Stambulas. Miestas per du žemynus

Stambulas savitas tuo, kad yra vienintelis miestas pasaulyje, išsiplėtęs per du žemynus – Europą ir Aziją, apsuptas dviejų jūrų – Juodosios ir Marmuro, šias skiria maždaug 30 km Bosforo sąsiauris.

Dvi miesto dalys – Europoje, viena – Azijoje. Stambulo iškyšulyje esanti europinė dalis garsėja sultonų rūmais (Topkapi) su haremu, septyniomis didžiosiomis mečetėmis ir siauromis gatvelėmis. Antroji europinė Stambulo dalis – senasis europiečių kvartalas – driekiasi kelis kilometrus išilgai Aukso Rago įlankos.

Vida Press

XIX a. pabaigoje į kolonijinę Siriją vykstantiems anglams ir prancūzams šiame rajone veikiantis viešbutis „Pera Palace“ suteikdavo atgaivą. Jo interjeras išliko toks pat, koks buvo, kai Agata Christie čia rašė savo garsųjį romaną „Žmogžudystė Rytų Eksprese“. Azijinėje miesto dalyje galima rasti skaniausių Stambulo saldumynų, be to, čia paskutines savo gyvenimo dienas praleido poetas Adomas Mickevičius.

PATARIMAI KELIAUTOJAMS

Kur apsipirkti

Taksim aikštė – pagrindinė apsipirkimo ir pramogų vieta. Čia prasideda Nepriklausomybės prospektas – žymioji Stambulo pėsčiųjų alėja, garsėjanti parduotuvių, meno salonų, kavinių, barų ir restoranų gausa.

Stambule privaloma aplankyti Didįjį turgų. Šį vieną didžiausių ir seniausių dengtų turgų pasaulyje sudaro 61 gatvė ir daugiau kaip 3000 parduotuvių. Kitame dengtame – prieskonių – turguje galva ima svaigti nuo kvapų ir spalvų.

Vida Press

Nepramintais takais

Jei esate knygų mėgėjai, būtinai užsukite į Nekaltybės muziejų. Tai – pirmasis muziejus pasaulyje, įkvėptas romano – 2008 m. išleistos tokio paties pavadinimo Orhano Pamuko knygos. Šiam muziejui įkurti rašytojas išleido beveik visą savo Nobelio premiją – maždaug 1,5 milijonus JAV dolerių. Atrasti ramią Cucurcumos gatvelę, kurioje įkurtas muziejus, ne taip jau paprasta, bet verta ir pasiklysti – būtent šioje Stambulo dalyje labai gerai juntamas O. Pamuko aprašytas jausmas melancholija (hüzün).

Stambulas vertas būti pagrindiniu kelionės tikslu. Tai – ir labai patogi tarpinė stotelė skrendant „Turkish Airlines“ lėktuvu į tolimesnius kraštus – Jungtinius Arabų Emyratus, Šri Lanką, Jungtines Amerikos Valstijas, Izraelį, Indiją, Tailandą.

Verta

Pasigrožėti Marmuro jūra. Galėsite stebėti, kaip virtinės laivų laukia eilės įveikti Bosforo sąsiaurį, virš jų nardančias žuvėdras.

Pereiti Galatos tiltu iš Europos į Aziją sutemus, kai Bosforo sąsiaurio vandenyje atsispindi apšviesti minaretai, tyliai plaukia laivai.

Skanaus!

* Papusryčiaukite ar išgerkite arbatos belle epoque menančiame viešbutyje „Pera Palace“.

* Suvalgykite žuvų patiekalų žvejų kaimelyje Kumkapi.
Paragaukite mėsos patiekalų turguje netoli Konstantino laikų viaduko.

* Laiveliu persikelkite į azijinę miesto dalį paskanauti saldumynų, užpiltų tirštais sirupais, pistacijų kremu.

Vida Press

* Pavakarieniaukite kavinėje „Litera“ virš Goethe‘s universiteto, – skanus maistas ir puikus vaizdas pro langus.

* Pagurkšnokite iš trintų orchidėjų šaknų ir pieno paruošto gėrimo (sahlep). Jį Stambule paprastai geria kaljaną rūkantys vyrai.

Skrydžiai iš Vilniaus per Stambulą – kasdien.
Trukmė
VNO–IST – 2 val. 45 min.
Vizos Lietuvos Respublikos piliečiams į Turkiją nereikia

Visa, kas geriausia, – Jums!

TURKISH AIRLINES
Oro transporto įmonė „Turkish Airlines“ įkurta 1933 metais, o veiklą pradėjo savo lėktuvų parke turėdama tik 5 lėktuvus. Šiandien „Turkish Airlines“ yra keturių žvaigždučių aviakompanija, viena greičiausiai besivystančių. Turi 312 lėktuvus, skraidina į 285 oro uostus 113-oje šalių – t. y. į daugiau šalių nei bet kurios kitos oro transporto įmonės. „Turkish Airlines“ penkis kartus iš eilės „Skytrax“ keleivių pasirinkimo apdovanojimuose pripažinta geriausia Europoje aviakompanija.

Aukščiausia kokybė

Siekdama išlaikyti aukštą lygį, oro transporto įmonė „Turkish Airlines“ daug investuoja į pramogų sistemos lėktuve įdiegimą, patogias sėdynes, maitinimą skrydžių metu ir darbuotojus. Ji nuolat plečia skrydžių krypčių ir lėktuvų skaičių, tad daug dėmesio skiria saugumui ir aptarnavimo kokybei. „Turkish Airlines“ visada pasiryžusi vykdyti savo misiją ir judėti į priekį. Šios oro bendrovės tikslas – tapti lydere vietos ir pasaulio rinkose, kad keleiviai rinktųsi ją dėl neprilygstamo aptarnavimo, aukščiausios kokybės ir patikimumo.

Daugiau informacijos ir skrydžių kainų ieškokite adresu www.turkishairlines.com

Užsakymo nr.: PT_71466212

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis