Pilotai Lietuvos nepriklausomybę minės oro šventėje Trakuose

Jau 18 metus iš eilės, vasario 16 d. Trakuose vyksta tradicinė oro šventė, kurioje Lietuvos ir pasaulio parasparnių pilotai varžysis tikslaus nusileidimo rungtyje.

Lietuva garsėja ne tik taiklumu krepšinio aikštelėse, bet ir parasparnių sporte. Daugeliui nežinomas ir iš pirmo žvilgsnio didžiule adrenalino doze kvepiantis sportas įgauna pagreitį ir Lietuvoje. Apie šį nekasdienį sportą kalbinsime daugkartinį Lietuvos bei pasaulio čempionatų prizininką Dainių Liegų bei jaunesnios kartos atstovę, tačiau jau atstovavusią Lietuvą Europos parasparnių taiklaus nusileidimo čempionate kartu su Dainiumu, Gretą Boliaku.

Dainiau, Greta, kaip jūsų gyvenime atsirado toks nekasdieninis sportas?

Dainius: Parasparnius pirmą kartą pamačiau Lietuvoje dar 2005 metais, kuomet vienas draugas pradėjo lankyti skraidymo kursus ir mane nusivežė kartu į aerodromą. Tuomet dar buvau jaunas studentas ir neturėjau finansinių galimybių tokiam užsiėmimui. Tuo metu mano hobis buvo filmavimas, tad savaitgaliais važiuodavome į aerodromą, aš tiesiog stebėdavau skraidymus, filmuodavau ir kurdavau mėgėjiškus vaizdo klipus.

Organizatorių archyvas

2009 metais vienas instruktorius (Jevgenij Blocha) pasiūlė sukurti vaizdo klipą apie jo rengiamus kursus – stovyklą, taip aš pats atsidūriau pilotų kursuose ir įsigijęs naudotą įrangą sėkmingai išsilaikiau ir pats piloto licenciją.

Greta: Aš nuo vaikystės buvau apspupta parasparnių,kadangi tėtis yra motorizuoto parasparnio pilotas. Paauglystėje ne kartą teko skristi tandemu (su instruktorium), tačiau tuo metu tikrai nemąsčiau apie savarankiškus skrydžius. Tėtis buvo tas žmogus, kuris pastumėjo ir pasiūlė praeiti skraidymo kursus. Prisipažinsiu, noru tuo metu tikrai nedegiau, tačiau visgi tėčio raginama po dviejų metu, 2015m. vasarą sutikau ir nuvažiavau į aerodromą pas Jevgenijų Blochą. Tereikėjo vienos dienos stovykloje ir pirmo savarankiško skrydžio,kad įsimylėčiau parasparnius, dangų ir pačius skrydžius. Dar iki dabar dėkoju savo tėčiui, kad jis buvo pirmasis mano vedlys link skrydžių pažinimo.

Organizatorių archyvas

Dainiau kaip manote, kokių savybių reikia turėti norint tapti parasparnio pilotu?

Pirmiausia žinoma reikia to norėti ir siekti. Reikia sugebėti orientuotis aplinkoje, taip pat išklausyti ir priimti instruktoriaus ar kitų patyrusių pilotų pastabas. Nei vienas žmogus negimė mokėdamas skristi, tad visi tiesiog išmoko. Aukščio bijo visi, bet skristi parasparniu, panašiai kaip vairuoti automobilį ar dviratį, išmokus tai tampa tiesiog natūraliu dalyku.

Greta, papasakokite kokios būna paraspanių varžybos.

Viena iš pagrindinių parasparnių sporte rungčių yra „Cross Country“, kuomet pilotai varžosi tarpusavy, kuris greičiau nuskris tam tikrą nustatytą maršrutą, kurio ilgis per kelis posūkių punktus gali siekti dešimtis kilometrų. Taip pat tikslaus nusileidimo varžybos (Accuracy),kai pilotai turi kuo taikliau nusileisti į 5 metrų taikinį, kurio centras yra kaip 1 euro moneta. Kitose šalyse galima pamatyti akrobatinių skrydžių varžybas, kuomet pilotai varžosi atlikdami sudėtingas akrobatines figūras.

Organizatorių archyvas

Dainiau, panašu, kad jūs esate didesnis ekstremalaus skraidymo megėjas, ne viename video galima pamatyti, kaip jūs atliekate sudėtingas akrobatines figūras, ar galite teigti, jog ramūs pasiskraidymai ne jums?

Tikrai ne. Bet kokie pasiskraidymai man patinka. Aš visuomet noriu išnaudoti visas galimybes ir pasiimti visą gėrį kurį teikia skraidymas. Dažnai skrydžio pasirinkimą lemia orų sąlygos. Jei diena yra tinkama maršrutiniam skrydžiui, aš tai ir pasirinksiu. Jei ne, tuomet „išsikrauti“ padeda akrobatika.

Kaip pasikeitė jūsų gyvenimas pasikeitė pradėjus skraidyti parasparniu?

Man asmeniškai pasikeitė beveik viskas, kas susiję su laisvalaikiu, draugais, atostogomis. Kada tik būna palankūs orai, savaitgalius praleidžiame gamtoje, skraidome. Per atostogas keliaujame į kalnus ir ten skraidome, dalyvaujame varžybose.

Dalyvaujant varžybose atsiranda daug pažinčių su kitų šalių pilotais, kurie mielai pasikviečia pasisvečiuoti, tad praėjusią vasarą svečiavomės Singapūre.

Kaip vienas pažįstamas yra pasakęs, „pilotai yra geri žmonės, nes blogi žmonės negali skraidyti“, aš tiesiog galiu patvirtinti tuos žodžius, nes parasparnių pilotų bendruomenė yra draugiška ir visada galima sulaukti pagalbos jei jos reikia.

Greta, pažiūrėjus į jus nepasakytumėme, kad esate parasparnių pilotė. Ar daug moterų Lietuvoje propaguoja šį sportą, tokį laisvalaikio praleidimo būdą?

Dauguma vis dar laiko tai vyrišku sportu, todėl nemažai žmonių nustemba, kai sužino, jog esu parasparnio pilotė. Amžiaus, jėgos ar ūgio ribų nėra, todėl kiekvienas panorėjęs gali pradėti skraidyti. Vyrų gretos vis dar yra gausesnės, tačiau aš džiaugiuosi, kad po truputį daugėja ir moterų pradedančių savarankiškai skraidyti.

Organizatorių archyvas

Dainiau, Greta, ar planuojate dalyvauti vasario 16-osios oro šventėje? Kokių tikitės rezultatų?

Dainius: Žinoma planuoju, kadangi mes su žmona laukiame šeimos pagausėjimo, tad mano sportinė karjera bus pristabdyta ir šios varžybos bus savotiškas taškas prieš naują gyvenimo etapą. Na ir aišku, labai norisi trečią kartą apginti Lietuvos parasparnių tikslaus nusileidimo čempiono titulą.

Greta: Kadangi aš dar tik žengiu savo pirmuosius žingsnius profesionaliosiose varžybose, tai man dalyvavimas visų pirma yra patirties kaupimas. Kaip viena pilotė man kartą yra pasakius, „didžiausia patirtis įgaunama dalyvaujant varžybose.“ Todėl tokiu būdu aš žingsnis po žingsnio einu savo tikslų link.

****

Vasario 16-19d. Trakuose ant Galvės ežero vyks kasmetinis Lietuvos atviras parasparnių tikslaus nusileidimo čempionatas (FAI 2 kat.), kurio tikslas paminėti Lietuvos valstybės atkūrimo dieną – Vasario 16-ąją. Renginyje dėl geriausio tikslaus nusileidimo piloto vardo varžysis parasparnių pilotai, vyrai ir moterys iš Lietuvos ir užsienio šalių. Parasparnių pilotai keturias dienas kils į orą nuo 9 iki 17 valandos.

Pilotai pakyla į nedidelį aukštį ir leidžiasi netoli žiūrovų, todėl kiekvienas gali stebėti kaip vyksta aukščiausios klasės varžybos iš arti.

Renginio metu žiūrovai galės stebėti ne tik varžybinius, bet ir parodomuosius skrydžius – kaukių festivalį. Pilotai turi sukurti kaukę-kostiumą ir parodyti ją oro šou metu. Taip pat parodys savo meistriškumą motorizuotų parasparnių pilotai bei akrobatinio skraidymo meistras - lėktuvo pilotas Žilvinas Lidžius. Oro šou pradžia - Vasario 16 d. 12:30. Stebėkite naujienas facebook „Oro Šventė Trakai Open 2017“.

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis