Režisieriui Eimuntui Nekrošiui - Italijos žvaigždės ordinas

Teatro režisieriui Eimuntui Nekrošiui įteiktas Komandoro laipsnio Italijos Žvaigždės ordinas (Ordine della Stella d'Italia) už ypatingus nuopelnus tvirtinant ir puoselėjant mūsų šalių bendrystę kultūros srityje.

Populiariausi šių dienų straipsniai:
- Ryžių dieta – išeitis, norint greitai numesti svorio. Receptai!
- Billie Holiday - džiazo dievaitė, nuo mažų dienų kentusi lytinę prievartą
- Moteriškos silpnybės, kurios patrauklios vyrams
- V. Baublienė: ar besišypsantis žmogus - tikrai laimingesnis?
- Skumbrės, agurkų ir alyvuogių užtepėlė

2011 metais įsteigtas ordinas yra antras pagal svarbą ir prestižą valstybinis apdovanojimas Italijoje teikiamas civiliams. Juo apdovanojami Italijos piliečiai ir užsieniečiai savo darbais ir kūryba svariai prisidėję prie Italijos draugiškų ryšių ir bendradarbiavimo su kitomis šalimis. Garbingą apdovanojimą skiria Italijos Respublikos Prezidentas, Užsienio reikalų ministro siūlymu, patvirtintu Ordino tarybos.

E.Nekrošiui išskirtinį apdovanojimą Italijos prezidento Giorgio Napolitano vardu Vilniuje įteikė ambasadorius Stefano Taliani de Marchio. Ta proga ambasadorius su žmona Letizia į savo rezidenciją pakvietė E.Nekrošių su žmona, kostiumų dailininke N.Gultiajeva, teatro „Meno Fortas“ darbuotojus, režisieriaus šeimą. Itališkai nuoširdžioje ir net šeimyniškoje aplinkoje ambasadorius S.Taliani de Marchio sakė, jog apdovanojimas lietuvių režisieriui skiriamas už ilgametį dalyvavimą Italijos teatriniame gyvenime, kasmet pristatant įvairių miestų žiūrovams savo lietuviškus spektaklius, už unikalią galimybę italų aktoriams ir studentams mokytis iš maestro meistriškumo kursų metu ar Nekrošiui statant spektaklius Italijoje su vietiniais aktoriais.

Ambasadorius atkreipė ypatingą dėmesį į E.Nekrošiaus darbą Vicenza miesto istoriniame Teatro Olimpico, kurio sezonams jis vadovavo 2012 ir 2013 metais. Čia režisieriaus sukurti spektakliai „Laiškai Lucilijui“, „Galilėjaus Gyvenimas“ ir kiti paliko neišdildomą įspūdį ne tik žiūrovams, kurių tarpe buvo ir pats ambasadorius, bet ir istorinio teatro šeimininkams. Baigdamas protokolinę jaukios popietės dalį, ambasadorius, kaip trečią priežastį apdovanoti Eimuntą Nekrošių įvardino tai, kad jis tiesiog myli Italiją – tai pastebima visuose jo spektakliuose, o ypač sukurtuose pagal Dante‘s „Dieviškąją Komediją“.

Betarpiško pokalbio metu E.Nekrošius ir jo artimiausieji bendražygiai dėkodami ambasadoriui už aukštą apdovanojimą prisiminė svarbiausius ir įdomiausius kūrybinius darbus Italijoje. Vienas tokių neužmirštamų momentų buvo spektaklio pagal F.Dostojevskio romaną „Idiotas“ premjera netoli Romos esančiame Imperatoriaus Adriano rūmų griuvėsių komplekse Villa Adriana. 2009 metų birželį antikinėse termose įrengtame amfiteatre, tūkstantis žiūrovų stebėjo spektaklį po žvaigždėtu Romos dangumi nuo 8 valandos vakaro iki 3 valandų ryto. Ambasadorius su žmona net juokavo, kad atrodo, jog „Meno Forto“ trupė matyt žino Italiją geriau negu jie patys.

Atsidėkodami už šiltą priėmimą, lietuvių teatralai pakvietė ambasadorių į Nacionalinį dramos teatrą, kuriame Balandžio 2 d. „Meno Fortas“ vaidins „Idiotą“.

****

Skaitykite Moteris.lt naujienas ir savo išmaniajame telefone. Parsisiųsti programėles: „iPhone“; „Android“. Sekite mūsų naujienas ir Facebooke!

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis