Retro–pop princesės Europiniame ture įtraukta ir Lietuva

Liepos mėnesį Lietuvoje net 2 koncertus surengs unikalaus Afrikos retro–pop žanro muzikos grupė „Alsarah & The Nubatones“ iš Bruklino.

Neeiliniais gebėjimais apdovanota grupės lyderė dainininkė Alsarah yra vadinama naująją Nubijos pop ir Sudano retro muzikos princese. Jai scenoje talkina trys puikūs muzikantai: perkusininkas Rami El Aasser, bosistas Mawuena Kodjovi ir ud instrumentu grojantis Brandon Terzic.

„Alsarah & The Nubatones“ efektingai apjungia senąsias Afrikos tradicijas su šviežiomis idėjomis, o kultūros studijas su gyvomis patirtimis. Įtraukiančios, spalvingos bei atviros melodijos, gimusios iš meilės Nubijos muzikai ir nesumeluoto tikėjimo, peržengia visus kultūrinius ar kalbinius barjerus.

Galingu balsu pasižyminti Alsarah yra Sudane gimusi dainininkė, dainų autorė ir etnomuzikologė. Ji dar vaikystėje patyrė, ką reiškia emigruoti ir gyventi tarp skirtingų kultūrų. Pirmuosius aštuonerius savo gyvenimo metus praleidusi Sudano sostinėje Chartume, bėgdama nuo slogaus režimo drauge su šeima persikėlė į Taizo miestą Jemene, o 1994 m. jame kilus pilietiniam karui išsikraustė gyventi į JAV. Alsarah savo muzikinį kelią pradėjo būdama dvylikos metų. Hadley mieste Masačusetse ji mokėsi scenos menų mokykloje „The Pioneer Valley Performing Arts Charter High School“, vėliau ketverius metus praleido „Wesleyan University“ studijuodama muziką, kur daugiausiai dėmesio skyrė etnomuzikologijai.

Organizatorių nuotr.

Gyvendama Niujorko Bruklino rajone Alsarah pradėjo kurti išskirtinio stiliaus muziką, kurią pavadino Rytų Afrikos retro–pop žanro vardu. Čia ji prisidėjo prie įvairiausių projektų, tokių kaip „The Nilo Project“, kurio debiutinis albumas „Aswan“ radijo stočių tinklo „NPR“ geriausių 2013 m. albumų penketuke užėmė pirmąją vietą. Alsarah bendradarbiaudama su žymiu prancūzų prodiuseriu Débruit 2013 m. lapkritį įrašė albumą „Aljawal“ („Soundway Records“), o su savo naujausia grupe „Alsarah & The Nubatones“ 2014 m. kovą išleido debiutinį įrašą „Silt“ („Wonderwheel Recordings“).

Grupė „Alsarah & The Nubatones“ gimė iš daugybės pokalbių vykusių per bendras Alsarah ir Rami El Aasser vakarienes apie Nubijos „sugrįžimo dainas“, šiuolaikinius migracijos pavyzdžius bei Sudano ir Egipto kultūrų mainus. Kūrėjus suartino meilė turtingiems pentatoniniams garsams bei bendros migracijos patirtys. Galiausiai šie pokalbiai išsiplėtė tiek, kad į juos įsitraukė armėnų kilmės amerikietis Haig Manoukian, grojantis ud (styginis instrumentas paprastai naudojamas Artimųjų Rytų muzikoje), ir Prancūzijoje gimęs, tačiau iš Togo kilęs bosistas Mawuena Kodjovi.

2014 m. „Alsarah & The Nubatones“ išleistas debiutinis albumas „Silt“ greitai sulaukė tarptautinio pripažinimo, atsidurdamas geriausių world muzikos albumų dešimtukuose, renkamuose įvairių radijo stočių ir tinklaraščių. Albumo singlas „Soukura“ (liet. „Per vėlu“) debiutavo „Spin“ muzikos žurnalo tinklaraštyje. Tų pačių metų spalio mėnesį pasirodė albumas „Silt Remixed“, kuriame „Alsarah & The Nubatones“ kūriniams remiksus kūrė Bodhi Sattva, Nickodemus, Djeff, Jeremy Sole, „Clap! Clap!“, Captain Planet, Chancha Via Circuito ir daugelis kitų kūrėjų. Šis albumas prestižinio žurnalo „Fact“ buvo išrinktas vienu iš geriausių 2014 metų remiksų albumų.

„Alsarah & The Nubatones“ kuriamas Rytų Afrikos retro–pop primena praeito amžiaus septinto – aštunto dešimtmečio Nubijos muziką, perteikiamą drauge su Rytų instrumentuote, aukštomis vokalinėmis melodijomis ir pentatoninėmis kompozicijomis. Grupės kūryba atspindi jos narių muzikinius pažinimus migracijos akivaizdoje, į kuriuos žvelgiama per miesto prizmę. Albumas „Silt“ tapo muzikos sinteze, apimančia aštuntojo dešimtmečio Chartumo, Šiaurės Afrikos ir arabų garsų bei tradicijų mišinį.

Nuo savo pirmoji pasirodymo, vykusio 2011 m. spalio mėnesį, „Alsarah & The Nubatones“ yra koncertavusi daugybėje skirtingų prestižinių vietų ir festivalių: „Chicago World Music Festival“ (JAV), „Celebrate Brooklyn Prospect Park“ (JAV), „Kennedy Center“ (JAV), „Lincoln Center“ (JAV), „Arab World Music Festival“ (Kanada), „Hayy Festival“ (Egiptas), „Festival Centro“ (Kolumbija), „Ted X Soba“ (Sudanas) ir kitur.
2015 m. grupei nusimato ne mažiau perspektyvūs – vasarą – Europinis turas, į kurį atlikėja įtraukė ir Lietuvą.

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis