Pirmą kartą vykstantis Vilniaus galerijų savaitgalis atvers netikėtas erdves

Šiuolaikinis menas grįžta iš atostogų, taip skelbia pirmą kartą vyksiantis Vilniaus galerijų savaitgalis. Jau rugsėjo 9-10 dienomis sostinės galerijos bei netikėtos miesto erdvės pasitiks lankytojus su naujomis parodomis, perfomansais, dirbtuvėmis ir kitais įtraukiančiais renginiais.

„Galerijų savaitgalis Europos ir pasaulio miestuose vyksta jau ne vieną dešimtmetį ir žymi pirmąsias galerijų parodas po vasaros bei naujo meno sezono mieste atidarymą. Lietuvoje tokiu formatu jis vyksta pirmąjį kartą“, – pasakoja Vilniaus galerijų savaitgalio iniciatorius Vytautas Michelkevičius.

Vienu metu galerijose atveriamos naujos parodos suburs miestiečius į laikinas bendruomenes, kurios turės unikalią galimybę ne tik išvysti naujus kūrinius, įsitraukti į interaktyvius žaidimus, susitikti su menininkais, bet ir geriau pažinti neatrastas miesto erdves.

Pirmą kartą vykstančiame renginyje dalyvauja net penkiolika Vilniaus meno galerijų ir meno erdvių: nuo gerai žinomos „Vartų“ galerijos iki neįprastos meno erdvės „Studium P“. Penktadienio vakarą miesto gyventojai ir svečiai galės ilgiau paklaidžioti šiuolaikinio meno keliais, nes meno erdvės bus atviros iki 20 val. Vilniaus galerijų savaitgalis kvies ir į menininkų dirbtuves, kurios eiliniam žiūrovui dažnai lieka nematomos. Susitikimai laukia ir atvirose Lietuvos tarpdisciplininio meno kūrėjų sąjungos menininkų studijose, kurios įsikūrusios kiek toliau nuo miesto centro, Pramonės gatvėje.

Vaikai Vilniaus galerijų savaitgalio metu taip pat turės veiklos, jie kviečiami ne tik stebėti, bet ir kurti. Jų laukia kūrybinės dirbtuvės „Nulipdyk savo urlaganą“, kurios vyks bute įsikūrusioje galerijoje „Trivium“.

Organizatorių nuotr.

„Tikimės, kad šis renginys sudomins net ir tuos, kurie yra reti galerijų svečiai. O norinčius pasidalinti savo mintimis ir įspūdžiais apie Vilniaus galerijų savaitgalio renginius kviečiami į diskusiją „Coffice“ erdvėje arba į renginio uždarymą „Yucatan“ bare“, – teigia V. Michelkevičius.

Pasak renginio organizatorių, galerijos yra miesto kvėpavimą ir kraujotaką žyminčios vietos, atsirandančios anksčiau nei konkretus rajonas ar kvartalas patenka į miestiečių akis. Arba atvirkščiai, jos žymi istorinius tam tikrų kvartalų ar pastatų vystymosi etapus. Taip pat jose vyksta naujų idėjų ir socialinių ryšių apykaita, ypač kai per atidarymus susiburia skirtingų sluoksnių miestiečiai ir svečiai ne tik pasižiūrėti į meną, bet ir apsikeisti naujienomis ir įspūdžiais.

PROGRAMA:

Rugsėjo 9 d.

10:00 –20:00 – Kaspars Podnieks parodos „Užtvara“ lankymas, (AV17) galerija (Aušros vartų 17)
12:00 –20:00 – Parodų lankymas galerijose „Artifex“ (Gaono 1), „Vartai“ (Vilniaus 39), „Akademija“ (Pilies 44), Jono Meko vizualiųjų menų centre (Malūnų 8), parodų salėse „Titanikas“ (Maironio 3), Vilniaus fotografijos galerijoje (Stiklių 4/Didžioji 19)
15:00 –18:00 – Atviros menininkų „Įvairūs partneriai“ studijos (Sodų g. 6)
17:00 – Parodos „Šešėliai“ atidarymas, Šv. Jono gatvės galerija (Šv. Jono 11)
19:00 – Paroda-performansas „Parodyk man mano vakar“, Studium P (Pylimo 20-24); Parodos „Anachronikos“ atidarymas, Šiuolaikinio meno centras (Vokiečių 2)
20:00 – Parodos „Laiško kūnas“ atidarymas, Sodų 4 (Sodų 4)
21:00 – „Tarpdalykinio projekto ARCHMEDIALĖ monitoriai 24/7/9“ ekspozicijos pradžia, galerija „Nulinis laipsnis“ (Šv. Stepono 14)

Organizatorių nuotr.

Rugsėjo 10 d.

12:00 – Nemokama ekskursija po galerijos „Vartai“ parodas (Vilniaus 39)
12:00 – 16:00 – parodų lankymas Jono Meko vizualiųjų menų centre (Malūnų 8) ir Šv. Jono gatvės galerijoje (Šv. Jono 11)
12:00 – 17:00 – parodų lankymas galerijų „Artifex“ (Gaono 1), (AV17) (Aušros vartų 17), Vilniaus fotografijos galerijoje (Stiklių 4/Didžioji 19), parodų salėse „Titanikas“ (Maironio 3).
12:00 – 18:00 – parodų lankymas galerijoje „Akademija“ (Pilies 44),
13:00 – Diskusija „Galerijų savaitgaliai Lietuvoje: tradicijų formavimo iššūkiai ir plėtros kryptys“, „Coffice“ (Sodų 3A)
14:00 – 16:00 – Atviros LTMKS (ir kitų) menininkų studijos (Pramonės 141)
15:00 – Nemokama ekskursija po galerijos „Vartai“ parodas (Vilniaus 39)
15:00 – 18:00 – Atviros menininkų „Įvairūs partneriai“ studijos (Sodų 6)
16:00 – Kūrybinės dirbtuvės vaikams „Nulipdyk savo urlaganą“, galerija „Trivium“ (Vilkpėdės 7-105)
18:00 – Interaktyvus žaidimas „Urlagano gyvenimas“, galerija „Trivium“ (Vilkpėdės 7-105)
22:00 – Vilniaus galerijų savaitgalio uždarymas: Vygintas Orlovas „ref/inter“, Yucatan (Pylimo 2/ Islandijos 6)

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis