Scenoje - seserys Rinkevičiūtės ir „Džiazuojanti klasika“

Polėkio kupina improvizacijos laisvė greta tikslios ir elegantiškos klasikos – toks skirtingų muzikos pasaulių susitikimas klausytojų laukia projekte „Džiazuojanti klasika“.

Čia vienoje scenoje smuikai drauge su fortepijono, akordeono, mušamųjų ir kontraboso improvizaciniais posūkiais suskambės naujai ir netikėtai.

Lietuvoje toks projektas ruošiamas pirmą kartą, seserims Rūtai ir Saulei Rinkevičiūtėms sumanius vienoje scenoje suburti skirtingų muzikinių stilių atstovus. Įkvėptos pasaulinio garso muzikos grandų, klasikinio smuiko virtuozo Yehudi Menuhino ir džiazo smuiko legendos Stéphano Grappelli, seserys panoro šią muzikinę mintį įgyvendinti Lietuvoje.

Paklausta, kaip kilo tokio spalvingo koncerto idėja, smuikininkė Saulė Rinkevičiūtė teigė, jog viskas gimė iš siekio atrasti kažką naujo, o kartu Lietuvos publikai pateikti tai, kas mūsų scenoje šiek tiek primiršta.

„Idėja kilo mano sesei Rūtai, paklausius Y. Menuhino ir S. Grappelli įrašų, kur šie muzikai derino klasikinio ir džiazinio smuikų skambesį. Ieškojome naujų idėjų, o klausydamos įrašų su seserimi pagalvojome, kad Lietuvoje tradiciniam džiazui skiriama labai mažai dėmesio. Publika pasiilgusi klasikinio, ne avangardinio džiazo. Taigi, supratome, kad šią idėją būtina įgyvendinti“, – teigė smuikininkė.

Atlikėja taip pat atskleidė, kad ilgai svarstyti, kokie muzikai galėtų tapti bendražygiais scenoje, nereikėjo. „Su akordeonininku Nerijumi Bakula jau esame drauge groję Astoro Piazzollos projekte, todėl iškart jį pasikvietėme. Tai – profesionalus ir labai įdomus muzikas. O smuikininkas Tadas Dešukas, mano nuomone, yra vienas ryškiausių džiazo smuikininkų ir improvizatorių Lietuvoje. Be jo šio projekto neįsivaizduočiau.“

Džiazo stovyklai atstovaujantis smuikininkas Tadas Dešukas pabrėžė išskirtinės ansamblio instrumentų sudėties svarbą. „Įrašuose, iš kurių išsivystė koncerto idėja, skamba du smuikai ir fortepijonas. Mūsų ansamblyje naujų spalvų ir įvairumo įneša akordeonas bei mušamieji. Be to, koncerto metu galvojame atlikti ir naujų, programoje nenumatytų kūrinių“, – atskleidė pašnekovas.

Viena iš įdomiausių patirčių įgyvendinant projektą, pasak S. Rinkevičiūtės, yra tai, kad muzikai gali semtis vieni iš kitų skirtingų garso valdymo ir muzikinės medžiagos interpretavimo paslapčių.

„Įspūdingiausias dalykas yra džiazistų laisvumas. Mes, akademinės muzikos atstovai, esame įpratę groti „akademiškai“, o atlikėjai iš džiazo pasaulio įkvepia į viską pažvelgti laisviau. Žinoma, nei vienas nepamirštame profesionalumo, tačiau ta sceninė laisvė, būdinga džiazui, suteikia daug malonumo, grojant kartu ir atrandant begales naujų dalykų“, – džiaugiasi S. Rinkevičiūtė.

Pasiteiravus, kaip kolegos iš džiazo ir improvizacijos pasaulio žvelgia į šį projektą, T. Dešukas atvirauja, kad ši idėja ne iš karto buvo priimta džiaugsmingai.

„Pradžioje kolegos gana skeptiškai pasižiūrėjo į šį reikalą. Tarp akademinio ir džiazo pasaulių iš tiesų yra labai daug skirtumų. Man pačiam teko mokytis Nacionalinėje M. K. Čiurlionio menų mokykloje, kur grojau daug klasikos. Taigi, suvokiu skirtumus tarp klasikinės ir džiazo muzikos atlikėjų. Muzikantai, su kuriais grojame, taip pat žino šiuos skirtumus. Bet kai pradėjome repetuoti ir ruoštis projektui, įsibėgėjom ir dabar visi tikrai esame užsidegę šio projekto idėja“, – tikina smuikininkas.

Koncerto programoje – specialiai šiam projektui Rimvydo Giedraičio sukurtos kompozicijos pagal žymiausius hitus: "Liza", "Minor Swing", "All the Things You Are", "Just One of Those Things", "Autumn Leaves", "Night Train", "After You have Gone", "Tears", "I Saw Stars", "Blue Room", "Summer Time", "Jealousy".

Kartu su S. ir R. Rinkevičiūtėmis bei T. Dešuku scenoje pasirodys akordeonininkas Nerijus Bakula, kontrabosininkas Vytis Nivinskas ir perkusininkas Vytis Vainilaitis. „Džiazuojanti klasika“ klausytojus kviečia į Vilniaus kongresų rūmus kovo 15 d.

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis