Akiu Kaurismäkiu, Eglės Mikulionytės – su Kati Outinen, Vyto Ruginio personažo su kontraversiškai vertinamu JAV prezidentu Donaldu Trumpu. Nors kai kurie iš palyginimų atrodo net labai garbingai – daugelis jų yra visiškas atsitiktinumas.

Su Akio Kaurismäkio mūza lyginama Eglė Mikulionytė prisipažino, kad su šia aktore ją jau lygino draugai Lietuvoje. „Kai Toronte mane taip pristatė, draugai šaukė, kad jie pirmi tai pastebėjo. Niekada nepagalvojau, kad kažką panašaus turime, bet tikriausiai sutapo mūsų mąstymas, humoro ir absurdo suvokimas. Jaučiuosi pamaloninta“, – teigia E. Mikulionytė.

„Stebuklas“, kadras iš filmo (aut. Lora Musheva)
„Stebuklas“, kadras iš filmo (aut. Lora Musheva)
Organizatorių nuotr.

Ironiška, kad nors Vyto Ruginis, kaip ir didžioji dalis Holivudo, neigiamai vertina Donaldo Trumpo karjeros posūkį, užsieniečiai pastebi ryškų jo personažo panašumą į dabartinį JAV prezidentą. „Kad Bernardas panašus į Donaldą Trumpą pastebėjome jau tik filmavimo metu – iš to pasijuokėme, bet niekada rimtesnės jo personažo analizės nedarėme“, – sako Vyto Ruginis.

„Kol Donaldas Trumpas nebuvo laimėjęs rinkimų, netikėjome, kad tai gali išsipildyti, todėl pristatydami filmą juokaudavom, kad norėdami pamatyti, kas atsitiks su JAV, jei D. Trumpas bus prezidentu – turi pamatyti „Stebuklą“, – sako Lukas Trimonis.

Vyto Ruginis, Eglė Vertelytė, Eglė Mikulionytė
Vyto Ruginis, Eglė Vertelytė, Eglė Mikulionytė
Organizatorių nuotr.

Kelionė po pasaulį

Spalio 1 d. tarptautiniame Reikjaviko kino festivalyje įvyko Europinė filmo premjera. Britų žurnalas „The New European“ festivalį įtraukė į festivalių, kurių nederėtų praleisti 2017 metais sąrašą, apibūdindamas jį kaip jaunatviškiausią, pristatantį naująją talentingų režisierių kartą iš viso pasaulio. Šį mėnesį „Stebuklas“ dalyvaus ir Liuksemburgo tarptautinio kino festivalio „CinEast“ bei vieno seniausių Europos festivalių, 62-ojo tarptautinio Valjadolido kino festivalio Ispanijoje konkursinėse programose.

Įdomu, kad pirmoji teritorija, kuriai filmas buvo parduotas platinimui yra Kinija. Po jos sekė ir kitos Azijos šalys, tarp kurių Hong Kongas, Indija, Indonezija, Vietnamas ir kt. Labai laukiu kiniškai dubliuoto filmo“, - pasakoja filmo prodiuseris Lukas Trimonis.

Filmo nacionalinė premjera įvyks Europos šalių kino forume „Scanorama“, o Lietuvos kino teatrus filmas pasieks gruodžio 8 d.

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis