Pristatoma knyga apie Vilniaus kino teatrus

Neatsitiktinai prieš kelias savaites išleista knyga „Vilniaus iliuzionai. Miesto kino teatrų istorijos“ šį penktadienį (18 val.) bus pristatyta „Skalvijos“ kino centre.

Pasak knygos autorės Sonatos Žalneravičiūtės, būtent „Skalvijoje“ gimė užmanymas ją rašyti: „Tyrinėdama „Planetos“ („Skalvijos“ ) istoriją supratau, kad domėdamasi vienu kino teatru negaliu atmesti atradimų apie kitus. Taip prasidėjo ilgas ir intriguojantis detektyvinis Vilniaus praeities tyrimas“.

Gilintis į „Skalvijos“, ilgiausiai sostinėje veikiančio kino teatro, istoriją S. Žalneravičiūtė ėmėsi prieš kelis metus, mėgindama atrasti tikslią jo atidarymo datą. Ją nustačius neilgai trukus buvo paminėtas 50-asis „Skalvijos“ jubiliejus, o joje programos sudarytoja dirbanti S. Žalneravičiūtė sėdo rašyti knygos.

Knygos skaitytojas supažindinamas su penkiasdešimt Vilniuje veikusių kino teatrų. Kai kurie gyvavo vos vienerius metus, kiti, keisdami pavadinimus, ir visą septyniasdešimt. Jų istorija per šimtą metų montuojama tarsi filmas iš skirtingų šaltinių: archyvinės medžiagos, prisiminimų, laiškų, fotografijų, vaizduotė pakurstytų istorijų ir t.t.

Knygos pristatyme dalyvaus ilgus metus kine dirbę ar tebedirbantys žmonės: Audronė Trukanaitė, papasakosianti apie karo laikais Vilniuje veikusius kino teatrus, kino kritikė Izolda Keidošiūtė, „Maskvos“ kino teatro dailininkas Vidas Drėgva, „Vilniaus“ kino teatro inžinierius Jonas Čeponis.
Ekrane bus galima pamatyti kino kronikos fragmentus, kuriuose užfiksuoti keli buvę Vilniaus kino teatrai.

Renginio metu knygą „Vilniaus iliuzionai. Miesto kino teatrų istorijos“ bus galima įsigyti leidyklos kaina.

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis