Premjeroje „Trys skrybėlės“ – V. Masalskio, A. Mickūno ir R. Olšausko trio

Per 3 dešimtis rinktinių filmų pristatantis Vilniaus dokumentinių filmų festivalis (VDFF) kviečia neaplenkti ir lietuvių dokumentininkų kūrybos.

Viena iš festivalio retrospektyvų pašvęsta sovietmečiu kūrusiam Rimtautui Šiliniui. Režisierė Ramunė Rakauskaitė, prieš kelis metus sėkmingai pristačiusi pasakojimą apie Lietuvos istoriją „Radviliada“, kviečia į naujausio savo filmo „Trys skrybėlės“ premjerą.

Jo herojai – gerai žinomi lietuvių kūrėjai: aktorius Valentinas Masalskis, filosofas Algis Mickūnas, dailininkas Rimantas Olšauskas. Filmo premjera įvyks „Skalvijos“ kino centre rugsėjo 27 d. „Trys skrybėlės“ taip pat bus rodomos „Pasakoje“ (rugsėjo 29 d. ) bei Ukmergės kultūros centre (spalio 8 d.).

V. Masalskis
V. Masalskis
Organizatorių nuotr.

„Visi trys filmo herojai be galo skirtingi ir kartu labai panašūs. Kiekvienas iš jų turi savo gyvenimo filosofiją, kuri teigia kūrybos, laisvės, prasmės viršenybę. Tai žmonės, apie kuriuos norisi pasakoti, kurių mintimis maga pasidalinti. Tiesą sakant, apie kiekvieną iš jų galima drąsiai kurti atskirą filmą, bet kadangi pirminė idėja buvo jungtis per skrybėles, teko juos visus filmuoti kartu“, – sako filmo režisierė R. Rakauskaitė.

Kaip pasakoja filmo autorė, iš pradžių jos akiratyje buvo dvi „skrybėlės“ – Valentinas Masalskis ir Rimantas Olšauskas. Teko gerai paieškoti trečiosios „skrybėlės“, kuri papildytų šių dviejų gana spalvingų asmenybių portretus. „Kai visiškai atsitiktinai į mano akiratį pakliuvo Mickūnas, supratau, kad tai geriausia, kas galėjo nutikti“, – pasakojo R. Rakauskaitė.

Režisierės teigimu, dirbti su trimis menininkais buvo ir įdomu, ir smagu, tačiau ir nelengva – jie visi gyvena skirtingu ritmu. Kūrybinė filmo grupė turėjo išmokti greitai prie to adaptuotis. Kaip pasakoja R. Rakauskaitė, kelias dienas pafilmavus V. Masalskį, įprasdavai prie jo užduoto greito energingo filmavimų tempo. Tada vykdavai pas R. Olšauską ir turėdavai gerokai sulėtinti apsukas: tai ramaus, tykaus būdo žmogus.

Filmuojamas R. Olšauskas gali ir žodžio nepratarti, tačiau jo įžvalgos apie meną ir gyvenimą intelektualiai provokuoja. Turėtum gerai pagalvoti, ką jam atsakyti. V. Masalskis filme atsiskleidžia ne tik kaip aktorius, režisierius, bet ir kaip filosofas, mokytojas. Jis griežtai laikosi savo pažiūrų ir pagal jas ugdo jaunąją kartą. Jaunatviškumu, laisvumu, proto aštrumu spinduliuoja A. Mickūnas, vyriausias iš „Trijų skrybėlių“ kompanijos.

Algis Mickūnas
Algis Mickūnas
Organizatorių nuotr.

Premjerinį filmo seansą rugsėjo 27 d. (19 val.) pristatysianti R. Rakauskaitė teigia, kad dokumentinis kinas vis labiau ją užburia. „Man kur kas įdomiau laukti tikrumo momentų, nei juos sugalvoti“, – sako režisierė.

Šiuo metu R. Rakauskaitė kuria dokumentinį filmą apie Amerikos lietuvių keliones į Lietuvą sovietmečiu. Nepaisant sudaužytų vilčių ir keliones lydėjusių praradimų, filmas bus lengvas ir šviesus. Mokėjimo pažvelgti į šviesiąją gyvenimo pusę kino kūrėja tikina ieškanti visuose savo filmuose.

Festivalis vyksta Vilniuje rugsėjo 21 – spalio 1 d., Klaipėdoje ir Ukmergėje – spalio 6-8 d.

Daugiau informacijos apie festivalį svetainėje: www.vdff.lt.

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis