Šeimos finansų valdymo klaidos: kaip jų išvengti?

Jau šeštus metus padedu žmonėms (šeimoms) efektyviau organizuoti savo šeimos ar asmeninius finansus. Susiduriu su skirtingais žmonėmis, kurių veikla, pajamos, supratimas, požiūris ir patirtis labai skirtingi. Ir vis tik — visi jie turi vieną bendrą bruožą — finansų valdymo iššūkį šeimoje.

Pinigų panaudojimo klausimas šeimoje visuomet bus svarbus, nepaisant pajamų dydžio. Sunkumai dėl pinigų panaudojimo gali kilti dėl skirtingų priežasčių. Štai kelios jų:

* Vyras ir moteris yra „užaugę“ pagal skirtingas pinigų valdymo tradicijas šeimoje.
* Abu šeimos partneriai gali turėti skirtingus finansų valdymo/panaudojimo stilius. Pavyzdžiui, vienas gali būti užkietėjęs pinigų kaupikas, o kitas –  priešingai, didelis išlaidautojas.
* Abu partneriai gali turėti skirtingus lūkesčius dėl pinigų panaudojimo (pvz., vienam labiau norisi išvykti ilgų atostogų, kitam –  investuoti ar atnaujinti šeimos būstą).
* Turi skirtingą požiūrį į taupymą. Pavyzdžiui, vienam taupymas sukelia neigiamas asociacijas, o kitam taupymas  –  svarbi turtėjimo ir turto didinimo dalis).
* Vyras ir moteris turi skirtingą pajamų lygį, kas gali turėti įtakos jų psichologinei savijautai ir santykiams.
* Vienas partneris gali turėti polinkį kontroliuoti kito žmogaus pinigus ir jų panaudojimą, kas sukelia papildomų nesutarimų ir nemalonių būsenų.

Žinoma, šis sąrašas ne baigtinis  –  galite pridėti savo priežastis. Jų tikriausiai turite ne vieną.

Mindaugas Grajauskas
Mindaugas Grajauskas
Asmeninio archyvo nuotr.

Apibendrindamas galiu išskirti TOP 5 klaidas, kurias daro šeimos savo finansų valdyme:

1. Nekalbėjimas. Kad ir kaip banaliai tai beskambėtų  –  sutuoktiniai / partneriai tiesiog nekalba apie pinigus ir jų panaudojimą. Dažnai tokia „tyla“ sukelia konfliktus visai kitose gyvenimo srityse, pvz. dėl neplautų indų. Gal kiek šaržuoju, tačiau pabandykite prisiminkite savo atvejus, kai kildavo nepasitenkinimas dėl jūsų partnerio pinigų panaudojimo, finansinių įpročių ar tiesiog skirtingo suvokimo ir požiūrio apie tai, kaip turėtų būti panaudoti jūsų šeimos (ar jūsų asmeniniai) pinigai. Ir jeigu tokio nepasitenkinimo neturėdavote kaip išreikšti  –  tuomet tikriausiai atrasdavote visai kitą priežastį tai padaryti (netiesiogiai).

2. Neturi įvardinę savo šeimos finansinių tikslų ir nėra susitarę dėl šių tikslų realizavimo. Labai dažnas atvejis. Kai nėra bendro su(si)tarimo dėl finansų panaudojimo ir finansinių tikslų –  tuomet kiekvienas daro „savaip“, taip, kaip įsivaizduoja. Bėda ta, jog kitas partneris tikriausiai „įsivaizduoja“ visai kitaip. O jeigu prie to paties šeima dar ir „nesikalba“  –  tuomet užslėpti ar atviri konfliktai neišvengiami. Tai nekuria darnių santykių.

3. Nesilaiko disciplinos. Net kai yra bendri finansiniai tikslai  –  dažnai pritrūksta finansinės disciplinos. Kitaip sakant, planas (susitarimas) gyvena savo gyvenimą, o piniginė –  savo. Tuomet atsiranda nusivylimas, jog nepavyksta pasiekti savo tikslų. O atsiradęs nusivylimas dar labiau kenkia finansinei disciplinai.

4. Nesirūpina turto kaupimu. Tai nėra tik „banalus pinigų kaupimas“. Tai yra užsitikrinimas, jog kiekvienais metais grynoji šeimos turto vertė didėtų. Dažnai šeimos net ir su didelėmis pajamomis išleidžia lygiai tiek pat, kiek uždirba  –  ir nė kiek „nepasilieka sau“. Bent dalies pinigų atsidėjimas sau ir tų pinigų įdarbinimas stipriai padidintų šeimos turto didėjimo tempą.

5. Neturi šeimos pinigų panaudojimo sistemos ar modelio. Dėl to pinigų panaudojimas dažnai būna chaotiškas, emocionalus ir neapgalvotas.

Mindaugas Grajauskas
Mindaugas Grajauskas
Asmeninio archyvo nuotr.

SPRENDIMAS

Pagrindiniai „must-do“ dalykai, kurie tikrai palengvins pinigų panaudojimą ir užtikrins šeimos turto didėjimą (o dar svarbiau  –  sukurs daugiau darnos šeimoje):

Įvardinti/ aptarti savo individualų požiūrį į pinigus ir jų panaudojimą. Išbandykite –  labai didelė tikimybė, jog sužinosite apie savo partnerį tai, ko dar nežinojote, ir turėsite galimybę pasidalinti tuo, ko jūsų partneris dar galbūt nežino apie jus.

Susitarkite dėl bendrų šeimos finansinių tikslų. Jų greičiausiai bus ne vienas ir ne du. Jų bus daug. Ir jie bus skirtingi. Užduotis sudėtinga, bet įmanoma  –  susitarti, kurie iš jų yra svarbiausi ir kaip juos įgyvendinsite.

Sudaryti šeimos pinigų paskirstymo planą ir pasirinkti tinkamus finansinius įrankius bei plano įgyvendinimo būdus. Čia gali būti kiek sunkiau, jeigu nesate susidūrę su finansiniais įrankiais, jų efektyviu naudojimu ir pritaikymu pagal savo poreikius. Tačiau investavę truputį laiko galite atrasti efektyvius būdus organizuoti savo šeimos finansus.

Daugiau apie tai, kaip sėkmingai spręsti finansinius klausimus šeimoje, išgirsite LITEXPO parodų ir kongresų centre Vilniuje, kovo 17 d. (šeštadienį) moterims skirtoje pokyčių konferencijoje „Išdrįsk pradėti. Antras kartas“ išklausę Mindaugo Grajausko pranešimą „Poros finansų valdymo anatomija: ką svarbu žinoti (ir daryti)“. Renginyje pranešimus taip pat skaitys ir praktines dirbtuves ves su pokyčių įgyvendinimo temomis dirbantys psichologai, koučingo specialistai, lektoriai, karjeros konsultantai. Daugiau informacijos ir bilietus į tiesioginę transliaciją galite rasti interneto svetainėje isdriskpradeti.lt

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis